Opuchy nôh v lete: Prečo sa zhoršujú?

Opuchy nôh v lete: Prečo sa zhoršujú?

Leto je obdobím, kedy si užívame slnko, pláže a dovolenky, ale pre niektorých z nás to môže byť aj nepríjemným obdobím, pretože sa môžu objaviť opuchy nôh. Či už ste si toho vedomí alebo nie, vaše nohy môžu byť v lete náchylnejšie k opuchom. V tejto časti sa pokúsime pochopiť, prečo sa opuchy zhoršujú práve v letnom období.

Teplejšie počasie má na naše telo rôzne účinky. Jedným z nich je zmena fungovania cievneho systému. Keď teplota stúpne, cievy sa rozširujú, aby pomohli odviesť teplo preč od tela a ochladiť ho. Tento proces sa nazýva vazodilatácia a môže viesť k zníženiu tlaku krvi v žilách a kapilárach.

Čo spôsobuje opuchy nôh?

Keď tlak krvi klesne, telo reaguje tým, že retencuje viac tekutín v snahe udržať optimálny krvný tlak. To môže viesť k zvýšenému zadržiavaniu tekutín v dolnej časti tela – predovšetkým v nohách a chodidlách – čo spôsobuje opuchy.

Okrem vplyvu teploty na cievny systém môže byť príčinou opuchov nôh aj zvýšená fyzická aktivita. Letné mesiace často lákajú k vonkajším aktivitám, ako je chôdza, beh alebo cyklistika. Tieto aktivity zvyšujú prekrvenie nôh a môžu tiež spôsobiť opuchy, najmä u ľudí s už existujúcim problémom s opuchmi alebo zlým krvným obehom.

Navyše niektorí ľudia trpia chronickými ochoreniami, ktoré spôsobujú opuchy nôh. Jedným takým ochorením je lymfedém – stav, ktorý sa vyznačuje zníženou schopnosťou tela odstraňovať nadbytočné tekutiny z tkanív pomocou lymfatického systému. Lymfedém môže byť dôsledkom genetických faktorov alebo vzniknúť ako následok iných ochorení, ako je rakovina alebo infekcia. U ľudí s lymfedémom sa opuchy nôh môžu v lete zhoršiť kvôli teplu a vyššej fyzickej aktivite.

Predstavte si metaforu: Vaše nohy sú ako huba nasiaknutá vodou. Počas chladnejších mesiacov je „huba“ stlačená a voda je pomerne úspešne odstraňovaná. Ale akonáhle príde leto, „huba“ sa uvoľní a začne sa napĺňať vodou, čo spôsobuje opuchy.

Teraz, keď sme si vysvetlili prečo sa opuchy nôh zhoršujú práve v lete, môžeme hľadať spôsoby, ako im účinne predchádzať.

Ako im účinne predchádzať?

Dôležité je, zistiť príčinu opuchov nôh. Či už je to sedavá práca, dlhé státie, problém s cievnym, alebo lymfatickým systémom, pokúste sa sami uľaviť vašim nohám. Nájdite si čas počas dňa keď si vyložíte nohy, urobíte pár cvikov vhodných na prekrvenie a nezabúdajte na dostatočný prísun tekutín!

Existuje aj rad výživových doplnkov, krémov a čajov, ktoré vám pomôžu chrániť vaše nohy pred opuchmi a udržať ich zdravé a pohodlné po celé leto.