Techniky merania krvného tlaku

Techniky merania krvného tlaku

Tipy, ako správne merať krvný tlak

S pravidelným meraním krvného tlaku môžeme urobiť veľa pre naše zdravie. Nameraná hodnota môže pomôcť nášmu lekárovi pri našich prehliadkach. Pravidelným monitorovaním krvného tlaku je možné zabrániť zvýšenému tlaku už v ranných štádiách, pred vypuknutím vážnejšieho stavu.

Ktorú ruku meriame?

Merania na pravej a ľavej ruke môžu mať za následok odlišné hodnoty krvného tlaku. Po prvý krát je dobré vyskúšať obe ruky a zistiť, na ktorej máme vyššiu hodnotu, budeme ju používať neskôr.

Aká je technika správneho merania krvného tlaku?

Meranie sa vykonáva v pokoji po niekoľkých minútach odpočinku. Aspoň 30 minút pred meraním nepite kávu, alkohol a nefajčte. Sadnite si veľa stola, položte ruku na stôl a oddýchnite si. Manžetu monitora krvného tlaku utiahneme na rameno, ale nie príliš tesne(2 prsty stále medzi manžetou a pažou). Umiestnite manžetu do výšky srdca a tlak môžeme merať. Pred meraním sa ubezpečte, že máte použitú vhodnú veľkosť manžety, keďže neprávna veľkosť bude mať za následky falošné hodnoty krvného tlaku.

Počas merania sa nepohybujeme ani nerozprávame. Ak je výsledok pravidelne vyšší je potrebné meranie zopakovať ešte raz po 1-2 minútach a zaznamenať si hodnoty.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *