Nový trend v prírodnej kozmetike. Spoznajte účinky oslieho mlieka

Nový trend v prírodnej kozmetike. Spoznajte účinky oslieho mlieka

Vo svete krásy nie je žiadnou novinkou. Jeho história siaha do ďalekej minulosti. Veď aj preslávená Kleopatra sa vraj kúpala v osľom mlieku. Vďaka nemu mala mladistvú, hebkú a pružnú pokožku. Oslie mlieko má unikátne zloženie, a preto je často označované aj ako prírodný elixír mladosti. Je obľúbenou ingredienciou v krémoch a sérach určených na suchú pokožku, dermatitídu či ekzém. 

Ak sa v zozname ingrediencií krému či masti nachádza oslie mlieko, je to krok k tomu, ako si vybrať krém na ekzém, ktorý prinesie vytúženú úľavu.

Oslie mlieko má unikátne zloženie 

Viete o tom, že oslie mlieko má zloženie, ktoré je štruktúrou podobné materskému mlieku? Vedecké výskumy preukázali, že má pozoruhodné účinky na zdravie. Za zmienku stojí podpora imunity, zníženie zápalových procesov v organizme a stimulácia krvného obehu. 

Oslie mlieko sa vyznačuje vynikajúcimi antimikrobiálnymi vlastnosťami, a to najmä vďaka obsahu bielkovín. Práve originálne zastúpenie proteínov z neho robí prírodný prostriedok so schopnosťou priťahovať a zadržiavať vodu v pokožke, a preto má extra hydratačné vlastnosti. Krém na ruky s oslím mliekom je stvorený pre majiteľov veľmi suchej pokožky a tých, ktorí trpia ekzémom a kožnými problémami.   

Opomenúť nemožno zastúpenie vitamínov A, C a D. Tie patria medzi významné antioxidanty. Prospešné mastné kyseliny takisto zvyšujú jeho nutričnú hodnotu. Aké sú ich účinky? 

Vitamín A pôsobí protizápalovo 

Vitamín A je silným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením oxidačným stresom. Navyše podporuje rast nových kožných buniek a dodáva pleti pružnosť. Samozrejme, je protizápalový, čiže upokojuje podráždenie pokožky dermatitídu a ekzém. 

Nezabúdajte, že suchosť pokožky i to, ako vyzerá atopický ekzém, sa vo veľkej miere odvíja  aj od obsahu vitamínu A v strave a ošetrujúcich krémoch. 

Céčko podporuje tvorbu kolagénu 

Každodenné používanie kozmetiky s obsahom vitamínu C po dobu aspoň troch mesiacov zlepšuje štruktúru a vzhľad pleti. Aspoň to tvrdí jedna z mnohých štúdií zameraná na prínosy vitamínu C. 

Tento vitamín je tiež kľúčovým hráčom pri tvorbe kolagénu zodpovedného za pevnosť a pružnosť pokožky. Tým, že oslie mlieko obsahuje vitamín C a aj proteíny, spoľahlivo pomáha pri obnovovaní zdravia a krásy pleti. 

Vitamín D a jeho antiaging vlastnosti  

Najlepším zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie. Avšak do organizmu sa dá tento dôležitý vitamín a hormón doplniť aj kvalitnou stravou, napríklad konzumáciou tučných rýb, vajíčok či húb. 

Ak je vaša pleť extrémne suchá, podráždená, šúpe sa, chýba jej typický lesk, predčasne sa na nej tvoria vrásky, sú to signály deficitu vitamínu D v organizme. Ako ju upokojiť? 

Oslie mlieko je prirodzeným zdrojom déčka. Krém na nohy s oslím liekom je preto vhodný na odstránenie stvrdnutej, zhrubnutej a olupujúcej sa pokožky. Regeneruje ťažké a unavené nohy. Pozitívom je aj to, že je vhodný pre citlivú pokožku.  

Omega-3 a omega-6 tuky majú protizápalové vlastnosti 

Omega-3 tuky sú esenciálne protizápalové mastné kyseliny. Podobne, ako v prípade vitamínu D, väčšina ľudí trpí ich deficitom. To sa prejavuje množstvo symptómov aj na pokožke, napríklad jej suchosťou, podráždením či zvýšenou tvorbou vyrážok. 

Konzumáciou ľanových a chia semiačok, vlašských orechov či tučných rýb dôjde k zvýšeniu hladiny omega-3 tukov v tele. Na pokožku ich môžete nanášať aj zvonku prostredníctvom kozmetiky s obsahom oslieho mlieka. 

Oslie mlieko je pokladom pre pokožku a jeho cena stále stúpa

Cena oslieho mlieka je vysoká. Dôvody sú prozaické – oslica je schopná vyprodukovať maximálne liter mlieka denne a to iba počas obdobia šiestich mesiacov v roku. Samozrejme, oslie mlieko je v porovnaním s kravským či kozím mliekom nutrične bohatšie i ľahšie stráviteľné. 

Ak máte extrémne suchú pokožku, trpíte dermatitídou alebo ekzémom, nemohli ste si vybrať lepší produkt ako ten, ktorý obsahuje vzácne oslie mlieko. Pleť do hĺbky hydratuje, vyživí, reguluje pH, upokojuje a bojuje proti starnutiu.

Zdroje:

https://pubag.nal.usda.gov/catalog/5580367

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/