Výron členka – vyvrtnutý členok

Výron členka – vyvrtnutý členok

Výron členka je nepríjemný, ale častý úraz. Bolí a limituje naše možnosti pohybu. Nie vždy mu, napriek opatrnosti, vieme predísť či zabrániť.  Viete, ako sa z toho vystrábiť čo najskôr? 

Pomoc je nablízku a je ľahko dostupná! Nájdete tu bylinné masti aj praktické rady, ako si človek môže pomôcť celkom sám.

Jedným z tradičných spôsobov terapie vytknutého členka je ošetrenie postihnutých miest analgetickou masťou. Ešte pred storočím bol obsah väčšiny týchto mastí čisto a výlučne prírodného, bylinného pôvodu. Dnes už je to presne naopak. Trh zaplnili prípravky zväčša umelého, syntetického pôvodu. Cieľom HillVital je preto udržať receptúry prírodných bylinných prípravkov, ktoré sú veľmi účinné a zároveň  rokmi používania osvedčené.

Na riešenie nepríjemnej akútnej fázy výronu členka je tu Salikort balzam. Pôsobí analgetický, chladí poranené miesto a v neposlednom rade pôsobí hojivo, čím urýchľuje čas nutný na zotavenie. 

Salikort balzam:

  • môže eliminovať opuch členka
  • môže priniesť úľavu od bolestí vytknutého chodidla
  • môže pomôcť odstrániť krvné podliatiny

Ošetrenie postihnutého miesta Salikort balzamom prináša úľavu aj svojim chladivým účinkom. Eukalyptus, ako jedna zo 14 bylinných zložiek balzamu, spôsobuje tento príjemný efekt, ktorý prináša zranenému členku úľavu. Ďalšie bylinky, každá svojou jedinečnou kvalitou, prispievajú k celkovému zmierneniu bolesti.

Opatrnosti nikdy nie je dosť

Výron členka je poranením väzív, ktoré spájajú kosti predkolenia – píšťalu (tibia), ihlicu (fibula) – s kosťou a kĺbami chodidla. Vytknutie členka je častokrát  prekročením prirodzeného rozsahu pohybu, čo má za následok natiahnutie alebo natrhnutie väzov, ktorých úlohou je držať členok v správnej polohe. Tento úraz zvyčajne sprevádza akútna bolesť, opuch, krvná podliatina, modrina.

Príčiny výronu členka môžu byť rôzne. V 85 % všetkých prípadov býva postihnutý komplex väzov vonkajšieho členka, z čoho vyplýva, že vnútorné väzové štruktúry členka bývajú postihnuté len zriedka. 

Najčastejšie sa vytknutý členok spája so športom. No vo všeobecnosti sa to môže stať ktokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek. Zlé naslapnutie na nerovnom povrchu počas prechádzky, nevhodná obuv alebo kontakt s nohou súpera počas futbalového zápasu, to všetko môže byť príčinou výronu členka – natiahnutie, prípadne natrhnutie vonkajších alebo vnútorných väzov členka.

Za rizikové možno označiť aj nosenie topánok s vysokým opätkom. V tomto prípade má chodidlo značne obmedzenú a nestabilnú nosnú plochu, čo môže rýchlo spôsobiť podvrtnutie členka.

Výron členka: Stupne závažnosti

Podstatou zranenia je natiahnutie, alebo aj natrhnutie či v najzávažnejšom prípade pretrhnutie  jedného alebo skupiny väzov, ktoré držia členok v správnej polohe. Preto sa výrony členka delia podľa závažnosti do troch stupňov, pričom sa navzájom odlišujú podľa doby liečenia a rekonvalescencie: 

  • 1. stupeň (mierny): Natiahnutie väzov bez ich mikroskopického natrhnutia. Opuch je mierny, rovnako aj citlivosť postihnutých štruktúr. Funkčnosť je narušená minimálne alebo vôbec. Nedochádza k pomliaždeniu, ani mechanickej nestabilite členka. Zaťaženie členka neprináša vážnejšie problémy.
  • 2. stupeň (stredne závažný): Pri tomto stupni sa objaví čiastočná mikroskopická ruptúra so stredne silnou bolesťou, opuchom a citlivosťou postihnutej oblasti, čo má za následok mierne až stredne závažné obmedzenie funkcie a miernu až stredne závažnú nestabilitu členka. Zvyčajne môžete členok obmedzene zaťažovať a je to bolestivé.
  • 3. stupeň (závažný): Najzávažnejší stupeň výronu členka predstavuje totálna ruptúra väzu. Jej následkom dochádza k silným opuchom, krvným výronom a intenzívnym bolestiam. Členok stráca funkčnosť – objavujú sa výrazné abnormality pohybov členka, členková nestabilita, pomliaždeniny. V tomto stupni je kvôli silnej bolesti nemožné členok zaťažovať.

Výron členka: Symptómy

Existuje niekoľko základných príznakom, ktoré sa objavujú pri výrone členka. Intenzita príznakov do veľkej miery závisí na rozsahu poškodenia členka, resp. na stupni závažnosti. Hlavné symptómy môžeme stručne sumarizovať v týchto kľúčových bodoch:

  • bolesť na dotyk, bolesť pri pohybe, alebo trvalá bolesť
  • opuch
  • podliatiny, modriny
  • obmedzený rozsah pohybu
  • členková instabilita, nestabilita kĺbu
  • neschopnosť chôdze 
  • nie je možné zaťažovanie členka (našlapovania na postihnutý členok)

Vo všeobecnosti  by človek nemal zanedbať žiadny úraz. Hoci vyzerá zranenie na začiatku banálne,  nepodceňujte ho a navštívte svojho lekára aj v prípade závažnejšieho výronu členka. Jeho úlohou je vyhodnotenie stavu a miery poškodenia, predovšetkým vylúčenie zlomeniny alebo iných komplikácií.

Tradičné zásady domácej terapie

Na liečbu následkov výronu členka máme k dispozícii niekoľko terapeutických metód. Záleží však na stupni závažnosti a intenzite úrazu. Na zlepšenie stavu môžeme využiť niekoľko osvedčených konzervatívnych krokov, ktoré by mohli priniesť rýchlu úľavu. V angličtine sa tieto postupy často označujú akronymom RICE. Dôležité je dodržiavať tieto zásady minimálne prvých 24-72 hodín po úraze.

  • Rest: nevyhnutnosťou je odpočinok a nezaťažovanie postihnutého miesta (napr. odľahčenie barlami)
  • Ice: ľadovanie postihnutého miesta
  • Compression: potrebné je stiahnutie (kompresia) postihnutého miesta elastickým obväzom, čo umožní jeho stabilizáciu
  • Elevation: priaznivý účinok spravidla prináša aj zvýšiť polohu postihnutého miesta tak, aby bol noha v úrovni bedier.  Tým sa zníži prísun krvi a zredukuje opuch

Okrem vyššie spomenutých zásad sa často odporúča aj využitie liekov proti intenzívnej bolesti. Hoci lekári často predpisujú syntetické farmaceutiká na bolesť, môžu tieto lieky predstavovať riziko pre rôzne časti ľudského tela. Zistilo sa, že niektoré z nich môžu negatívne ovplyvňovať tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém.

Ako alternatívu k týmto medikamentom ponúkajú prírodné produkty. Z prírodných balzamov HillVital vám dávame do pozornosti Salikort balzam, ktorý môže v prípade prvého a druhého stupňa závažnosti výronu členka riešiť problémy s ním spojené a skrátiť dĺžku procesu hojenia.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.