Účinky cukru na organizmus

Účinky cukru na organizmus

Cukor, pomocník alebo zabijak?

Častokrát sa stretávame s takzvaným démonizovaním potravín. Nie vždy však ide o fakty a preto sme si pri tomto článku dali záležať na to, aby išlo o overené informácie. Je vedecky dokázané že cukor prináša riziko vzniku množstva zdravotných problémov. Potreba konzumovať sladké jedlá sa začína už po narodení prijímaním sladkého materského mlieka. Sladká chuť nám vždy dávala signál, že jedlo je neškodné a stráviteľné. Preto sa u nás často a veľmi jednoducho dokáže vytvoriť závislosť od cukru.

Účinky cukru na náš organizmus:

Cukor spomaľuje pohyb bielych krviniek. Jedna biela krvinka nám za hodinu zlikviduje 15 vírusov. Avšak ak skonzumujeme 100g cukru tak jedna biela krvinka zlikviduje len jeden vírus za hodinu. Ide o 15 násobné zníženie imunity pri konzumácií 100g cukru. Teraz si uvedomme, kde všade sa dnes cukor nachádza: keksíky, čokolády, sladkosti, biele pečivo, sačkové polievky, sladké nápoje, energetické nápoje, konzervy, alkohol, cereálie atď.

Cukor

Pred 50timi rokmi bola spotreba cukru pól kila na osobu ročne. Dnes je to priemerne na Slovensku 38kg cukru ročne. Cukor prekysľuje organizmus, mení pH a tým zaťažuje tráviaci systém, pretože znehodnocuje prechod zdravej stravy našim organizmom. Takže likviduje zdravé baktérie, ktoré potrebujú mať zásadité alebo neutrálne pH. Pomáha v raste nádorovým bunkám a plesniam, pretože potrebujú k životu kyslík a takzvane sa vykrmujú cukrom. Cukor teda vytvára ideálne prostredie pre rozvoj plesní a nádorových buniek. Taktiež cukor zapríčiňuje: osteoporózu (uvoľňuje sa vápnik z kostí), srdcovo-cievne ochorenia a dentálne problémy.

Sladkosti

Cukor poškodzuje pečeň, zrak a prispieva k vzniku Alzheimerovej choroby. Spôsobuje obezitu, hemoroidy, starnutie pokožky, úbytok kolagénu, žalúdočné vredy, ľadvinové kamene, akné, nervozitu, nesústredenosť, cukor tiež znižuje koncentráciu, zvyšuje agresivitu, násilie a nekontrolovateľné emócie. Čím ďalej tým viac detí, v dôsledku vysokej konzumácií cukru, postihujú zdravotné problémy ako je cukrovka, ADD alebo ADHD. Teda porucha pozorností a porucha pozornosti s hyperaktivitou. Ide o poruchy centrálnej nervovej sústavy.

Všetko na obaloch potravín končiace sa na -óza je cukor. Preto sa zamyslíme, koľko cukru denne konzumujeme a či nám to je skôr na úžitok alebo naopak.

Autor článku:  Stanislava Glodžáková

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *