Rozlúčte sa s pigmentovými škvrnami – raz a bylinkovo

Rozlúčte sa s pigmentovými škvrnami – raz a bylinkovo

Pigmentové škvrny – chybička krásy, bez ktorej by bol život jednoduchší. Malé, stredné aj väčšie pigmentové škvrny na tvári či iných miestach na tele dokážu narobiť nejednu vrásku. Opticky pridávajú roky a boj s nimi je náročný. Nie však stratený! Čo teda pigmentové škvrny sú, prečo sa objavujú, ako ich odstrániť a ako premeniť chybičku krásy na bezchybnú pleť?

Krátko o pigmentových škvrnách

Pigmentové škvrny sú bežným javom u mužov aj žien. Postihujú 90% ľudí vo veku nad 50 rokov. Produkované sú takzvanými pigmentovými bunkami a najčastejšie sa objavujú na tvári, krku či dekolte. Vzniknú pri premnožení kožného pigmentu – melanínu, ktorého hlavnou úlohou je chrániť kožu. Práve preto sa vo väčšine prípadov objavujú pigmentové škvrny na miestach, ktoré sú najviac vystavené slnečnému žiareniu.  Príčiny vzniku pigmentových škvŕn však okrem nadmerného slnečného žiarenia môžu byť rôzne:

  • Parfumy či kolínské vody, ktoré obsahujú éterické oleje a nemusia sa znášať s pôsobením slnečných lúčov.
  • Lieky, antibiotiká, ktoré zvyšujú citlivosť na slnečné žiarenie. Preto čítajte príbalové letáky pred užívaním.
  • Tehotenstvo alebo užívanie hormonálnej antikoncepcie.
  • Ochorenie spojené s nesprávnym fungovaním obličiek a pečene.
  • Nadmerné používanie nesprávnej kozmetiky a kozmetických procedúr.

Autor: Removal of pigment spots – Innovative Dermatology Center | Inovatyvios Dermatologijos Centras

Pigmentové škvrny a ich liečba

Pigmentové škvrny sú estetickým problémom, ktorý nezmizne sám od seba. V tomto prípade je potrebné pleti troška pomôcť, najlepšie prírodnou cestou!

Krém na pigmentové škvrny

Účinným a šetrným riešením je kvalitný krém na pigmentové škvrny, ktorý bude vašu pokožku rozmaznávať. Dbajte na to, aby bol vyrobený z prírodných produktov, ako napríklad krém proti pigmentovým škvrnám od značky HillVital. Cenné výťažky z 12 bylín vyživujú pokožku a hlavne zosvetľujú pigmentové škvrny. Vďaka bylinnému základu nezaťažíte zbytočne svoju pokožku škodlivou chémiou a nezaťažíte ani peňaženku. Okrem toho bude vaša pleť pevnejšia, hydratovaná a žiariť sviežim vzhľadom.

Ak ste odhodlaní venovať svojej pleti všetko, čo potrebuje, a nájsť opradený  “recept na mladosť”, odporúčame kombinovať krém proti pigmentovým škvrnám s medovým mydlo proti vráskam. Hydratáciu a kombináciu medu s éterickými olejmi vaša pleť viditeľne ocení. Skvelým doplnkom sú aj vitamíny A a D, ktorými vyživíte pokožku zvnútra.  Dôležité je tiež chrániť pleť dostatočným UV faktorom každý deň, nielen počas letného obdobia.

Kozmetické procedúry

Pri odstraňovaní pigmentových škvŕn môžete tiež využiť rôzne formy kozmetických procedúr. Je ale potrebné poradiť sa s odborníkmi a zistiť, čo by vzhľadom na špecifikáciu problému mohlo pomôcť, aby sa náhodou problém nezhoršil.

  • Chemický peeling – pri tejto metóde sa odstraňuje vrchná vrstva pokožky a aplikuje sa špeciálna látka.
  • Diamantová dermabrázia – peeling, pri ktorom malým “vysávačikom” kozmetička odstraňuje povrchové odumreté vrstvy kože, škvrny a urýchľuje sa obnova pleti.
  • Laserové odstránenie – na pigmentáciu sa prikladá kryštál, cez ktorý prejde impulz a škvrny po čase miznú.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.