Hypertenzia

Hypertenzia

Hypertenzia, často známa aj ako vysoký krvný tlak, je závažný zdravotný problém, ktorý postihuje milióny ľudí po celom svete. Ak ju neliečite riadne, môže vyvolať rad vážnych zdravotných komplikácií, vrátane srdcových chorôb, mŕtvice a obličkového ochorenia.

Príčiny vysokého krvného tlaku

Vysoký krvný tlak vzniká, keď je tlak krvi v tepnách konzistentne vyšší ako by mal byť. Toto obvykle nastáva, keď telo nevie zodpovedajúcim spôsobom regulovať množstvo pumpovanej krvi alebo zadržiavané množstvo soli.

Rizikové faktory

Niektoré z hlavných rizikových faktorov pre vznik hypertenzie zahŕňajú genetiku, starnutie, nedostatok fyzickej aktivity, nezdravú stravu, nadmernú konzumáciu alkoholu, fajčenie a stres. Ľudia s diabetes mellitus, vysokou hladinou cholesterolu v krvi alebo s rodinnou anamnézou hypertenzie čelia vyššiemu riziku.

Ako riešiť vysoký krvný tlak

Ak máte vysoký krvný tlak, mali by ste ho pravidelne sledovať a dodržiavať lekárske rady ohľadom liečby. Táto liečba môže zahŕňať zmenu životného štýlu, ako je zdravšia strava a viac pohybu, a tiež užívanie liekov na zníženie krvného tlaku.

Prečo je hypertenzia nebezpečná

Ľudia často označujú hypertenziu za „tichého vraha“, pretože nemusí prejavovať žiadne symptómy, kým nevyvolá vážne zdravotné problémy. Niektoré varovné signály zahrňujú časté bolesti hlavy, závraty, búšenie srdca alebo únava. No jediný spoľahlivý spôsob zistenia vysokého krvného tlaku spočíva v jeho pravidelnom meraní.

Ak neliečite hypertenziu, môže poškodiť vaše srdce a krvné cievy a vyvolať vážne zdravotné problémy, ako sú srdcové choroby, mŕtvice, obličkové choroby a dokonca aj slepota.

Výživa a životný štýl

Strava má veľký vplyv na krvný tlak. Vysoký príjem soli, tukov a alkoholu môže zvyšovať krvný tlak, zatiaľ čo strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a nízkotučné mliečne výrobky môžu pomôcť krvný tlak znižovať. Okrem zdravej stravy je tiež dôležitý pravidelný pohyb a udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti. Pomôcť so znížením vysokého krvného tlaku si môžete aj výživovými doplnkami, čajmi a vitamínmi, ktoré sú odporúčané pri hypertenzii.

Ak máte podozrenie na vysoký krvný tlak, hneď vyhľadajte lekára. Môžete liečiť hypertenziu, a čím skôr začnete s liečbou, tým efektívnejšie budete kontrolovať svoj krvný tlak a predchádzať komplikáciám.