Zvýšená kyselina močová v krvi – hyperurikémia

Zvýšená kyselina močová v krvi – hyperurikémia

Zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi, medzi odbornou verejnosťou známa ako hyperurikémia, značí o tom, že organizmus má problém. Najčastejšie nastáva to, že sa kryštáliky tejto kyseliny usádzajú v tkanivách. Zhromažďovanie kryštálikov môže vyprovokovať až vznik zápalu. Taký zápal je zvyčajne prejavom dny. Práve dna je najčastejším dôsledkom zvýšenej kyseliny močovej v krvi.

S kyselinou močovou v krvi sa však spája i množstvo iných otázok. Pripravili sme pre vás odpovede na tie najčastejšie sa opakujúce.

Prečo sa zvýši kyselina močová v krvi nad bežný štandard?

Podľa niektorých odborníkov hyperurikémia môže súvisieť s genetikou. Bežne je ale zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi výsledkom nesprávneho fungovania organizmu. Viete o tom, že vzniká ako odpadový produkt pri spracovaní purínov? Puríny sú bežnou súčasťou potravín. Kameň úrazu je vtedy, keď naše telo :

  • produkuje viac kyseliny močovej
  • alebo kyselinu močovú nevie z tela vylúčiť

Prečo sa vytvára kyseliny močovej nadbytok? Pretože konzumujeme veľa mäsa, vnútorností, sladkých jedál (fruktózu) alebo nedávame si pozor na množstvo alkoholu. Všetko sú to zdroje s vysokým obsahom purínov. Ako už viete, pri spracovaní purínov vytvára telo ako vedľajší produkt práve kyselinu močovú.

A teraz iný prípad. Kedy organizmus nevie odstrániť kyselinu močovú správne? Kyselina močová sa prevažne rozpúšťa v krvi, potom putuje do obličiek a odtiaľ opúšťa organizmus cez moč. Kľúčové množstvo kyseliny močovej odpracú obličky, zvyšok ostáva na tráviacom trakte. Preto sa problém so zvýšenou kyselinou močovou zvykne objaviť, keď sú obličky choré.

Ako zistím, že mám zvýšenú kyselinu močovú?

Definitívu vám oznámi až lekár po krvných testoch alebo testovaní moču. Prvý príznak, ktorý odhalí aj laik, je bolesť palca na nohe. Palec na nohe je miesto, kde sa usádzajú kryštáliky kyseliny močovej ako prvé. Bolesť je silná, pravidelná, pripomína pichanie. Podľa pacientov sa bolesť objavuje v noci alebo až nad ránom. V každom prípade, vtedy už by mala úradovať aj liečba. Pretože problém sa môže rýchlo rozšíriť aj do členka, lakťa alebo zápästia.

Kedy hladina kyseliny močovej v krvi prekročila normu?

To, že máte zvýšenú kyselinu močovú zistíte z laboratórnych testov. Ak je výsledok u mužov v rozpätí 180 – 420 umol/l, je všetko v poriadku. Pri ženách je normálny stav pri hodnotách medzi 180 – 360 umol/l. Každé prekročenie už signalizuje zvýšenú hladinu kyseliny močovej.

Čo to pre vás znamená?

Sú ľudia, ktorí majú vysokú hladinu kyseliny močovej v krvi a nemajú žiadne zdravotné komplikácie. Na opačnej strane sú takí, ktorým sa zvýšenou hladinou kyseliny močovej zvyšujú riziká nástupu rôznych chorôb.

Najčastejšie ide o dnu. Je to stav, kedy sa tvoria kryštáliky kyseliny močovej na kĺboch. Ide o jednu z foriem artritídy, kedy v okolí kĺbov vzplanú zápaly. Zvýšená kyselina močová v krvi môže byť sprievodným javom aj iných chorôb. Často ide o obličkové kamene, zlyhanie obličiek, cukrovku či hypotyreózu (znížená tvorba hormónov štítnej žľazy).

Hyperurikémia svedčí aj o závažnom ochorení, akou rakovina bez pochýb je. Chemoterapia a radiačná terapia sú tie terapie, ktoré môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej. Tá zvykne byť zvýšená aj pri leukémii.

Ako zabrániť zvyšovaniu hodnôt kyseliny močovej v krvi?

Základom je prevencia. Správať sa preventívne proti zvyšovaniu kyseliny močovej v krvi potrebuje systém a zodpovednosť. Pokúste sa:

  • Zaviesť jedálny lístok s minimom purínov. Ako inšpiráciu použite diétu pri dne, ktorú dodržiavajú pacienti s týmto ochorením.
  • Dbajte na dostatočný prísun vitamínu C
  • Vyhýbajte sa alkoholu
  • Dodržiavajte pitný režim
  • Ak trpíte nadváhou, je čas schudnúť
  • Nestresujte sa. Stres ešte nikomu nepomohol
  • Pridajte do jedálnička viac vlákniny

Tak čo, idete do toho?

Inak podporiť vylučovanie kyseliny močovej v krvi môžete aj pitím čaju na dnu Flow. Spája také bylinné esá ako listy brezy, žihľavu, koreň pýru plazivého či prasličku. To všetko s cieľom pomôcť obličkám.

Avšak musíte si uvedomiť, že v prípade vážnejších stavov sa vyžaduje dodržiavať aj odporúčania lekára a byť poctivý pri dodržiavaní liečby.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.