Svrbenie tela: Odhaľte príčinu vychádzajúcu zvnútra

Svrbenie tela: Odhaľte príčinu vychádzajúcu zvnútra

Lekár nevie odhaliť pôvod svrbenia alebo chcete nazrieť do seba a odhaliť spätosť svrbenia s vnútorným problémom? Tak ste na správnom mieste. Pretože svrbenie tela je nielen otravné ale aj znepokojujúce. Už pri pohľade na niekoho, kto sa škriabe, dostávame nutkanie škriabať sa tiež. Niet preto pochýb, že svrbenie je “nákazlivé” a v istých momentoch je vyvolané z “duševna”, z nášho hlbokého vnútra. Ale, čo nám tým chce telo povedať? 

Pokožka spúšťa alarm

Desainová analýza hovorí o tom, že celé telo reaguje ako celok a na tele prežíva celú svoju situáciu – svoj problém. Pri svrbení ide o kožu. Na kožu sa z psychosomatického hľadiska odborníci pozerajú v niekoľkých významoch: 

  • Prezentuje  ohraničenosť jednotlivca k ostatnému svetu. Vníma prichádzajúce podnety a ohrozujúce vplyvy zvonku.
  • Pokožka sa pokladá aj za “hranicu” nášho vnútra, čiže reaguje aj na vnútorné impulzy (reaguje na oblasť emócií – emočného kontaktu). 
  • Oproti iným orgánom ľudského tela je pokožka “viditeľná”. Preto je na nej ihneď vidieť, ak nie je niečo v poriadku. To zachytí nielen ten, koho sa to týka, ale aj jeho okolie.

Ak telo začne svrbieť, pokožka spúšťa alarm a ukazuje na problém. Koža má vtedy výstražnú úlohu. Upozorňuje na škodlivosť prostredia alebo silu emócie. Telo tým dáva signál a pomocou svrbenia nás chráni. Rovnako ako bolesť, ktorá nás tiež upozorňuje na problém ešte pred tým ako sú zasiahnuté dôležité orgány. Pri narušení funkcií sa pokožka snaží riešiť vzniknutý problém vlastnými schopnosťami. 

Čo odkazuje telo, keď svrbí?

Mnoho pacientov s chronickým svrbením pociťuje túžbu po škriabaní ako automatickú reakciu na pocit svrbenia. Ich pozornosť sa často zameriava na tieto pocity, čo vedie k zvýšenému vnímaniu svrbenia. Ako dôsledok prichádza začarovaný kruh svrbenia a škriabania. Táto situácia môže byť odborníkmi vnímaná ako strata kontroly až bezmocnosti. Mnohokrát je sprevádzaný pocit viny a zúfalstva.

Široko sa skúmala komplexná súvislosť medzi psychikou a svrbením. Odborníci v oblasti psychosomatiky hľadajú príčinu svrbenia v duševnom probléme. Spojitosť medzi svrbením a psychikou môže mať rôzne úrovne:

  • Svrbivé choroby – stavy zhoršené psychosociálnymi faktormi (ekzém, svrab, lišajníky, žihľavka, svrbenie spojené so starnutím)
  • choroby spojené so svrbením, ktorých následok sú psychiatrické problémy (psoriáza, špecifické kožné choroby, poruchy metabolizmu, chronické ochorenia pečene, infekcie, leukémia, nádory)
  • psychické poruchy spôsobujúce svrbenie (neuróza – obsedantno-kompulzívna porucha, psychózy – klam parazitózy, schyzofrénia)

Autor: Can Marijuana Cause Psychosis? – BrightQuest Treatment Centers

Aj chorý nervový systém metie kožu

Na prvý pohľad nie je vidieť chorý nervový systém. Ten dokáže zmiasť kožu. Mozog vyšle pokyn do nervov v koži, aby začala svrbieť a pritom nemusí existovať dôvod. Svrbenie je symptóm, ktorý dokazuje zložitý vzťah medzi kožou, psychikou a mozgom. Takéto chybné pokyny dáva mozog, ak telo trpí jednou z chorôb, ktorých následkom môže byť nutkanie škrabať sa:

  • mozgový nádor
  • poškodenie nervov
  • roztrúsená skleróza
  • periférna neuropatia

Ako zvládnuť svrbenie tela?

Pri riešení svrbenia musíte spojiť viacero aspektov – dermatologický, psychický, nervový a emočný. Zvládnutie stojí na prijatí príčin a zvolenie prístupu, ktorý zohľadní všetky aspekty. Je dôležité zvládať svrbenie a súvisiace psychosomatické faktory, ktoré priamo súvisia s ochorením. Pretože tieto priamo ovplyvňujú intenzitu ochorení a dokonca aj výsledok liečby.


Zdroj:

DANZER, Gerhard. Psychosomatika. Celostný pohled na zdraví těla i duše. 2010. Portál : Edice spektrum, ISBN 9788073677183

Jafferany M. – Davari M. Itch and psyhe: psychiatric aspects of pruritus. Central Michigan Universtiy, USA. Dostupné na internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29917231 

PONĚŠICKÝ, Ján. Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky. Souvislosti medzi zvládáním životních problému tělesným zdravím a nemocí. 2014. TRITON. ISBN: 978-80-7387-804-7

TEY, H. L. – WALLENGREN, J. Psychosomatic factors in pruritus. Dostupné na internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3690364/ 

Skin problems and treatments. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/qa/how-can-itching-be-psychological 

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.