Ako pestovať a zbierať kostihoj lekársky?

Ako pestovať a zbierať kostihoj lekársky?

Predstavujeme vám jednu z najlepších byliniek vôbec, ktorú si ľahko vypestujete aj vo vlastnej záhrade. Je to kostihoj lekársky. Liečivá trvácna bylinky so širokým využitím. Stačí ho raz zasadiť a už ho máte navždy. Ani preseknutie ani iné poškodenie mu nezabráni rásť. 

Kostihoj lekársky: Pestovanie a výskyt

Pestovanie kostihoja je jednoduché. Semená na jar zasejte a po približne 4 týždňoch malé sadeničky presaďte na mierne tienené miesto, kde chcete, aby rástli. Ideálny mesiac na výsadbu sadeníc je apríl. Kostihoj má rád vlhko, preto dbajte o jeho pravidelné zalievanie. Ak by ste uvažovali o rozmnožení, vyhnite sa zime. Inak kedykoľvek počas roka môžete podzemkami množiť kostihoj.

Najlepšie sa kostihoju darí na vlhkých a zatienených miestach. Vtedy sa rýchlo rozširuje do širších plôch a rozrastá sa. Rastie voľne v prírode na lúkach a poliach. Nájsť ho môžete aj pri cestách a v záhradách. 

Kedy sa zbiera?

Kostihoj lekársky kvitne v lete – od mája do augusta. Podľa odborníkov je práve tento čas najlepší pre zber kvetov. Trhať listy môžete vždy, ak na pohľad vyzerajú zdravo. Kostihoj patrí medzi bylinky, ktoré sa zbierajú celé a teda aj s koreňom. Ten sa zbiera hlavne na jeseň, pretože vtedy má v sebe najviac účinných látok. Z hľadiska účinkov je práve koreň najhodnotnejšia časť bylinky.

Viete ako kostihoj lekársky pomáha?

Najbežnejšie sa používa kostihoj na vonkajšie použitie a to na zápaly. Lieči zápaly všetkých druhov. Preto sú jeho výťažky najčastejšie miešané do mastí, balzamov a krémov. Využívajú sa pri ošetrení akné, vyrážok, hemoroidov. Celkovo lieči a hojí kožné poranenia (popáleniny, poranenia). Skúsení bylinkári kostihoj používajú aj na obklady, ktorými tlmia opuchy a bolestí. Dôvodom je obsah analgetických látok, ktoré sú schopné zmierniť bolesť. Dokonca pomáhajú aj pri chronických reumatických alebo fantómových bolestiach. 

Kostihojové obklady sa osvedčili tiež pri úrazoch. Zmierňuje modriny, uľavuje od bolesti pri zlomeninách, výronoch, vykĺbeniach alebo pri natrhnutých šľachách. Utíšiť ním môžete aj problémy pri doudieraných kĺboch, šľachách a svaloch. Nie je ničím nezvyčajným prikladanie zábalov aj na kŕčové žily

Dobre poslúži aj tinktúra. Tú si natierajte napríklad na tenisový (prípadne golfový) lakeť. Zaberá pri všetkých zdravotných komplikáciách, ktoré sú vyvolané poškodeným tkanivom. Rady skúsených poukazujú na to, že tinktúra si dokáže poradiť aj s bolesťou zubov. Zmierni zápal, čím môže zachrániť zub (to neplatí pre kaz). 

Autor: marketplace.canva.com

Kostihoj sa používa aj na vnútorné používanie. Vyskúšať môžete silu liečivého čaju z koreňa pri problémoch s trávením alebo krvácaní žalúdka. Ako kloktadlo ho používajte pri hnisavej angíne, paradentóze alebo pri ochoreniach dýchacích ciest (priedušiek). Pri vnútornom užívaní však buďte veľmi opatrní. Celkovo odporúčame využívať kostihoj najmä na vonkajšie použitie. 

Kostihoj účinkuje vďaka bioaktívnym látkam ako flavonoidy, silice, kyseliny, triesloviny, vitamíny A, B12, C, zinok, jód, vápnik, fosfor, železo, horčík a alantoín. A ako ešte dokáže účinne pôsobiť kostihoj zvnútra? 

  • Podporuje imunitý systém
  • Ochraňuje a regeneruje bunky 
  • Podporuje zdravie dýchacích ciest
  • Pomáha odstraňovať zápal močových ciest
  • Pomáha prečisťovať obličky
  • Lieči žalúdočné vredy 
  • Prečisťuje trávenie

Autor: earthboundorganics.co.za

Urobte si doma liečivú tinktúru…

Čerstvý koreň z kostihoja dôkladne umyte, nakrájajte, následne vložte do pohára a zalejte liehom. Roztok uskladnite na tmavom a teplom mieste na 60 dní. Po 60-dňovom lúhovaní tinktúru preceďte do pohára a ten uzavrite. Hotovú tinktúru majte uloženú v chladničke a použite vždy, keď sa objaví zdravotný problém.

Vedeli ste, že…?

Pri vnútornom používaní sa vyžaduje opatrnosť, pretože sa môžu prejaviť aj nežiaduce účinky kostihoja. Škodlivosť kostihoja súvisí s obsahom pyrolizidínových alkaloidov, ktoré sú pri dlhodobom vnútornom užívaní nebezpečné. To je dôvod, prečo sú napríklad ústne vody s obsahom kostihoja zakázané predávať v Kanade, Nemecku alebo aj Veľkej Británii. Ako pri všetkých bylinkách aj tu platí, nejasností s užívaním konzultujte s odborníkom.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.