Červená repa, super zelenina

Červená repa, super zelenina

Zdravá červená repa

Mierne zemitá a do červena sfarbená je považovaná za tzv. superzeleninu. Repa obsahuje vysoký obsah draslíka, vápnika, železa, kremíka, horčíka ale aj meď, zinok, magán, síru, jód, kobalt, chróm, nikel, vitamíny B1, B2, B6, C a ďalšie prospešné látky.

Červená repa odstraňuje tuk z pečene, čistí hrubé črevo a je veľmi dobrá pre krvný obeh. Súčasne tiež poskytuje telu dostatočné denné zásobovanie energiou.  Táto zelenina obsahuje aj betain a tryptofán, ktoré upokojujú nervy a pomáhajú bojovať proti stresu. Červená repa má aj protizápalový účinok, čo z nej skutočne robí superzeleninu.

Vysoký obsah antioxidantov sú výborným pomocníkom proti voľným radikálom. Červená repa môže vyliečiť dokonca demenciu, vďaka obsahu oxidu dusnatého, ktorý zlepšuje prietok krvi a pomáha mozgovej funkcií. Účinná môže byť aj proti Alzhaimerovej chorobe, o ktorej sme písali nedávno.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *