Hemoroidy a strava: 10 potravín, ktoré vám môžu pomôcť

Hemoroidy a strava: 10 potravín, ktoré vám môžu pomôcť

Hemoroidy sú nepríjemné a bolestivé. Patria medzi bežné problémy, s ktorými sa stretáva až polovica dospelej populácie. Hoci ich príčin môže byť niekoľko, často sú spojené s nesprávnymi stravovacími návykmi. Správne zvolená diéta môže pomôcť zmierniť príznaky hemoroidov alebo dokonca predchádzať ich vzniku. Pozrime sa na 10 potravín, ktoré by mali byť súčasťou jedálnička pri hemoroidoch.

Vláknina

Strava bohatá na vlákninu je kľúčová na prevenciu a liečbu hemoroidov. Pomáha udržiavať stolicu mäkkú, čo zabraňuje nadmernému tlačeniu pri vyprázdňovaní. Do jedálnička zaraďte potraviny ako sú celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny alebo orechy.

Ovos

Bohatý na vlákninu môže byť ovos a vie pomôcť pri zápche, ktorá je často spojená s výskytom hemoroidov.

Bobuľovité ovocie

Bobule sú skvelým zdrojom vlákniny. Okrem toho sú bohaté na antioxidanty, ktoré podporujú celkové zdravie a môžu pomôcť zmierniť zápaly spojené s hemoroidmi.

Banány

Banány sú bohaté na vlákninu a môžu pomôcť regulovať trávenie. Obsahujú aj draslík, ktorý môže pomôcť zmierniť zápaly a opuchy.

Orechy a semienka

Tieto potraviny sú dobrým zdrojom vlákniny a zdravých tukov, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravé trávenie.

Voda

Dostatočný príjem tekutín je dôležitý na prevenciu zápchy a podporu zdravého trávenia. Snažte sa denne vypiť minimálne 2 litre vody.

Zelenina

Zelenina ako brokolica, špenát alebo mrkva sú bohaté na vlákninu a ďalšie dôležité živiny, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému.

Celozrnné potraviny

Tieto potraviny obsahujú veľa vlákniny a môžu pomôcť pri zápche a predchádzať vzniku hemoroidov.

Ryby

Ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápaly a podporujú zdravie srdca a ciev.

Jogurt

Jogurt je bohatý na probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a môžu pomôcť pri zápche.

Na druhej strane, niektoré potraviny môžu zhoršiť stav s hemoroidmi. Medzi ne patrí napríklad alkohol, káva, ostré korenie, priemyselne spracované potraviny, potraviny bohaté na tuky a soľ. Tieto potraviny môžu spôsobovať zápchu a zvyšovať tlak na žily v konečníku.

Pamätajte, že zmena stravovacích návykov môže mať veľký vplyv na vaše zdravie. Významne prispieva k prevencii a liečbe hemoroidov. Okrem stravy vám pomôžu zmierniť prejavy hemoroidov aj prírodné produkty. Ak však trpíte vážnymi príznakmi, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc.