Ako si vybrať krém na ekzém bez receptu?

Ako si vybrať krém na ekzém bez receptu?

Nájdenie účinného krému môže byť poriadnou výzvou. To, čo funguje pre jednu osobu, nemusí fungovať pre inú. Okrem toho nátlak výrobcov, ktorý produkujú stovky balzamov, krémov či mastí na ekzém, zamotáva hlavu a úsudok. Sofistikovaný marketing nás donúti kúpiť „najlepší“ krém na ekzém, ktorý môže byť v krásnom obale, ale jeho účinok sa nikdy nedostaví. 

Preto pri výbere krému zvažujte a pozorne študujte zloženie. Najlepší krém je ten, ktorý na vašej pokožke zaberá. 

Pozorne čítajte, čo obsahuje…

Pri výbere hydratačného krému na ekzém hľadajte receptúru s jemnými prísadami. Najlepšie bez vôní, umelých farbív a prísad. Sú najbezpečnejšie a najmenej dráždivé. Siahnite na produkty, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre citlivú chorú ekzematickú pokožku. 

Výber krému konzultujte s lekárom a nechajte si poradiť. Lekár vždy ostáva najdôležitejší zdroj odporúčaní. V prípade závažných stavov vám zrejme odporúča kortikoidy. Tie síce účinne tlmia najhoršie prejavy, ale neliečia podstatu. Ďalšiu variantu predstavujú antibiotické mastičky.

kyselina-mliecna-hillvital-krem-bez-receptu-s-kyselinou-mliecnou

Na čo sa dá v receptúre spoľahnúť? 

„Najlepšie prípravky sú tie, po ktorých cítite mastnotu. Konkrétne tie obsahujú viac oleja. Preto sú veľmi účinné pri udržiavaní vlhkosti a zároveň nevyvolávajú dráždivé účinky. Navyše zvlhčujú citlivú pokožku a veľmi dobre zatvárajú vlhkosť. Ale ak sa necítite príjemne po natieraní pokožky s masťou alebo olejom, siahnite po kréme s väčším obsahom vody. 

Účinné látky, ktoré priam prospievajú ekzematickej pokožke, je hneď viacero. Sledujte najmä tie, ktoré majú protizápalový účinok. Aktívne látky, ktoré pomáhajú ekzematickej pokožke sú najmä: 

  • kyselina salicylová
  • antimikrobiálne peptidy
  • urea
  • ektoín
  • uhoľný decht
  • kyselina mliečna
  • ichtyol

Spektrum možností nám otvára aj príroda. Siahnite na bylinné extrakty alebo rastliny, ktoré uvoľňujú napätie, svrbenie a začervenanie. Pri ekzéme hľadajte hlavne krémy s obsahom:

  • aloe vera antibakteriálne, antimikrobiálne účinky môžu zabrániť infekciám kože, ktorá je suchá a popraskaná,výborne hojí
  • harmanček – liečivý a relaxačný účinok, zmiernenie zápalov kože
  • nechtík – ideálny na obklady, hojenie vyrážok a rôznych dermatitíd
  • šalvia – protizápalové, antibakteriálne, fungicídne vlastnosti, s ktorými zmiernite menšie zápaly a infekcie kože

TIP: Spoľahlivé informácie nájdete na portáloch s recenziami. Myslite však na to, že každému na ekzém zaberá niečo iné. Pri ekzéme sa samotestovanie nedá obísť. 

Prečo používať krém na ekzém? 

Liečba ekzému má tieto hlavné ciele:

  • Zmierniť svrbenie
  • Hojiť pokožku
  • Obmedziť vzplanutie vzplanutiu
  • Predchádzať infekciám
  • Hydratovať
  • Ochraňovať pokožku

Úlohou krémov je hlavne hydratovať pokožku. Hydratácia je najdôležitejší krok v starostlivosti o pokožku a koža ju nutne potrebuje. Obzvlášť dôležité je hydratovať chorú ekzematickú pokožku. Takýmto spôsobom korigujete priebeh ochorenia a preventívne chránite pokožku pred recidívou, ktorá je pri ekzéme častá a bežná

Hydratačné prípravky pomáhajú chrániť vonkajšiu vrstvu pokožky – kožnú bariéru. Práve kožná bariéra je vplyvom ekzému poškodená. Chorá pokožka je tak citlivejšia, reaguje na alergény, baktérie a ďalšie vplyvy. Poškodená kožná bariéra neplní svoje funkcie, čo spôsobuje zlé zadržiavanie vody. Preto pokožka svrbí, je suchá, čo je cesta k zhoršeniu ekzému alebo až k jeho vzplanutiu. 

Kedy a ako používať krém na ekzém

  1. Slabú pokožku sa odporúča kúpať iba v teplej vode. Horúca voda vysušuje. 
  2. Pokožku umývajte iba jemnou liečivou kozmetikou. 
  3. Nepoužívajte čistiace žinky alebo kefky, ktoré môžu dráždiť. 
  4. Osušte pokožku mäkkým uterákom. Nedrhnite a netrite choré miesta.
  5. Silnú vrstvu krému naneste na celú pokožku do troch minút od kúpania alebo sprchovania, aby sa „zamkla“ vlhkosť a chránila kožnú bariéru. Inak sa môže potrebná vlhkosť vypariť. 
  6. Aplikujte krém alebo telové mlieko denne. Ideálne ihneď po kúpaní/sprchovaní/umytí.
  7. Hydratujte ruky za každým, keď ich umyjete alebo keď prídu do kontaktu s vodou.
  8. Pri prvom použití nového produktu naneste malé množstvo na zápästie alebo lakte. Neumývajte oblasť 24 – 48 hodín a sledujte alergické reakcie, ako sú sčervenanie, akékoľvek formy vyrážok na koži, svrbenie, bolesť alebo olupovanie. Používajte krém ďalej iba vtedy, ak sa neobjavia tieto prejavy.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.