Vonkajšie spúšťače kožných problémov

Vonkajšie spúšťače kožných problémov

Poznáte externé faktory, ktoré pôsobia na pokožku? Ak o nich viete, máte možnosť ju chrániť a predísť problémom. Pripravili sme pre vás zoznam vonkajších vplyvov, ktoré na pokožku pôsobia negatívne a navyše môžu vyvolať kožné problémy.

Kožné problémy: vonkajšie vplyvy pôsobiace na stav kože

Pod kožné choroby a problémy sa podpisujú vonkajšie vplyvy, ktoré vieme korigovať. Súčasťou zoznamu príčin, ktorý sme si pre vás pripravili, sú aj tieto oblasti. Netreba na to zabúdať a radšej predchádzať kožným problémom ako ich liečiť.

  • Škodlivé civilizačné vplyvy

Vonkajšie prostredie na nás prirodzene vplýva so všetkými pozitívnymi a negatívnymi dôsledkami. Už od priemyselnej revolúcie sa pravidelne zvyšuje účasť  priemyselných a poľnohospodárskych chemikálií v odvetviach. Zosilnieva skleníkový efekt. Rozrastá sa, pretože máme rýchlu spotrebu kyslíka a zvyšujeme obsah oxidu uhličitého.

Zmenšuje sa nám ozónová vrstva, rastie výroba atómovej energie, ktorú sprevádza rádioaktivita. To je len zlomok negatívnych faktorov, ktoré vnímame nesmierne vzdialene a pritom sú tak blízko. Vyvolávajú nielen kožné choroby. Sú príčinou závažných ochorení ľudského organizmu.

  • Vnútorné prostredie

Neblahé prostredie si vieme vytvoriť aj sami v domácom prostredí. Mikroklímu tvoria tepelné podmienky a vlhkosť v domácom prostredí. V absolútne extrémnych podmienkach môžu mať škodlivé účinky. Zlú mikroklímu dotvára nekvalita vzduchu alebo domáci prach. Tieto faktory sú schopné spôsobiť kožné problémy či alergie.

  • Klimatické vplyvy

Aj klíma môže pôsobiť na kožu a vznik kožných problémov. Pre zhrnutie uvádzame tri najčastejšie klimatické vplyvy, ktoré pôsobia na nás bežne:

  • Chlad vie spôsobiť skutočne nepríjemné kožné problémy. Znižuje činnosť mazových žliaz, preto je pokožka suchšia a ľahšie praská, spôsobuje oziabliny a omrzliny.
  • Teplo vytvára negatívny vplyv najmä na suchú a citlivú pleť. Mastná pleť sa vysušuje, mazové zátky sa uvoľňujú a zmenšujú sa prejavy akné.
  • Sila slnečných lúčov a ultrafialového žiarenia UVA, UVB, UVC závisí od denného času (výšky slnka nad obzorom), počasia (jasné alebo zamračené), odrazu svetla (vodná hladina, sneh) čistoty atmosféry (prach a smog), nadmorskej výšky a ozónu. Intenzívne letné slnko môže rozpútať mnoho kožných chorôb ako sú popáleniny, citlivosť prípadne sčervenanie. Slniečko je síce pre ľudské telo dôležité, ale netreba to s ním preháňať. Starostlivosť o pokožku v lete je extrémne dôležitá.
  • Životospráva

Stále omieľaná a nesmierne dôležitá: STRAVA. Na vznik kožných problémov a kožných chorôb má nezdravá životospráva mimoriadny vplyv. Predovšetkým konzumáciou mastných, vysokokalorických jedál, sladkostí, trvanlivých výrobkov alebo polotovarov. Pokožku naopak dokonale vyživíte pomocou vitamínov.  Významný pozitívny účinok na pleť majú aj selén a vitamíny E a C. Účinne pomáhajú aj bylinky – repík a púpava, ktoré dokážu liečiť a hojiť.

  • Návyky na jedy

Psychický a telesný návyk na fajčenie, alkohol alebo čiernu kávu odborne označujeme toxikománia. Vplyv týchto látok je extra škodlivý a môžu vylúdiť nepríjemné kožné problémy. Ide najmä o akné, vyrážky, suchosť a precitlivelosť pokožky. Aj závislosť na liekoch alebo drogách má extrémny vplyv na stav pokožky. Bežné sú škvrny, modriny alebo vyrážky.

  • Práca a odpočinok

Najmä prepracovanosť, stres a frustrácia na nás záporne vplývajú. Negatívne vnútorné rozpoloženie prirodzene môže ublížiť pokožke. Najväčšiu hrozbu predstavujú kožné choroby, ktoré bežne vznikajú pod vplyvom negatívnych emócií. Označované sú ako psychosomatické príčiny kožných chorôb. Na kvalitu pleti mimoriadne regeneračne pôsobí spánok. Treba myslieť na kvalitu a kvantitu spánku. Zaručená kvantita: 7 – 8 hodín.

  • Osobná hygiena

Koža má okrem kyslého plášťa na ochranu svojho povrchu navyše automaticky spustený prirodzený proces samočistenia. Spočíva v odlúpovaní horných buniek rohovej vrstvy. Pokožka sa zbavuje všetkých nečistôt. Akákoľvek nečistota na pokožke či pleti je nezlučiteľná s pojmom zdravia a krásy.  Najbežnejším prostriedkom na udržanie čistoty kože sú voda a čistiace kozmetické prípravky.

  • Šport a telesná výchova

Najlepší vplyv na správny vývin a udržiavanie dobrej kondície a štíhlej postavy majú pohybové aktivity vytrvalostného charakteru. Ľudia lovili zvieratá v minulosti a boli zdraví. Význam pohybu sa neskôr pretavil až do súperenia. Veď porovnávanie vzájomných síl stálo za zrodom vzniku olympiády. Pohybovými aktivitami sa z tela odbúravajú toxické a škodlivé látky, ktoré by mohli spôsobiť nepríjemné kožné choroby.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.