Zdravotné benefity turistiky

Zdravotné benefity turistiky

Turistika je veľmi obľúbenou voľnočasovou aktivitou hlavne ako forma pohybu, ktorá je zároveň obohatená o prekrásne výhľady a nezabudnuteľné zážitky. Chôdza je vo všeobecnosti našim najprirodzenejším pohybom a kvôli súčasnému spôsobu života chodíme pešo stále čoraz menej oproti minulosti. Aké zdravotné benefity vám teda turistika môže priniesť?

Zdravotné benefity: 

Naše telo prirodzene vykonáva chôdzu. Niektoré štúdie tvrdia, že pravidelná chôdza dokáže predĺžiť život o niekoľko rokov a spustiť omladzujúce procesy v celom tele. Výskumy však odporúčajú venovať sa denne chôdzi aspoň 20 minút, alebo urobiť aspoň 10 tisíc krokov. Chôdza má vplyv aj na správne udržiavanie rovnováhy. Pravidelný pohyb napomáha k lepšej fyzickej kondícii a urýchľuje regeneráciu po záťaži.

Zároveň je pohyb na čerstvom vzduchu veľmi priaznivý pre respiračný a kardiovaskulárny systém. Pomáha pri úprave krvného tlaku, tiež má vplyv na úpravu hladiny cholesterolu a krvného cukru. Naučíte sa pri nej správne dýchať a zároveň pri pobyte v lese sa nadýchate čerstvého vzduchu bez škodlivých látok. Ak toto všetko vezmeme do úvahy, turistika teda pozitívne ovplyvňuje celý imunitný systém.

Turistika má množstvo pozitívnych vplyvov aj na naše mentálne zdravie. Pri pohybe sa v tele totiž uvoľňujú endorfíny, teda hormóny šťastia a zároveň klesá produkcia stresových hormónov. Pobyt v prírode sa môže považovať za jednu z najlepších prevencií depresívnych stavov a úzkosti. Snažte sa však prechádzku absolvovať bez moderných technológií, vnímať naplno ticho a eliminovať tak negatívne psychické stavy.

Pozrime sa tiež na to, aké svaly sa používajú pri turistike:

Na každú aktivitu používate veľa rovnakých svalov, ale s rôznou intenzitou. Silné jadro tela je pre obe kľúčové.

Svaly na predných stranách stehien

Sú primárne svaly používané na turistiku aj beh. Sú to štvorhlavé veľké svaly, usporiadané do samostatných častí, ktoré zostávajú vzájomne prepojené v hornej časti nôh. Pešia turistika a beh zaberajú všetky časti svalov štvorhlavého svalstva a poháňajú telo dopredu počas krokov alebo skokov.

Hamstringy

Pracujú v spojení s prednými svalmi stehien a ohýbajú koleno a sťahujú tiež štvorhlavý sval späť. Turisti sa častejšie spoliehajú na hamstringy ako bežci. Beh zahŕňa skákací pohyb, ktorý je menej náročný na hamstringy.

Svaly lýtok

Sa využívajú ako na beh, tak na turistiku. Pri pešej turistike môžu lýtka podstúpiť rôzne úrovne využitia. Ak chodíte na rovinatom teréne, je prirodzená flexia a predĺženie chôdze menej namáhavé, ako keby ste niesli ťažký batoh do kopca. Dokonca aj bez závažia, dá pešia turistika do kopca zabrať oveľa viac ako pri chôdzi po rovine. 

Zadné stehenné svaly

Sa používajú na podporu zadku počas chôdze aj behu. Počas pešej turistiky môžu byť viac namáhané, pretože pomáhajú niesť vašu telesnú hmotnosť, plus hmotnosť vášho batohu. Chôdza alebo beh do kopca namáha zadné stehenné svaly viac ako pohyb po rovnej zemi.

Bedrové svaly

Silné brušné svaly pri podpore predchádzajú zraneniam pri akejkoľvek vykonávanej činnosti. Tieto svaly podporujú pohyb bedra pri pešej turistike a behu. Pri turistike nesú zadok a dolnú časť chrbta, aby sa absorbovali nárazy, preto musia mať väčšiu pružnosť a silu.

Brušné svaly

Sa používajú ako ohnisko sily na podporu chôdze aj behu. Pri behu pracujú so zadnými stehennými svalmi, aby vás udržali vo vzpriamenej polohe. Pri túre napomáhajú držaniu tela a tiež pomáhajú pri nosení záťaže na chrbte. Silné brušné svaly vám pomôžu vyhnúť sa zraneniam chrbta počas behu aj turistiky.

Strečing

Je dôležitý, pretože prispieva k rozvoju zdravých a pružných svalov a tiež znižuje riziko zranenia. Strečingujte minimálne 20 sekúnd a postupne strečing predlžujte. Pre efektívnejšie uvoľnenie svalov odporúčame Balzam Kapsamax, ktorý obsahuje ako hlavnú účinnú látku červenú papriku a kapsaicín.