Pásový opar – Ako si s ním poradiť čo najrýchlejšie?

Pásový opar – Ako si s ním poradiť čo najrýchlejšie?

Pásový opar je vírusové, bolestivé ochorenie, ktoré opisuje dráhy nervov a napáda ich. Spočiatku sa prejaví ako náhla bolesť, neskôr sa v mieste bolesti objavia vyrážky či pľuzgiere, ktoré  zachovávajú chrasty. Čo pásový opar spôsobuje a ako si s ním poradiť? 

Čo spôsobuje pásový opar?

Pásový opar patrí do kategórie vírusových ochorení. Ide o znovuobnovenie vírusov, ktoré v tele ostali po tom, čo človek prekonal ovčie kiahne. Tento vírus môže teda v tele prežiť aj niekoľko rokov a objaviť sa kedykoľvek v priebehu života

Odborne sa pásový opar nazýva herpes zoster a je spojený s bolesťou, pálením a vznikom vyrážok či pľuzgierov. Spúšťačom pásového oparu môže byť vek, trauma, stres či nádorové ochorenia

Príznaky pásového oparu

Pásový opar sa môže prejaviť u každého, kto prekonal ovčie kiahne, bez ohľadu na vek či pohlavie. Štatisticky sa však herpes zoster objavuje najčastejšie u ľudí po dosiahnutí 50. roku života. 

Medzi prvé príznaky pásového oparu patrí pálenie a bolesť, zvyčajne na jednom konkrétnom mieste na tele. Deje sa to preto, lebo vírusové bunky pásového oparu kopírujú dráhy nervov, dráždia ich a tak vzniká pocit bolesti. Následne sa v mieste bolesti začnú objavovať vyrážky či malé pľuzgiere. 

Medzi ďalšie príznaky pásového oparu patria aj: 

  • červené škvrny
  • svrbenie
  • horúčka
  • zimnica
  • bolesť hlavy 
  • svalová slabosť

Typickým miestom, kde sa pásový opar objavuje, sú miesta priebehu nervov, teda medzi rebrami na hrudníku či v časti tváre okolo trojklanného nervu. Dochádza k tomu práve vtedy, ak sa vírusy spôsobujúce ochorenie dostali do mozgových nervov. 

Pásový opar – prevencia a liečba 

Medzi najúčinnejšiu prevenciu pred pásovým oparom patrí očkovanie. To je určené pre ľudí po 50. roku života, ktorí sú náchylnejší na vznik tejto infekcie. Ak sa už ale u vás pásový opar objavil, je potrebné ho liečiť. 

Pri liečbe pásového oparu zohráva dôležitú úlohu stupeň závažnosti ochorenia. Nekomplikovaný priebeh môže pacient zvládnuť aj sám za pomoci voľne dostupných prostriedkov.  

Pri problémoch s pásovým oparom je prvoradé naštartovať imunitu! Na to je pri tomto ochorení najvhodnejší vitamín B. Práve B-komplex dokáže zvýšiť obranyschopnosť tela a pomôcť mu vysporiadať sa s pásovým oparom. Okrem toho B-komplex pomáha pri rôznych infekciách či oparoch. Posilnený imunitný systém napomáha rýchlejšie hojiť rany. 

Od pocitov svrbenia a pálenia pomôžu ľadové obklady. Stačí ak namočíte uterák do studenej vody. Tu platí, čím studenšia voda, tým väčšia úľava. Pri pásovom opare môžete použiť aj ľadové gélové obklady. Opatrne však, aby ste si nepoškodili aj zdravú pokožku. 

Až keď malé vyrážky zmiznú a už nemokvaju, môžete využiť silu kapsaicínu. Práve táto látka rozhoduje o tom, či nerv posunie informáciu o bolesti. Prírodné maste s obsahom tejto pikantnej látky tak zmierňujú podráždenie nervov a tým aj bolesť, ktorú pásový opar spôsobuje. Masť naň sa však môže používať iba vtedy, ak už postihnutá pokožka nemokvá!

Pri pásovom opare nezabúdajte na týchto 7 zásad

  • Používajte prírodné maste na pásový opar, ktoré nezaťažujú zbytočne váš organizmus chemickými látkami. Telo sa tak dokáže rýchlejšie regenerovať. 
  • Nedotýkajte sa pásového oparu, a potom oka, infekcia by sa mohla preniesť a oko poškodiť.
  • Dbajte o zvýšenú hygienu. Nepoužívajte spoločné poháre, príbory. Vyvarujte sa kontaktu s deťmi a ľuďmi s chronickými ochoreniami.
  • Používajte iba svoj vlastný uterák a perte si svoje prádlo zvlášť.
  • Posilnite svoju obranyschopnosti organizmu, dbajte o zdravú stravu bohatú na vitamíny, správnu životosprávu a dostatok spánku.
  • Nesnažte sa praskať si pľuzgiere ani do nich nepichajte.
  • Teplo pri pásovom opare neprospieva. Vynechajte preto sauny či solária. 

Ak sa ale pásový opar zhoršuje a neustupujú ani sprievodné symptómy ako horúčka, či zimnica, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc!

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.