Burzitída – zápal mazového vačku

Burzitída – zápal mazového vačku

Burzitída – zápal mazového vačkuBurzitída, zápal mazového vačku, je veľmi nepríjemný a bolestivý stav, ktorý postihuje hlavne kĺby. Zápal burzy najčastejšie postihuje plecia, kolená, bedrá, lakte a päty. Na zmiernenie zápalu, bolesti a opuchu môže pomôcť ošetrenie prírodnou masťou. Akou masťou? 

Salikort balzam je masť, ktorej prírodné zloženie ju predurčuje k tomu byť efektívnym pomocníkom pri zmierňovaní bolestí, zápalov a opuchov rôznych zložiek pohybového aparátu. Pôsobí blahodarne proti bolestiam a zápalom šliach, svalov, kĺbov. Je tomu tak práve vďaka jej unikátnej receptúre. Tá obsahuje: 

  • 14 vzácnych bylinných extraktov     
  • kurkumu, klinček, rozmarín, kôru vŕby bielej – prírodné prostriedky proti zápalu
  • nechtík a arniku so silným hojivým účinkom
  • eukalyptus, ktorý zápalom rozhorúčené miesto prijemne ochladí.

Salikort balzam, prípravok HillVital je vhodným pomocníkom na bolesti pohybového aparátu. Môžu ho používať mladí ako prvú pomoc proti “svalovici” či ako prostriedok na zmiernenie miernejších poškodení, akými sú napríklad burzitída či tendinitída. Rovnako nápomocný môže byť Salikort balzam pre starších členov domácnosti, u ktorých sú neduhy pohybového aparátu častejšie a ich príčinou môže byť aj veľmi skromná pohybová aktivita.

Nie je burza ako burza

Laikovi slovo burza prináša pred oči vidinu risku a zisku veľkých peňazí. Len málokoho pri započutí slova burza napadne neodmysliteľná súčasť kĺbovej štruktúry. Burzitída preto častokrát býva nežiadanou príležitosťou uvedomenia si viacvýznamovosti tohto konkrétneho slova. 

Z medicínskeho hľadiska slovo burza predstavuje vačok naplnený lubrikačnou tekutinou či inými slovami mazom. Burzy sa nachádzajú v okolí kĺbov. Sú to dutiny rôznej veľkosti obsahujúce tekutinu. Vyskytujú sa v miestach vzájomných pohybov väzov a kĺbneho puzdra.

Burza, vačok naplnený mazom (synoviálnou tekutinou), funguje ako akási výstelka medzi kosťou, kĺbom, šľachou a svalom, ktorá tým, že redukuje trenie jednotlivých zložiek pohybového aparátu, umožňuje ľahký a bezbolestný pohyb.

Burzitída: Príčiny

Príčin zápalu burzy, resp. mazového vačku, môže byť hneď niekoľko. Azda najzriedkavejšou príčinou burzitíd sú chronické systémové poruchy. K tým pomerne málo častým príčinám možno zaradiť aj rôzne poruchy imunitného systému. Stáva sa, že lekár za zápalom mazivového vačku odhalí ako jeho pôvodcu infekčné ochorenie. V takom prípade môže byť zápal sprevádzaný horúčkou a na preliečenie je najvhodnejšie užívať antibiotiká. 

Treba však zdôrazniť, že zďaleka najčastejšími príčinami burzitíd sú úraz a neprimeraná záťaž spôsobená opakovanými pohybmi a nadmerným tlakom na konkrétnu oblasť pohybového aparátu. Úraz kĺbu, svalu, šľachy či kosti môže zapríčiniť zvýšené trenie a tlak na malý priestor burzy, čoho následkom býva vo väčšine prípadov jej zápal. 

Autor: What Is Olecranon Bursitis – Orthopedic & Sports Medicine

Burzitída: Príznaky

K základným príznakom burzitídy patrí predovšetkým tupá bolesť, prípadne stuhnutie v oblasti kĺbu. Bolesť je intenzívna počas pohybu aj krátko po ňom. K ďalším prejavom zápalu patri: 

  • opuch
  • sčervenanie
  • zvýšená teplota na postihnutom mieste
  • strata alebo obmedzený rozsah pohybu

Druhy burzitídy

Počet takýchto mazových vačkov (kĺbových burz) je viac ako 150. K tým najviac zaťažovaným a teda aj najviac postihnutým burzitídou patria tie, ktoré sa nachádzajú v oblasti kolien, ramien, bedier, lakťov, pliec. Rozličné jazyky ponúkajú vcelku poetické ľudové názvy pre rôzne druhy burzitíd. Hovorí sa napríklad o “gazdinkinom kolene”, “fararovom kolene” či “študentskom lakti”. 

K najrozšírenejším druhom burzitídy patria:

  • Burzitída ramena – je najčastejším typom burzitídy
  • Burzitída Achillovej šlachy
  • Prepatelárna burzitída – známa ako “gazdinkino koleno”
  • Infrapatelárna burzitída – známa ako “fararovo koleno”
  • Burzitída bedra
  • Burzitída lakťa – takzvaný “študentský lakeť”.

To je len niekoľko najčastejších prípadov zápalu mazového vačku. Veľké množstvo kĺbových burz je v prípade úrazu či preťaženia vystavené rovnakému nebezpečenstvu zápalu a s ním súvisiaceho obmedzenia pohybu a nepríjemnej bolesti kĺbu. Preto by ste si mali osvojiť niekoľko spôsobov, ako predchádzať burzitíde.

Burzitída: Prevencia

Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám môžu pri predchádzaní burzitídy padnúť vhod:

  • Ochrana namáhaných telesných partií – v prípade, že pracujete v pokľaku, odporúča sa používať podložky, “chrániče” kolien. Ak zaťažujete lakte, použite na ich ochranu vhodný prostriedok.
  • Pri dlhodobo opakovaných činnostiach je potrebné robiť si pravidelné prestávky a poskytnúť tak preťaženým končatinám uvoľnenie.
  • Udržiavanie optimálnej váhy – nadváha alebo obezita predstavujú pre kĺby nadmernú záťaž.
  • “Rozcvička” – odporúča sa pred zahájením akejkoľvek fyzicky namáhavej činnosti “rozohriatie” svalov krátkym cvičením v rozsahu 5 až 10 minút.
  • Silné svaly – posilnenie svalstva v oblasti, kde sa burzitída objavila, hlavne v oblasti kĺbu, umožní v budúcnosti predchádzať zraneniam. 

Dodržiavanie týchto odporúčaní by vás malo ochrániť pred nepríjemnými bolesťami, ktoré sú charakteristické pre burzitídu a zároveň pôsobiť priaznivo na jednotlivé časti pohybového aparátu.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.