Prečo sa pleseň nôh vracia a ako tomu zabrániť

Prečo sa pleseň nôh vracia a ako tomu zabrániť

Pleseň nôh môže byť veľkým problémom pre mnoho ľudí. Tento nemilý nepriateľ môže spôsobiť svrbenie, nepríjemné zápachy a dokonca aj bolesť pri chôdzi. Ale čo je ešte horšie, je, že sa často vracia aj po tom, čo sme ju úspešne vyliečili. Prečo sa to deje a ako tomu môžeme zabrániť?

Predstavte si, že máte v záhrade záhon so zeleninou, ktorú milujete. Z ničoho nič sa na ňom objaví burina. Čo urobíte? Pravdepodobne ho vytrháte. Ale čo sa stane za týždeň, dva? Burina sa vráti. A to je presne to, čo sa deje s plesňou na nohách.

Pleseň nôh a príčiny

Príčin, prečo sa pleseň nôh vracia, je niekoľko. Jedna z nich je nepochybne nedostatočné liečenie. Pleseň je zákerná a vytrvalá, a preto ju treba liečiť dlhodobo a dôkladne. Mnoho ľudí však po vymiznutí prvých príznakov liečbu ukončí, čo je chyba. Pleseň môže byť stále prítomná a čakať na príležitosť na návrat.

Ďalší dôvod je opakovaná nákaza. Pleseň sa môže šíriť kontaktom s infikovanou kožou alebo cez spoločné predmety. Napríklad keď sa chodí boso na verejných miestach, ako sú bazény či sauny, alebo keď sa zdieľa obuv a ponožky.

Tiež oslabený imunitný systém môže byť dôvodom na návrat plesne. Keď je imunitný systém z nejakého dôvodu oslabený, telo nemá dostatočnú schopnosť bojovať proti infekciám a pleseň má tak väčšiu šancu sa usadiť.

Ďalším faktorom je vlhké prostredie. Plesne milujú vlhkosť a teplo, a pokiaľ im toto prostredie poskytneme, majú ideálne podmienky pre rast. Napríklad keď necháme nohy dlho vlhké v teplej obuvi, priamo ich pozývame k návratu.

A nakoniec treba spomenúť genetickú predispozíciu. Niektoré osoby sú jednoducho náchylnejšie k plesniam a to môže byť dané geneticky.

Na záver

Vidíte, že dôvodov, prečo sa pleseň nôh vracia, je hneď niekoľko. A každý z nich je ako tá burina v záhrade. Pokiaľ ho nevytrháme, vráti sa. Ale ak pochopíme, čo pleseň potrebuje k životu a čo ju vracia späť, môžeme jej účinne čeliť a zabrániť jej návratu. Predstavte si, že už nemusíte trpieť svrbením ani nepríjemným zápachom. To je predsa cieľ, za ktorým stojí za to ísť.