Potničky u detí

Potničky u detí

Potničky u detí sú neznesiteľný problém, ktorý môže znepríjemňovať pokojný spánok vášmu dieťaťu. O tom aké sú príčiny potničiek, ich prevencia a liečba, sa dozviete v tomto článku.

Potničky u detí obťažujú, svrbia a môžu byť tiež dôvodom detskej mrzutosti. Ľudia všetkých vekových skupín môžu trpieť potničkami, no deti sú k nim najcitlivejšie. Dôvodom je nedostatočný vývoj ich potných žľaz. A teda termoregulácia detí ešte nie je úplne funkčná, čím dochádza k problémom zadržiavania a uvoľňovania potu (roztrhnutie potných vývodov).

Čo spôsobuje potničky u detí?

Najčastejším dôvodom je teplo. Preto sa väčšina potničiek objavuje práve počas teplého a vlhkého počasia na tele dieťaťa formou pupienkov a pľuzgierikov. Okrem tepla stojí za vznikom potničiek aj zle zvolené oblečenie pre deti alebo horúčka. Tieto podnety spôsobia u dieťaťa prehriatie.

Charakteristické príznaky potničiek

Potničky u dieťaťa sa prejavujú ako malé červené pustuly, ktoré vyzerajú ako akné alebo kvapky vody na pokožke. Pľuzgieriky následne prasknú, koža uschne a začne sa olupovať. Obvykle sa potničky objavujú na tvári, krku, záhyboch pokožky, ale môžu sa tiež vyskytnúť v hornej časti hrudníka alebo v plienkovej oblasti. Dokonca sa môžu objaviť aj v oblasti vlasovej pokožky. Potničky sa objavujú zväčša ako výsev malých pupienkov (1 – 3 mm).

Svrbivé červené vyrážky naplnené čírou tekutinou sa rady spojujú do veľkých ložísk, ktoré rýchlo praskajú.

Medzi ďalšie príznaky potničiek u detí patrí svrbenie, pocit brnenia a mierne bolesti. Tieto príznaky vám malé dieťa nepovie, a síce môžete ich rozpoznať na svojom dieťati. Dieťa obvykle kvôli potničkám býva nepokojné, podráždené a má ťažkosti zaspávať a spať nepretržite.

Ako potničky u detí liečiť?

Najdôležitejším pravidlom pri liečbe potničiek je zachovať pokoj. Pokiaľ sa stane, že začneme panikáriť, dieťa to vycíti a samo sa stane viac nepokojným a nervóznym.

Nižšie uvádzame niektoré efektívne metódy ako sa rýchlo potničiek u detí zbaviť:

  • Pri kúpaní používajte špeciálne prípravky pre starostlivosť o jemnú detskú pokožku. Nezabudnite, že voda by nemala byť príliš teplá.
  • Postihnuté miesta by mali zostať stále suché. Pokiaľ je veľké teplo, dieťa necháme v chladnejšej miestnosti, najlepšie niekde pri okne alebo v blízkosti ventilátora, aby sme zbavili pokožku nadmerného potu.
  • Pri ošetrení potničiek vynechajte akékoľvek oleje alebo púdre, pretože môžu upchať póry, čo zhorší príznaky potničiek.
  • Pokiaľ ste v domácom prostredí, nechajte radšej dieťa pobehovať nahé resp. miesta, kde sa potničky nachádzajú, nechajte bez odevu. Dieťa sa tak zbytočne nezaparí a vzduch dokonale lieči potničky.
  • Svrbeniu, štípaniu a celkovému upokojeniu potničiek pomáhajú aj studené obklady.
  • Aby sa zabránilo opakovaniu potničiek, po večernom kúpaní poctivo osušte pokožku bábätka a používajte vhodné prípravky o ďalšiu starostlivosť. Najlepšou cestou prevencie je prírodný krém Psorisoft, ktorý práve vďaka obsahu zinku poskytuje dokonalú starostlivosť.

Potničky u detí: Ako ich zabrániť?

Pripravili sme zoznam s praktickými tipmi, vďaka ktorým sa zbavíte potničiek u detí efektívne a rýchlo:

  • Pokiaľ nie je potrebné, neobliekajte dieťa príliš teplo. Pokožka sa tak nebude potiť a predídete potničkám.
  • Skúste obmedziť nosenie detí v nosiči. Pri zvýšenom teple a nedostatočnom vetraní sa môžu objaviť potničky alebo zhoršiť súčasný stav.
  • Vyberajte iba vzdušné a ľahké oblečenie, predovšetkým v teplých slnečných dňoch.
  • Počas teplého počasia sa snažte obmedziť pobyt von. Pokiaľ je to nevyhnutné, zdržujte sa viac v zatienených miestach.
  • Za žiadnych okolností nenechávajte deti samotné v aute. Mohlo by dôjsť k závažnejším problémom ako sú potničky. Pri jazde v aute, obzvlášť v horúcich dňoch, používajte klimatizáciu.
  • Obliekajte detičky do bavlnených odevov a rovnako dbajte, aby oblečenie nebolo až príliš tesné a predovšetkým zo syntetického materiálu.
  • Aby ste sa potničkám vyhli, uistite sa, že dieťa spí v izbe so správnou izbovou teplotou a pri dobrom prúdení vzduchu.
  • Nepoužívajte igelitové podložky v postieľkach. Tie síce ochrania posteľ, ale pokožke vášho dieťaťa zabráni dýchať.
  • Po kúpaní dieťa dokonale vysušte. Za výskytom potničiek stoja aj plienky a pyžamo, ktoré sú natiahnuté na neúplne vysušenú pokožku.
  • Dôkladne umývajte zaparené miesta.

Pamätajte, že potničky pretrvávajú niekoľko dní. Vďaka našim radám, môžete rýchlejšie zmierniť ich príznaky a uľaviť tak dieťaťu. A naviac, keď si vezmete k srdcu niektoré z našich preventívnych rád, potničky u vášho dieťaťa sa k vám už nevrátia.

Dlhodobé problémy s potničkami alebo zapálené potničky už tvoria dôvod pre návštevu lekára.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.