Ako liečiť dnavý záchvat?

Ako liečiť dnavý záchvat?

Máte problémy s dnou a dnovými záchvatmi? Zrejme poznáte aj nesmiernu bolesť, ktorú vie rozpútať dnavý záchvat. Zvyčajne sa dnavé záchvaty objavujú v istých časových odstupoch. Bežná prax poukazuje na časové rozdiely medzi 6 mesiacmi až celý rokom.

Neraz dna a dnavé záchvaty ustúpia aj na niekoľko rokov. Pacienti získajú pocit, že sú vyliečení a ukončia liečbu. “Spiaca” dna útočí akútne a bolestivo po rokoch formou silného dnavého záchvatu. Predísť dnavým záchvatom môžete aj pomocou jednoduchých a účinných trikov. 

PRÍČINY DNY: PROVOKAČNÉ FAKTORY VYVOLÁVAJÚCE DNAVÝ ZÁCHVAT

Prax ukazuje, že pacienti trpiaci na dnou často robia chyby, ktoré môžu viesť k dnavým záchvatom. Častou príčinou výskytu týchto záchvatov je diabetická chyba. Organizmus týchto pacientov má podstatné problémy s purínmi, ktoré môžu spôsobiť najväčšie škody. Rovnako aj výdatné jedlo plné mäsa alebo nadmerná konzumácia alkoholu je príčinou dnavých záchvatov. 

Vhodný nie je ani opačný extrém. Radiálna odtučňovacia diéta alebo pôst škodí rovnako ako nadmerná konzumácia nevhodných jedál. Dnavý záchvat môže vyvolať drastické chudnutie, kedy telo odbúrava tuky. Naopak vytvára si puríny, ktoré sa formujú do kyseliny močovej.

Dnavý záchvat sa objavuje zvyčajne na základe vonkajšieho podnetu. Existuje niekoľko provokačných dnavých faktorov, ktorými môžu byť:

  • infekcia alebo prechladnutie,
  • stres,
  • úraz,
  • trauma,
  • počasie (chlad podporuje kryštalizáciu kyseliny močovej).

PRIEBEH DNAVÉHO ZÁCHVATU

Kyselina močová postupně krystalizuje a ukládá se do tkání. Bílé krvinky se pokoušejí odstranit tuto kyselinu, ale navázaná kyselina močová je ostrá a může poškodit blízké buňky. Tento proces vede k zánětu, který vrcholí dnavým záchvatem. Typický je výskyt dnavého záchvatu predovšetkým v noci. Sprevádzaný je krutou bolesťou, pričom bolesť môže priniesť akýkoľvek kontakt (dokonca aj prikrývka).

DNAVÝ ZÁCHVAT: AKO PREDÍSŤ DNAVÉMU ZÁCHVATU?

Postihnuté miesto sčervená prípadne až zmodrie. Dnavý záchvat zvyčajne trvá niekoľko dní až dva týždne. Pri správnej medikamentóznej liečbe môže pacient pocítiť úľavu aj skôr. Základné zásady ako predísť dnavému záchvatu sú:

  • V žiadnom prípade nezanedbávajte pitný režim. Pite aspoň 2 litre tekutín denne. Uprednostnite prírodné čaje, minerálne vody, čerstvé šťavy a čistú vodu. Zasýtia, zahrejú a pomôžu aj zeleninové vývary. S mäsovými vývarmi buďte opatrní. Nezabúdajte, že mäso obsahuje puríny, ktoré sú strojcovia dnavých záchvatov.
  • Dopriať si dnavú diétu je priam nutnosť, ak chcete predísť dnavým záchvatom. Ako taká diéta vyzerá? Absolútne obmedzenie purínov, maximálne 300 mg kyseliny močovej denne,dodržiavanie pitného režimu.
  • Dnavé záchvaty sú sprevádzané obrovskou bolesťou, ktorú môžete eliminovať správnymi preparátmi. Ideálna je kombinácia viacerých účinných podporných zložiek.

dnavy zachvat-1

Čo je dna?

Kyselina močová rozpúšťa sa v tele pri zvýšenej koncentrácii a spôsobuje zdravotné problémy. Ide o zdravotnú komplikáciu nazývanú dna. Sledovaná hranica je 6,4 mg na 100 ml séra. Keď sa táto hranica prekročí, začnú sa v tele tvoriť kryštáliky. Tieto kryštáliky zvyčajne vznikajú v kĺboch, mäkkých tkanivách alebo ľadvinách. Ak sa koncentrácia kyseliny močovej zvýši na 9 – 10 mg na 100 ml séra, pravdepodobnosť dnavého záchvatu sa radikálne zvyšuje. 

Najčastejšie sa dna objavuje na kĺbe palca na nohe. Je zaznamenaných viac ako 50 % prípadov, kedy sa prvýkrát objavila dna takýmto spôsobom. Sprievodným znakom je dnavý záchvat, ktorý je mimoriadne bolestivý. Dnavá bolesť je lekármi označovaná ako podagra. V minulosti sa dnavý záchvat nazýval suché lámanie. 


Zdroj: Zdravá a chutná strava při nemocnění dnou – nakladateľstvo Computer Press

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.