Tieto potraviny Vás zbavia ekzému

Tieto potraviny Vás zbavia ekzému

Jedlom proti ekzému

Ekzém a dermatitída sú kožné ochorenia, ktoré spôsobujú na pokožke zapálenie, svrbenie a vysušujú pokožku. Tieto príznaky sa väčšinou dostavia ako reakcia organizmu na alergén. Viac o príčinách vzniku ekzémov sme písali v článku Ekzém| príčiny, prízanky a formy.

Lieky, ktoré v dnešnej dobe používame na ekzémy sú antibiotika, antihistaminiká a kortikosteroidy, ktoré sprevádzajú rôzne nežiadúce účinky. Avšak, aby sme si od ekzému uľavili alebo ho vyliečili nemusíme za každú cenu brať tieto lieky. Niekedy stačí, ak upravíme našu životosprávu a zaradíme do jedálnička iné potraviny a niektoré vylúčime. Mali by sme hlavne zvýšiť príjem omega 3 kyselín, kyseliny gama-linoleovej, ovocia a zeleniny. Poďme si tieto potraviny rozobrať a povedať si niečo o nich v spojitosti s ekzémami.

Omega-3 mastné kyseliny: priaznivo pôsobí na metabolizmus tukov, ktoré často bývajú spúšťačom ekzémov, alebo iných kožných ochorení. Do stravy by sme preto mali pridať viac potravín, ktoré obsahujú esenciálne mastné kyseliny ako práve omega 3 kyseliny. Nájdeme ich hlavne v rybách (tuniak, losos, makrela), ale aj v orechoch, riasach a sleďoch.

ekzem_omega4_mastne_kyseliny

Kyselina gama-linoleová: obsahuje metabolit, ktorý je zodpovedný za vyrovnávanie a modulovanie nášho imunitného systému. Túto účinnú látku môžeme nájsť v púpalkovom oleji ale aj čiernych ríbezliach. Jedno z oficiálnych liečiv je aj púpalkový olej (extrahovaný z púpalky dvojročnej).

Ovocie a zelenina: sú prospešné pre naše zdravie nie len pri ekzémoch, ale celkovo pre náš organizmus. Konzumovať by sme mali potraviny, ktoré majú vysoký obsah zložky beta-karotén, prípadne provitamín A. Majú výborný účinok pri liečení zápalových kožných ochoreniach.

Tmavozelená zelenina veľmi dobre čistí krv a toxíny zodpovedné za vznik vyrážok. Do jedálnička by sme ešte mali zahrnúť mrkvu, repu, špenát a jogurty, doplnenie o tieto potraviny ekzémy uľavia.

Ak sme viac náchylný na vznik ekzémov mali by sme sa vyhnúť látkam a potravinám, ktoré môžu byť spúšťačom alebo môžu ekzém zhoršiť. K potravinovým alergénom patria hlavne mlieko, sója, pšenica, vajcia a orechy.

Potraviny, ktoré môžu ekzémy zhoršiť patria paradajky, kukurice a citrusy. Poškodiť nám môže tiež rafinovaný cukor a potraviny, ktoré obsahujú nasýtené tuky, no aj káva môže pôsobiť na zhoršenie ekzému.

Ďalšie potraviny, ktoré nám môžu pomôcť pri ekzéme sú ovsené vločky, slanina, bravčová masť, sóda bikarbóna, jablčný ocot, zemiaky a kôra z pomaranča. Avšak tieto potraviny sú určené na vonkajšie použitie. Poďme sa pozrieť ako ich použiť.

Ovsené vločky: ovsené vločky používame ako prísadu do kúpeľa takzvaný „Kúpeľ z ovsených vločiek.“ Tento kúpeľ si pripravíme jednoducho. Stačí nám jedno balenie ovsených vločiek (neoochutených) väčšinou 400g, ktoré podrvíme na prášok a sypeme do tečúcej vody. Vodu s práškom ovsených vločiek miešame a v prípade, ak sa nám vytvoria hrudky je potrebné ich rozdrviť. V tomto kúpeli ostaneme približne 15 minút a osušíme sa jemnou osuškou. Kúpeľ praktikujeme aspoň 2 krát týždenne. Pri aplikovaní tohto kúpeľa pre deti použijeme len tretinu balenia vločiek.

ovsene_vlocky_na_ekzem

Jablčný ocot: používal sa už v dávnych dobách pre zlepšenie zdravia. Dobre ale pôsobí aj na ekzémy, kde ho môžeme použiť rôznymi spôsobmi. Prvým je zriedenie s vodou. Jednu polievkovú lyžicu zriedime s 4 dcl vody(vlažnej) prípadne môžeme použiť džús. Tento nápoj pijeme vždy aspoň pol hodiny pred hlavným jedlom.

Ďalšia varianta je kúpeľ, ktorý si pripravíme použitím dvoch pohárov jablčného octu a v kúpeli sme aspoň 15 až 30 minút. Použiť ho môžeme aj priamo na postihnuté miesto, kde rozriedime lyžicu jablčného octu spolu s ½ pohárom vody a aplikujeme zaliatím alebo nastriekaním na ekzém viac krát denne.

Jablcny_ocot_na_liecbu_ekzemu

Slanina: v prípade použitia musí byť neúdená – surová. Na postihnuté miesto používame slaninový peeling, kde pokrájanú slaninu potrieme jedlou sódou. Následne trieme šupinatú pokožku kým nezmizne, no netrieme nasilu ani nepritláčame. Keď nám šupinatá pokožka zmizne, slaninu umyjeme a usušíme. Následne túto slaninu dáme na ošetrované miesta, kde ju necháme aspoň 15 minút. Potom miesto opláchneme a omyjeme hydratačným mydlom.

Bravčová masť: je výborná na premastenie suchej ale aj ekzematickej pokožky vďaka jej mastnej konzistencií. Zvláčňuje a zjemňuje pokožku a taktiež pôsobí regeneratívne a upokojujúco.

Zemiaky: olúpeme surové zemiaky, ktoré najemno nastrúhame. Následne do gázy zabalíme primerané množstvo tak, aby sme dosiahli vytvorenie vankúšika, ktorý priložíme na ekzém. Pre upevnenie obviažeme najlepšie obväzom a necháme pôsobiť aspoň 2 hodiny.

Pomarančová kôra: Ide o veľmi jednoduchý spôsob použitia, kde kôru ošúpaného pomaranča prikladáme na ekzém a necháme pôsobiť celú noc. Aby kôra z postihnutého miesta neskĺzla je dobré ju obviazať najlepšie obväzom.

Všetky vitamíny potrebné na liečbu ekzémov obsahuje jedinečný výživový doplnok Vitasoft. Obsahuje kombináciu vitamínov vo vysokých dávkach, ktoré pokožke dodávajú všetky potrebné živiny, a tak pomáhajú v jej prirodzenej regenerácii.

Ďalšou, účinnou variantov je bylinný balzam Dermasoft na liečbu ekzémov.

mast_na_ekzemy_a_psoriazu_dermasoft

Viac prírodných bylinných produktov vhodných na liečbu ekzémov nájdete tu.

 

 

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *