Pagaštan konský na kŕčové žily – Ako ho pripraviť?

Pagaštan konský na kŕčové žily – Ako ho pripraviť?

Zaujíma vás, prečo mnohí uprednostňujú práve pagaštan konský pri liečbe kŕčových žíl? Hlavným dôvodom je tajomstvo skryté v jednej jeho látke. Tento výnimočný dar jesenných mesiacov, ktorý nám slúži po celý rok, má svoje korene v Balkáne a v Ázii. V prírodnej liečbe kŕčových žíl sa ukazuje ako neoceniteľný pomocník. Aplikuje sa lokálne či perorálne, pôsobí protizápalovo a pozitívne ovplyvňuje krvný obeh. Navyše, vznik jeho pomenovania sa často spája s fascinujúcimi príbehmi.  

Prečo účinkuje pagaštan konský na kŕčové žily?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo účinkuje pagaštan konský na kŕčové žily? Tajomstvo sa skrýva v látke escín, ktorú pagaštan konský obsahuje. Vďaka nej pôsobí pagaštan konský na kŕčové žily veľmi priaznivo, zmierňuje opuchy, zápaly a ochraňuje cievy.  

Pagaštan konský

  • zlepšuje žilno-lymfatickú cirkuláciu
  • urýchľuje vstrebávanie krvných zrazenín
  • účinne pôsobí na ekzémy
  • prispieva k pružnosti a pevnosti cievnych stien
  • posilňuje žily

3 recepty ako pripraviť pagaštan konský na kŕčové žily

Spôsobov ako účinne spracovať pagaštan konský na kŕčové žily je niekoľko. Stačí si nájsť ten svoj, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať. Najdôležitejšie je však uvedomiť si, že pokiaľ ide o prírodnú liečbu kŕčových žíl pagaštanom, je potrebné staviť na pravidelnosť aplikácie!

Pagaštanový kúpeľ na kŕčové žily

Gaštany ošúpte a posekajte na menšie kúsky. Asi pol hodinu varte a po miernom vychladnutí namočte nohy do odvaru, aby ste zmiernili kŕčové žily. Kúpeľ nesmie byť horúci (max.37 stupňov), pretože príliš horúce kúpele kŕčovým žilám neprospievajú.

Do tohto kúpeľa môžete pridať aj bylinky na kŕčové žily, aby ste dosiahli ešte lepší výsledok.

Vyskúšať môžete čaje na kŕčové žily, ktoré už v sebe obsahujú potrebné bylinky, v potrebnom množstve.

Pagaštanová masť na kŕčové žily

Naň budete potrebovať pokrájané gaštany (aspoň 3 hrste) a bambucké maslo. Čím menšie kúsky gaštanov, tým lepšie. Roztopte bambucké maslo na miernom ohni (nepriveďte ho ale do varu) zmiešajte s gaštanmi a nechajte stuhnúť aspoň 24 hodín.

V prípade, že nemáte potrebné množstvo gaštanov, využiť môžete prírodné maste s obsahom pagaštanu konského na kŕčové žily. Tie obsahujú aj ďalšie prospešné bylinky na kŕčové žily, čo môže zefektívniť výsledok prírodnej liečby.

Pagaštanový olej  na kŕčové žily

Na tento olej potrebujete asi 20 gaštanových plodov, ktoré je dobré nastrúhať alebo nadrviť. Pridajte hrsť rozmarínu, kvetov rebríčka, vložte do sklenenej fľaše a zalejte olejom. Záleží na vašom výbere, môže to byť olivový, mandľový, sezamový či kokosový…

Nechajte lúhovať asi 3 týždne, preceďte olej cez látku a potierajte kŕčové žily pripraveným olejom  aspoň 3-krát denne.

Prečo sa pagaštan konský volá pagaštan konský

Dôvod prečo dostal pagaštan konský práve toto pomenovanie sa spája s príbehom, dokonca s dvoma… Ten prvý hovorí o tom, že jeho pomenovanie súvisí s koniarmi. Tí ho zvykli dávať svojim koňom do krmiva. Práve pagaštan konský pomáhal koňom vyzdravieť, keď ich trápil hlien v prieduškách.  

Iný príbeh zase hovorí, že ľudia si kedysi dávno všimli, že odpadnuté listy zo stromu zanechávajú na strome stopu. Tá sa veľmi podobá konskej podkove a preto dostal pagaštan prívlastok konský.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.