Kožné problémy v lete – 10 najúčinnejších tipov, ako im predísť

Kožné problémy v lete – 10 najúčinnejších tipov, ako im predísť

Leto je obdobím, kedy sa väčšina z nás teší na slnečné lúče, dovolenku pri mori a nekonečné večery strávené s priateľmi. Avšak s rastúcimi teplotami a zvýšenou expozíciou slnku sa môžeme stretnúť s rôznymi kožnými problémami. V dnešnom článku vám predstavíme 10 najúčinnejších tipov, ako vymedziť kožné problémy v lete a udržať vašu pokožku zdravú a krásnu.

Hydratácia je kľúčom

V lete je dôležité dodržiavať dostatočný prísun tekutín, aby bola pokožka hydratovaná a pružná. Skúste piť minimálne 2 litre vody denne a doplňte svoj jedálniček o čerstvé ovocie a zeleninu bohatú na vodu. Potrebné vitamíny vám dodajú aj ovocno-zeleninové šťavy. Hydratovať pokožku môžete aj vhodnými krémami.

Používajte opaľovací krém

Slnečné lúče môžu byť pre našu pokožku veľmi škodlivé, preto je dôležité chrániť ju opaľovacím krémom s dostatočným faktorom (minimálne SPF 30). Aplikujte ho 20 minút pred opaľovaním a pravidelne ho obnovujte, najmä po kúpaní. Nezabúdajte aj na vhodnú kozmetiku po opaľovaní.

Starostlivo vyberajte kozmetiku

V lete sa vyhnite ťažkým a mastným krémom, ktoré môžu spôsobiť upchatie pórov a vznik akné. Siahnite radšej po ľahkých emulziách či gélových prípravkoch, ktoré pokožku zvlhčia, ale nezaťažia ju.

Nezabúdajte na exfoliáciu

Pravidelný peeling odstráni odumreté kožné bunky a nečistoty, vďaka čomu bude pokožka hladšia a sviežejšia. Použite jemný peeling 1-2x týždenne, aby bola vaša pleť pripravená na ďalšiu starostlivosť. Pred použitím peelingu pleť očistite mydlom.

Správna úprava vlasov

Vysoké teploty a vlhkosť môžu spôsobiť nadmerné potenie v oblasti vlasového porastu, čo môže viesť k podráždeniu pokožky hlavy aj tváre. Zvoľte účesy, ktoré udržujú vlasy aby nepadali do tváre (napr. cop alebo drdol). Používajte šetrné šampóny s nižším obsahom chemických látok.

Menej je niekedy viac

V lete sa snažte minimalizovať používanie make-upu, ktorý môže spôsobiť upchatie pórov a zhoršenie kožných problémov. Pokiaľ je to možné, používajte nekomedogénnu kozmetiku a dávajte prednosť minerálnym púdrom pred tekutými základmi.

Správna strava

Jedlo má vplyv na stav našej pokožky. Snažte sa jesť potraviny bohaté na vitamíny A, C a E, ktoré podporujú regeneráciu pokožky a chránia ju pred voľnými radikálmi. Do svojho jedálnička zaraďte orechy, semienka, avokádo, brokolicu či citrusy. Dodať tie správne vitamíny pre vašu pokožku môžete aj použitím výživových doplnkov.

Stres pod kontrolou

Stres môže byť jedným z faktorov zhoršujúcich kožné problémy. Skúste nájsť vhodnú formu relaxácie – či už je to joga, meditácia alebo prechádzky v prírode – a doprajte si dostatok odpočinku.

Vyhnite sa soláriám

Umelé opaľovanie v soláriu môže byť veľmi škodlivé pre vašu pokožku a dlhodobo viesť k jej starnutiu či dokonca k rakovine kože. Radšej si doprajte opaľovanie na slnku s rozumom a v primeraných časových intervaloch s použitím produktov s ochranným faktorom.

Konzultácie s odborníkom

Pokiaľ sa stretávate s vážnejšími kožnými problémami, ktoré nejdú len tak prejsť, navštívte dermatológa, ktorý vám poradí individuálne riešenie a prípadne odporučí vhodné lieky, balzamy, alebo kozmetické procedúry.

Leto je obdobím, kedy by sme mali užívať radosti zo života a neriešiť kožné problémy. S týmito 10 tipmi budete mať istotu, že urobíte pre zdravie svojej pokožky maximum a užijete si leto naplno.