Ako si vybrať šampón na seboroickú dermatitídu a iné tipy

Ako si vybrať šampón na seboroickú dermatitídu a iné tipy

Každodenne vás otravujú seboroické šupiny? Aby toho nebolo málo, pripája sa svrbenie alebo podráždenie. Neprepadajte zúfalstvu a čítajte ďalej. Najmä tí, ktorí skutočne trpia seboreou vo vlasoch a potrebujú ju liečiť. Pripravili sme návod ako si vybrať šampón na seboroickú dermatitídu. K nemu pridávame aj niekoľko tipov ako liečbu dotiahnuť do zdarného konca.

Ako by mal šampón na seboroickú dermatitídu pôsobiť?

Neuspokojíme sa s takým, ktorý nám očistí a krásne prevonia vlasy. Pri výbere šampónu na seboreu vo vlasovej pokožke musíme ísť na to opačným smerom. Nemusí ani voňať, dokonca jeho úlohou nebude ani fantasticky peniť.

Šampóny určené na seboreu vo vlasoch musia obsahovať aktívne látky, ktoré pomôžu znižovať prejavy seboroickej dermatitídy. Ide hlavne o tlmenie svrbenia, bolestivého podráždenia a odstraňovania hrubých šupín. Liečba seborey vo vlasoch sa zameriava hlavne na zníženie kvasiniek a kontrolu nad zápalom.

Šampón na seboroickú dermatitídu: Čo by mal obsahovať

… alebo aké sú účinné látky v šampóne na seboreu vo vlasoch? Terapeutické šampóny obsahujú také účinné zložky, ktoré sa spájajú s antimykotickým alebo protizápalovým účinkom. Rovnako prospešné sú povrchovo aktívne látky, ktorými sa nahrádzajú bežné šampóny. Aktívne látky, ktoré pomáhajú seboroickej vlasovej pokožke, sú:

  • urea
  • kyselina salicylová
  • selén
  • uhoľný decht
  • kyselina mliečna
  • zinok
  • ichtamol

Seboroickú vlasovú pokožku určite poteší aj rozmarínový extrakt, kokosový olej, tea tree olej, panthenol (ten rozmazná aj vlasy) alebo soľ z Mŕtveho mora. Dávajte si pozor, aby šampóny neobsahovali veľa zbytočných a toxických látok, ktoré telo a seboroickú pokožku zaťažujú. Vyberajte liečivé šampóny, ktoré sú šetrné k pokožke.

Ako používať terapeutické šampóny proti seborey?

Nechajte si záležať pri výbere toho najlepšieho šampónu, pretože podľa mnohých odborníkov je práve šampón najlepší spôsob liečby seborey vo vlasoch.

Terapeutický šampón na seboreu používajte pokojne aj 3 – 4 x týždenne. Pri tomto šampóne nehľadáte iba očistenie vlasov, ale hlavne liečbu seborey. Preto sa bežne odporúča aj častejšie používanie. Po nanesení šampónu a jeho rozpenení nechajte  pôsobiť 10 – 15 minút, a potom umyte.

Keďže na pokožke hlavy vedia najväčšiu zlobu urobiť kvasinky, vlasy si radšej vyfénujtePrečo? Práve vlhké prostredie je ideálne na ďalšie bujnatenie kvasiniek, ktoré podporujú a rozširujú seboreu na pokožke. Ale pozor, to neplatí pre iné kožné choroby ako ekzém alebo psoriáza.


V súčasnosti čoraz viac pacienti so seboreou vo vlasoch siahajú aj na vlasové toniká, ktoré majú antimykotický účinok. Antimykotický (protiplesňový) účinok je pri liečbe seborey podstatný. Odporúčame vyskúšať kombináciu liečivého šampónu spolu s antimykotickým tonikom.

Pomoc proti seborei – záťaž pre telo: kortikoidy

Keď ste nenašli pomoc v žiadnom šampóne alebo v inom prípravku, možno vám dermatológ navrhne používať kortikosteroidy. Lekári siahajú na tento spôsob liečby v prípade vážnejších stavov, kedy sa seboroická dermatitída aktívne zhoršuje. Úlohou kortikoidov je upokojiť zápal. Liečbu seborey pomocou kortikoidov nastavuje dermatológ a v tomto prípade sa prísne držte pokynov, ktoré ste dostali.

3 prírodné tipy na ošetrenie seborey vo vlasoch

Viete, čím môžete podporiť výsledky liečivého šampónu? Máme pre vás tri tipy ako na seboreu vo vlasoch.

  1. Regeneračná maska z aloe vera géludo ktorého zmiešate tea tree olej, pôsobí najmä proti svrbeniu. Odporúčaná receptúra je 100 ml gélu aloe vera a pol lyžičky oleja z tea tree oleja. Túto masku naneste na pokožku poznačenú seboreou vo vlasoch a nechajte účinkovať cca. 30 min.
  2. Tymiánový vývar vám pomôže upokojiť pokožku hlavy zasiahnutú seboreou. Jeho príprava spočíva v uvarení suchého tymiánu vo vriacej vode. Po vychladnutí tento vývar lúhujte aspoň 12 hod. Po umytí vlasov jemne vývar vmasírujte na seboroickú pokožku hlavy.
  3. OlejeVyskúšajte olivový alebo kokosový olej vtrieť do pokožky vlasov a pokojne nechajte pôsobiť aj celú noc. Ráno sa zo seboroických ložísk uvoľnia lupiny. Vlasy si potom umyte s obyčajným šampónom (zmyjete olej) a následne s terapeutickým šampónom.

Ak ide o deti a seboreu vo vlasoch, zvyčajne mamičky uvoľnené ložiská a lupiny vyčesávajú. Pri dospelých je tento postup s väčším otáznikom. Hrozí riziko, že vyčesaním si spolu so seboroickými lupinami vyčešete aj vlasy. Okrem toho vlasová pokožka bežne reaguje začervenaním a veľkou precitlivelosťou.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.