Ostroha na päte – ochrana tela pred preťažením

Ostroha na päte – ochrana tela pred preťažením

Ostroha na päte je upozornením na to, že niečo robíme zle. V tomto prípade ide o dlhodobé nadmerné zaťaženie chodidla. Ide o ochranný systém nášho tela pred úplným zničením kosti. Bolestivá ostroha na päte sa však dá efektívne liečiť, aj vďaka prírodným zábalom či mastiam. 

Ako vzniká ostroha na päte?

Ostroha na päte vznikne vtedy, keď je šľacha chodidla vystavená nadmernému preťaženiu. Na danom mieste vznikajú malé mikrotrhliny, v ktorých sa následne môže objaviť zápal. 

Medzi príznaky patrí spočiatku bolesť v oblasti päty. Ak ignorujeme prvotný príznak a stále preťažujeme chodidlo, telo začne s procesom samoopravy. Boľavé miesto obalí vápnikom, aby nedošlo k úplnému zničeniu kosti. Tak sa vytvorí pätná ostroha

Spočiatku je bolesť päty miernejšia, no postupom času sa zosilňuje. Tak môže dokonca obyčajná aktivita, ako je chôdza, stať bolestivou. Táto bolesť a pocit, akoby v päte niečo tlačilo, sú spôsobom, ako telo bráni zničeniu kosti.

Koho postihuje ostroha na päte?

Najčastejšie s ňou majú problémy ľudia, ktorí sa aktívne venujú behu, alebo tí, ktorí sa venujú športom, kde sa veľa skáče. Ostroha na päte sa ale môže objaviť aj u obéznych ľudí, kedy váha tela nie je rovnomerne rozložená, či dokonca príčinou bolesti v päte môže byť aj nekvalitná obuv, ktorá nadmerne tlačí na pätu. 

Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu vyvolať ostrohu na päte patrí aj:

  • dlhodobé státie,
  • úraz chodidla v oblasti Achillovej šľachy,
  • reumatické ochorenie,
  • nedostatočný strečing.

Keď preťažujeme väzivo v oblasti úponov na pätovú kosť neprimerane, nemá dostatočné okysličenie a výživu. Z toho dôvodu tak vzniká zápal, ktorý môže spôsobiť veľmi bolestivé pocity a problémy. 

Ako ostrohu na päte liečiť?

Liečba ostrôh  na päte závisí od toho, v akej fáze sa ochorenie nachádza. Pokiaľ ide o počiatočnú fázu a cítite miernu bolesť päty, nemusíte hneď siahať po liekoch. Pomôcť môžu aj bylinkový balzam s obsahom kurkumy, pagaštanu konského či aloe vera. Práve bylinky dokážu zmierniť bolesť päty, zregenerovať tkanivo a predísť tak ďalšiemu vývoju ostrohy na päte. Vaše nohy si po náročnom dni určite zaslúžia pravidelné natieranie ako skvelú formu prevencie.

 

Liečba ostrohy na päte si vyžaduje aj posilnenie organizmu zvnútra. Na to sú veľmi vhodné bylinkové čaje, ktoré posilnia kĺby, kosti či väzivá. Ten môžete popíjať, no zároveň ho môžete použiť ako obklad na ostrohu na päte. V kombinácii s balzamom, telo dokáže začať proces regenerácie zvnútra aj zvonka a zastaviť tak zvápenatenie úponu

Bylinkové kúpele pre nohy sú tiež skvelou prevenciou pred vznikom ostrohy na päte. Vaše nohy si ich zaslúžia minimálne dvakrát do týždňa,  ak patríte do skupiny aktívnych športovcov či ľudí so zamestnaním, v ktorom musíte dlhé hodiny stáť. 

Ako efektívne riešiť a liečiť ostrohu na päte?

Nezabúdajte ani na kvalitnú obuv, ktorá nijako nedráždi úpon, či nedeformuje nohu. Zaobstarajte si ortopedické vložky do topánok a vymeňte tie s tvrdou podošvou. Túto investíciu určite neoľutujete. Pomáha tiež masáž nôh, kedy dochádza k uvoľneniu šliach a úponov. 

Pri problémoch s ostrohou na päte je tiež prospešné telu doplniť tekutý kolagén. Ten je nielen skvelou prevenciou, ale tiež pôsobí ako ochrana pred opotrebovaním kĺbov či šliach. 

Potrebný je tiež pokojový režim. Teda oddych od aktívneho športu, či aktivít, pri ktorých namáhate nohy. Pri problémoch s ostrohou na päte telo potrebuje čas na skutočnú regeneráciu! Aj po vyliečení ostrohy na päte začínajte so záťažou veľmi opatrne a hlavne postupne, s kvalitnou obuvou a nezabúdajte ani na bylinkovú prevenciu v podobe obkladov či mastí. 

Keď ostroha na päte dosiahne štádium, kde domáca liečba už nepomáha, mali by ste sa obrátiť na lekára. Závažnejšie prípady sa liečia protizápalovými liekmi, injekciami či kortikoidami. Lekár tiež môže naordinovať terapiu laserom či elektroliečbu. Poslednou možnosťou, keď je už ostroha na päte skutočne vážna, je operácia, kedy lekár ostrohu odstráni. Doba rekonvalescencie po takomto zákroku býva zvyčajne 3 mesiace. 

Preto, myslite na to,  že nohy nás nosia celý život. Nepodceňujte starostlivosť o ne a riešte ostrohu na päte čo najskôr!

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.