Toto je 5 hlavných faktorov, ktoré vyvolávajú dnavý záchvat

Toto je 5 hlavných faktorov, ktoré vyvolávajú dnavý záchvat

Stáva sa vám, že sa v noci zobudíte na neznesiteľnú bolesť kĺbu na palci na nohe? Potom by ste mali vedieť, že ide o jeden z príznakov dny, ktorá je v rozvinutých krajinách na vzostupe. V Amerike sa počet ľudí trpiacich dnou za posledných dvadsať rokov zdvojnásobil. Dnavý záchvat začína náhle a postihuje jeden kĺb, spravidla metatarzofalangeálny, teda kĺb uložený medzi predpriehlavkovými kosťami a prvými článkami prstov na nohách. Neznesiteľnou bolesťou môžu byť zasiahnuté aj iné kĺby, napríklad členok alebo koleno. V tejto fáze sa dnavý záchvat označuje ako monoartritída

Dnavý záchvat je charakterizovaný predovšetkým ukrutnou bolesťou. Jeho príznaky môže zmierniť čaj Flow a Master Balzam. Čaj s obsahom špeciálne vybraných byliniek stabilizuje hladinu kyseliny močovej v tele a Master Balzam prináša úľavu od bolesti. Nájdete ich spoločne v Maxi balíčku na dnu

Podľa štatistík trpia dnou častejšie muži, avšak čoraz viac sú týmto ochorením ohrozené aj ženy po menopauze. Príčinou sú nielen genetické faktory, ale aj nezdravá strava, obezita a sedavý spôsob života. 

Prejavy dnavého záchvatu    

Akútny dnavý záchvat charakterizuje vysoká miera bolesti postihnutého kĺbu, ktorú sprevádza opuch. Koža je začervenaná. Ochorenie v tomto štádiu prebieha v epizódach a odznie prirodzene do 10 až 14 dní. 

Pokiaľ sa dnavý záchvat opakuje, počet postihnutých kĺbov narastá a dochádza k polyartritíde, kedy je ochorením zasiahnutých viac ako 5 kĺbov. 

Rizikom pri dne je vznik obličkových kameňov ako dôsledok hromadenia kyseliny močovej v organizme. Vo vážnych prípadoch môžu spôsobiť zlyhanie obličiek. Hrozí aj vyššie riziko vzniku diagnóz, ako srdcové choroby či rakovina. 

Prečo dna bolí? 5 hlavných faktorov dnavého záchvatu

Dna je označovaná ako komplexná forma artritídy. Príčinou bolesti je nahromadenie kryštálov kyseliny močovej v kĺboch. Tá je zodpovedná za bolesť i vzniknutý zápal. Zmiernenie dny je možné elimináciou určitých potravín alebo liekov, ako napríklad aspirínu. 

Aké faktory sú zodpovedné za vznik dnavého záchvatu? 

Puríny v potravinách 

K produkcii kyseliny močovej dochádza v dôsledku rozkladania purínov. Puríny sa bežne nachádzajú v potravinách, ako sú mäso, morské plody, strukoviny, alkohol, fruktóza, droždie a niektoré druhy zeleniny. Aj preto sa hovorí, že dnavý záchvat je nepríjemným spoločníkom z vášho taniera

Obezita 

Obezita predstavuje významný rizikový faktor pri mnohých ochoreniach, vrátane dny. Ak máte kilá navyše, v organizme vzniká viac kyseliny močovej, ktorú obličky nemusia stíhať odstrániť. 

Lieky

Je dokázané, že niektoré lieky, ako napríklad aspirín, diuretiká či lieky na liečbu autoimunitných ochorení a Parkinsonovej choroby môžu spôsobiť dnu. 

Genetická predispozícia 

Štatistiky neudávajú presné čísla, do akej miery sú za dnu zodpovedné gény. Abnormality určitých génov však môžu spôsobiť dnu. Dobrou správou je, že existuje epigenetika. Hovorí o tom, že to, či sa určitý gén “zapne”, alebo nie, a spôsobí ochorenie, dokáže človek do veľkej miery ovplyvniť, napríklad životným štýlom. 

Iné ochorenia 

Riziko vzniku dny a dnavého záchvatu zvyšujú aj niektoré ochorenia, ako napríklad cukrovka, hypertenzia, ischemická choroba srdca, psoriáza, hemolytická anémia a ďalšie. 

Liečba dnavého záchvatu 

Dnavý záchvat je signálom, ktorý by ste nemali podceňovať. Dna si vyžaduje liečbu a zmeny v životnom štýle. Ak budete tieto symptómy ignorovať, s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k častejším, bolestivejším a dlhším dnavým záchvatom. Ako liečiť dnavý záchvat

Konvenčná liečba dnavého záchvatu spočíva v užívaní liekov, medzi ktoré patria nesteroidné protizápalové lieky, kolchicín, kortikosteroidy, lieky znižujúce hladinu kyseliny močovej v tele a ďalšie. 

Medzi prírodné prostriedky, ktoré môžu priniesť úľavu od dny, patria čerešne, extrakt zo semien zeleru, káva, vitamín C a kurkuma

Podľa jednej zo štúdií dokáže konzumácia čerešní dva dni po sebe znížiť opakujúce sa záchvaty o 35 percent. V kombinácii s alopurinolom až o 75 percent. Pitie čerstvej čerešňovej šťavy teda môže priniesť úľavu. 

Výťažok zo semien zeleru a káva takisto pomáhajú vylučovať kyselinu močovú z tela. Kurkuma a vitamín C pôsobia protizápalovo. 

Samozrejme, dôležité je minimalizovať konzumáciu potravín bohatých na puríny, teda znížiť množstvo mäsa, sladkého pečiva, morských plodov, droždia, špenátu, špargle, fazule, šošovice, húb a hrachu v jedálničku. 

Pozor aj na potraviny s obsahom oxalátov (šťaveľanov) ako špenát, rebarboru, cviklu, orechy, čokoládu, čierny čaj, pšeničné otruby a jahody. 

Problémy môžu spôsobiť aj bežné alergény, ako laktóza, lepok či aditíva v potravinách. Pri dne je dôležité eliminovať aj vysoko priemyselne spracované potraviny v jedálničku.

Zdroje: 

https://www.niams.nih.gov/health_info/gout/

http://www.webmd.com/arthritis/news/20101110/gout-cases-on-the-rise-in-u-s#1)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1820473

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22787006

https://www.solen.sk/storage/file/article/f547facc275bda96bbe065dfd5be41ee.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22648933

https://www.niams.nih.gov/health_info/gout/

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/basics/alternative-medicine/con-20019400