Príznaky nedostatku kyseliny listovej

Príznaky nedostatku kyseliny listovej

Nedostatok kyseliny listovej a jej dôsledky

Kyselina listová alebo vitamín B9 zohráva dôležitú úlohu pri správnom fungovaní nášho tela. Pomáha pri bunkovom delení, správnej funkcií mozgu ale aj pri boji proti depresií.

Jedným zo závažných dôsledkov nedostatku kyseliny listovej je anémia. Keďže má veľkú rolu v produkcií červených krviniek jej nedostatok môže spôsobiť kvantitatívne a kvalitatívne zhoršenie. Typické príznaky môžu zahŕňať únavu, poruchy pamäte, slabosť, stratu chuti do jedla, zmenu nálad či stratu hmotnosti.

Nedostatok tejto kyseliny môže mať aj vážnejšie následky. Môže ísť o nedostatočnú činnosť imunitného systému s nástupom srdcového infarktu a iných cievnych ochorení.

Kyselina listová má tiež veľký vplyv na náš mozog. Pri jej nedostatku sa môžu vyskytnúť problémy s pamäťou, koncentráciou a kognitívne poškodenie.

Preto by sme mali konzumovať potraviny s obsahom kyseliny listovej ako sú špargľa, špenát či brokolica.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *