Trápia vás pigmentové škvrny?

Trápia vás pigmentové škvrny?

Presne tak. Kontinuálna a cielená starostlivosť o pleť môže významne prispieť k jej zdraviu a kráse, čím zabezpečí zjednotený a svieži vzhľad. Pôsobia na ňu vonkajšie i vnútorné faktory, ktoré môžu časom vyústiť do nepríjemných škvŕn. Prevencia je kľúčom k zachovaniu zdravej pleti. Ochrana pokožky pred ultrafialovým žiarením môže predchádzať nadmernej pigmentácii a pomáhať udržať plet v optimálnom stave. Avšak pigmentové škvrny sa môže objaviť kedykoľvek. Viete, čo všetko môže ovplyvniť vznik hyperpigmentácie a akú účinnú pomoc máte k dispozícii?

Odkiaľ sa berie pigmentácia?

Za pigmentáciou pokožky stojí melanín. Je to prírodný pigment, ktorý určuje farbu pokožky, vlasov i očí. Jeho zvýšenú tvorbu môžu vyvolať faktory ako slnečné žiarenie, zápaly kože po akné, vek, zranenie i hormonálne vplyvy. Najčastejšími sú práve škvrny z nadmerného slnenia, a to na miestach, ktoré sú slnku najviac vystavené – tvár, dekolt a ruky.

Krok za krokom k jednotnej farbe pleti

Keď sa už raz pigmentové škvrny objavia, treba sa mať na pozore. Zbaviť sa ich je totiž “beh na veľmi dlhú trať”. Dobrou správou je, že to pôjde aj šetrným prírodným spôsobom bez invazívneho zásahu. Ak je pre vás vaša koža naozaj cenná, pozrite si rady, ako sa postupne dopracovať k zdravej pleti bez pigmentových škvŕn. 

1.Antioxidanty v potravinách

Nevhodné stravovanie môže tiež viesť k zvýšenej pigmentácii. Zaradením týchto potravín si môžete pomôcť k zjednotenému vzhľadu pokožky.

  • Červená a oranžová zelenina – obsahuje karotenoidy, ktoré prirodzene chránia pred negatívnymi vplyvmi slnenia. Patria sem paradajky, mrkva, bataty a tekvica.
  • Semená a orechy – bohaté na omega mastné kyseliny, pomáhajú pokožke pri zápaloch a chránia ju pred predčasným starnutím. Konzumovať olivy, avokádo, mandle, vlašské orechy a semiačka môžete aj vo forme olejov.
  • Bobuľové ovocie – napr. čučoriedky, černice, maliny a jahody predstavujú výborný zdroj antioxidantov, ktoré pomáhajú udržať jednotnú farbu kože.

2.Pigmentové škvrny: Sila vitamínov

Účinnými pomocníkmi pre zdravú pleť s antioxidačným účinkom sú vitamíny A, D a C. Dbajte na ich pravidelný príjem. Vitamín A vyživuje pokožku, redukuje vrásky a pomáha pri mnohých kožných neduhoch. Silná kombinácia vitamínov A a D zohráva dôležitú úlohu pri pigmentácii pokožky, regeneruje ju a oddiaľuje efekty starnutia. 

3.Pitný režim

Iba hydratovaná pleť môže byť skutočne zdravá. Preto nezabúdajte na pravidelný pitný režim. Vhodná je čistá voda, bylinkové čaje a ovocno-zeleninové šťavy. 

4.Manuálny peeling

Zbytočne si na pleť nanášate krémy a séra, ak máte veľkú vrstvu odumretej kože. Manuálna exfoliácia pleti pomôže pri odstránení nečistôt a odumretých buniek. Výborne vám na to poslúži háčkovaný alebo froté uterák. Namočte ho do teplej vody, vyžmýkajte a jemne šúchajte a stláčajte pokožku, ktorú ste predom natreli kvalitným olejom. Pozor na príliš veľké drhnutie či domáce rady s kávovým peelingom, ktoré by mohli pleti ešte viac uškodiť.

5.Účinná kozmetika na pigmentové škvrny

Príroda pozná spôsob, ako nám pomôcť aj proti pigmentovým škvrnám. Kvalitné prírodné prípravky dokážu badateľne pomôcť. Avšak nie je to otázka niekoľkých dní. Aj tu platí heslo: “Pomaly ďalej zájdeš”. V Hillvital myslíme aj na prevenciu, aj na redukciu pigmentových škvŕn. Cenný Tucuma olej je plný vitamínov A, C a B1 a obsahuje aj omega 3-6-9 mastné kyseliny. Olej pokožku hydratuje a vysoký obsah betakaroténu ju chráni pred vplyvom slnečného žiarenia. Je skvelým pomocníkom v prevencii proti pigmentovým škvrnám.

Ak už nejaký ten čas bojujete so škvrnami, odporúčame začať s používaním nášho Krému na pigmentové škvrny, ktorý je výsledkom spojenia 12 špeciálne vybraných bylín. Silná koncentrácia liečivých byliniek poskytuje pokožke potrebnú výživu, zosvetľuje pigmentové i pečeňové škvrny a zanecháva kožu jemnou a zdravou.

6.Pigmentové škvrny: Ochrana pred slnkom

Ideálny čas na potlačenie pigmentových škvŕn je na jeseň a v zime. V letnom období používajte skôr prípravky určené na prevenciu a hydratáciu. Nezabúdajte na ochranu pred slnkom. Presne tak, preto je vždy dobré mať pri sebe opaľovací prípravok s vyšším UV faktorom a chrániť svoju kožu. Preto chráňte svoju kožu kvalitným opaľovacím prípravkom s vyšším UV faktorom. Po každom opaľovaní myslite aj na prípravok na upokojenie a hydratáciu pokožky. No ani s kvalitnou kozmetikou určenou na slnenie by sme sa počas letných mesiacov nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu medzi 11 – 15 hodinou.