Bezpurínová diéta – to najlepšie pri dne a obličkových kameňoch

Bezpurínová diéta – to najlepšie pri dne a obličkových kameňoch

Purínová diéta, bezpurínová či nízkopurínová diéta. To všetko sú označenia pre diétu, kedy sa zo stravy vylučujú jedlá a nápoje s vysokým obsahom purínov. Preto ju dodržiavajú najmä tí, ktorí chcú zabrániť vzplanutiu dny, dnavého záchvatu či vzniku obličkových kameňov. 

Viete, čo sú puríny, aká je purínová diéta a čo jesť alebo nejesť? Tento článok vám ponúka odpovede nielen na tieto otázky. 

Čo sú puríny a čo spôsobujú? 

Puríny sú látky, ktoré nemusia zo zásady škodiť telu. Nachádzajú sa prirodzene v organizme. Pri vstrebávaní purínov sa rozkladajú na odpadovú látku – kyselinu močovú. Tá sa vo väčšine rozpúšťa v krvi a následne ju obličky z tela vyplavia. Spracovanie purínov stojí za vznikom zhruba 15% kyseliny močovej v tele. 

Pri prekročení optimálnej hladiny kyseliny močovej v tele, sa môže táto kyselina pretvoriť na kryštáliky v krvi. Kryštáliky kyseliny močovej sa môžu potom ozvať ako obličkové kamene alebo dna.

Základné zásady pri purínovej diéte

Ak sa rozhodnete pre nízkopurínovú diétu, vedzte, že bežne zdravý človek skonzumuje 600-1000 mg purínov každý deň. Pri dne by sa mali pacienti držať v rozmedzí 100-150 mg. Preto dodržujte tieto zásady:

  1. Hlavnou zložkou stravy musia byť potraviny s obsahom purínov menším ako 50mg/g. Vyhýbajte sa takým, kde puríny v potravinách sú v rozpätí 50–150 mg/g. Úplnú stopku majú potraviny s obsahom viac ako 150 mg/g váhy.
  2. Najlepšie je konzumovať tepelne upravené jedlá, pretože vtedy sa puríny v potravinách znižujú. Uprednostňujte varenie alebo dusenie, úplne nevhodný spôsob prípravy jedál je pečenie a vyprážanie. 
  3. Myslite na kvalitný pitný režim. Pri dne si doprajte okrem vody, bylinkové čaje, čerstvé šťavy (zeler, melón) alebo alkalizujúce minerálky. Tieto nápoje vám pomôžu správne odstraňovať kyselinu močovú z krvného obehu a tela. 

Hlavným problémom dnavých pacientov a pacientov trpiacich na obličkové kamene je dlhodobé stravovanie. Je potrebné nastaviť nový jedálníček tak, aby sa znížil obsah purínov v strave, a zároveň nedošlo k zásadným výkyvom – ani k prejedaniu ani k hladovke. 

Diéta pri dne

Problémy s dnou sa veľmi dobre regulujú pomocou stravy. Hlavným cieľom diéty pri dne je znížiť hladinu kyseliny močovej v tele. Úspešná diéta môže mať 2 rôzne ciele. Buď sa pacient rozhodne pre diétu s nízkym obsahom purínov. Alebo druhá alternatívna je diéta, s ktorou pomôže telu vysporiadať sa s kyselinou močovou. 

V poslednej dobe sa o nízkopurínovej diéte v súvislosti s liečbou dny hľadí troška inak. Puríny sú prítomné nielen v živočíšnych ale aj rastlinných zdrojoch. Preto sa striktná diéta úplne bez purínov ani nedá realizovať a v radikálnom režime môže spôsobiť závažný nutričný nedostatok. Diéta, ktorá stojí na nízkom obsahu purínov, je síce potrebná, ale nemôže byť striktná. Ľahko by mohla viesť k chátraniu organizmu ako dôsledok podvýživy. 

Bolo preukázané, že aj pri pocitivej nízkopurínovej diéte dochádza k poklesu kyseliny močovej iba o 10 – 15%. V skutočnosti tento pokles je pri problémoch s hyperurikémiou nedostatočný. Preto sa aj nízkopurínová diéta pokladá iba za podpornú pomocnú liečbu, nie základnú metódu. 

Obsah purínov v potravinách

Potraviny s nízkym obsahom purínov

  • Nízkotučné mliečne výrobky ako je mlieko, syr, jogurt
  • Zrná a škrob. Patria sem potraviny ako chlieb, cestoviny, ryža a zemiaky. Obľúbené celozrnné výrobky.
  • Ovocie a zelenina: Všetka zelenina je zdravá a človek by mal uprednostňovať celé ovocie a šťavy bez pridaného cukru.
  • Vitamín C: Dobrým zdrojom vitamínu C sú grapefruit, pomaranče, ananás, jahody, paprika, paradajky a avokádo.
  • Vajcia v rozumnom množstve

Purínové bomby

  • Divá zver, teľacie, zverina, kačica
  • Morské plody – mušle, lastúrniky
  • Ryby – tuniak, sardinky, sardely, slede, treska
  • Vnútornosti – pečeň, obličky, žľazy

Osobitnú pozornosť si žiada alkohol. Prináša so sebou mnoho rizík. Z tohto hľadiska najvyššie riziko predstavuje konzumcia vysoko-purínových jedál, ktoré zapíjate alkoholom. 

Potraviny, ktoré komplikujú spracovávanie purínov

  • Potraviny s vysokým obsahom tukov – vyprážané, plnotučné výrobky, dezerty
  • Alkohol – okrem toho, že obsahuje veľa purínov, spôsobuje aj dehydratáciu. Telo tak stráca schopnosť vylučovať optimálne kyselinu močovú z tela. (najmä kvasinkové pivo)
  • Sladené nápoje 

Nízkopurínová diéta nemusí byť navigáciou v stravovaní iba pri dne alebo zdravotných problémoch ako takých. Môže tiež vylepšiť ručičku na váhe a podporiť celkové zdravie. Pred zahájením purínovej diéty, ktorou chcete zmierniť zdravotný problém, sa poraďte aj so svojimi lekárom. Určite vám dá rady a tipy ako začať a pokračovať. 

Majte na pamäti, že purínová diéta pri dne nestačí…

Pri problémoch s dnou nestačí myslieť iba na potraviny s nízkym obsahom purínov. Potrebujete celkovo zmeniť životný štýl, dopriať si viac pohybu, dodržiavať pitný režim, chrániť sa pred stresom, dopriať si oddych. 


Zdroj

Čo je to dna a koho ohrozuje? 16.6.2019 Zdroj: https://www.egis.sk/files/dl/milurit_dna.pdf

http://www.obesity-news.cz/?pg=clanek&id=200

https://is.muni.cz/th/vxhye/Dna-NOVA.pdf

Scott Harris, 26.7.2018, Foods to eat and avoid on a low-purine diet. Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322590.php