Domáca liečba kŕčových žíl – 8 overených receptov

Domáca liečba kŕčových žíl – 8 overených receptov

Aj vás trápia kŕčové žily, ktoré nechcú zmiznúť? Pomôcť môžu bylinky! Máme 8 receptov na domácu liečbu kŕčových žíl.

8 OVERENÝCH RECEPTOV NA DOMÁCU LIEČBU KŔČOVÝCH ŽÍL

Kŕčové žily sú jedným z najčastejšie riešených problémov. Nie len estetickým,  ktorému by ste mali venovať zvýšenú pozornosť! Zvyčajne sa kŕčové žily vyskytujú na nohách, alele nachádzať sa môžu aj v slabinách (označované ako varikocely), v hrubom čreve, konečníku (označované ako hemoroidy). Kŕčové žily sa navonok prejavujú ako opuch alebo uzlina.

Ak aj vy skúšate rôzne spôsoby liečby varixov a nič nezaberá, za pokus stojí domáca liečba kŕčových žíl. Máme pre vás niekoľko užitočných rád ako zmierňovať prejavy zápalu žíl z pohodlia domova.


  1. Pagaštan konský zatočí s kŕčovými žilami 

Pagaštan konský totiž obsahuje látku escín, ktorá je nenahraditeľná pri domácej liečbe kŕčových žíl. Viac o spracovaní pagaštanu si môžete prečítať TU. Pri problémoch s kŕčovými žilami je veľmi dobré využiť aj silu prírodných balzamov s obsahom pagaštanu konského, ktoré dokáže zmierňovať bolesti a príznaky kŕčových žíl. 


  1. Domáca liečba kŕčových žíl aj  petržlenovou vňaťou.

Petržlen obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Pôsobí antioxidačne a vytvára kolagén. Zloženie petržlenu má pozitívny vplyv na posilnenie kapilár, čo ho robí užitočným pri zmierňovaní príznakov kŕčových žíl. Petržlenovú vňať varte 5 minút a nechajte vychladnúť. Schlaďte vývar v chladničke. Následne si v studenom vývare namočte vatový tampón a prikladajte na kŕčové žily.


  1. Zdravá strava a domáca liečba kŕčových žíl 

Tieto dve stránky spolu súvisia možno viac, akoby ste čakali. Vďaka niektorým potravinám dokážete dostať kŕčové žily pod kontrolu. Ak teda hľadáte aké potraviny jesť počas domácej liečby kŕčových žíl, sú to tieto:  

Ananás pre svoje liečivé a protizápalové účinky dokáže pomáhať kŕčovými žilám. Odporúča sa piť jeden pohár čerstvej ananásovej šťavy denne. Opuch žíl bude ustupovať.

Zázvor zlepšuje krvný obeh, vďaka čomu môže zmierniť vzhľad žíl. Tiež dokáže riediť krv. Pravidelná konzumácia zázvoru môže pomôcť.

Čučoriedky, maliny, grepy, tieto plody dokážu posilniť kapilárne steny, a tak zabezpečiť efektívnejší prietok krvi v žilách. Obsahujú množstvo vitamínu C, rutín a vitamín E a draslík, ktorý odvádza z tela prebytočnú vodu a odstraňuje opuchy.

Cibuľa, cesnak a pór obsahujú, okrem iného, vitamín C, ktorý čistí cievy a žilový systém.

Pohánka je zdrojom rutínu, ktorý pomáha k zníženiu nadmernej priepustnosti krvných kapilár. Odporúča sa ju konzumovať 3 x do týždňa. Pohánku stačí zaliať horúcou vodou a nechať nabobtnať.

Ovsené vločky prospievajú žilám pre svoj obsah rutínu, lecitínu, vitamínov a vlákniny.

Šípky, ktoré obsahujú vysoký obsah vitamínu C a rutín. Táto kombinácia vitamínov pôsobí ako balzam na vaše žily.

  1. V prírodnej liečbe kŕčových žíl zohráva jablčný ocot významnú rolu ako výborná zložka.

Svojim boľavým nohám uľavíte aj jablčným octom. Ten môžete zriediť s vodou v pomere 2 : 1. Do tejto zmesi vložte utierku a priložte na postihnuté miesta. Nechajte pôsobiť aspoň 30 min.


  1. Olivový olej predstavuje vynikajúci prírodný spôsob, ako liečiť kŕčové žily.

Medzi ďalšieho favorita domácej liečby kŕčových žil patrí olivový olej. Blahodárny, výživný a veľmi vyhľadávaný. V boji s kŕčovými žilami ho stačí zmiešať  s vitamínom E. Touto zmesou masírujte kŕčové žily.


  1. Vynikajúci je aj menej známy hamamel virgínsky, ktorý fantastický posilňuje krvné cievy a znižuje príznaky kŕčových žíl.

Táto rastlina teda nemá iba okrasný charakter. Využívať sa môže kôra aj listy. V boji proti kŕčovým žilám si môžete pripraviť odvar z tejto rastliny a následne ním potierať postihnuté miesto. Aby ste videli účinky, opakujte jeden až trikrát denne. .


  1. V rámci prírodných zdrojov a prírodnej liečby kŕčových žíl upozorňujeme na “Gotu Kola”. 

Ide o pupočník ázijský. Tento bylinný liek sa vo veľkej miere používa na zníženie bolesti kŕčových žíl spolu s opuchom, pocitom ťažkých nôh a zabránením úniku tekutín zo žíl. Extrakt gotu kola posilňuje žily a chráni ich pred degeneratívnymi procesmi. Tehotné a dojčiace ženy by ju nemali používať! Rovnako ako nie je určený deťom a osobám mladším ako 20 rokov.

Prírodná liečba je ekologickejšia, ekonomickejšia a telu prirodzená. Vôbec nezaťažuje organizmus a nemá vedľajšie účinky. Bylinky a ďalšie prostriedky z prírodnej liečby garantujú bezpečnú a účinnú liečbu.

  1. Zabezpečte si vitamín P

Ten je veľkým  pomocníkom pri domácej liečbe kŕčových žil. Zabezpečuje pevnosť žíl, pôsobí antioxidačne a proti infekciám. Vyskytuje sa v červenom víne, hrozne, slivkách či pohánke. Náš organizmus nemôže tento vitamín vyprodukovať samostatne, takže je dôležité zabezpečiť si jeho denný príjem.

Kŕčové žily – rýchle fakty 

  • Vhodnou cestou ako eliminovať kŕčové žily je začať pravidelne športovať, aby sa krv zo žíl dostala k srdcu.
  • Dlho stáť alebo sedieť s prekríženými nohami neodporúčame.
  • Ak trpíte kŕčovými žilami, polohujte svoje nohy vyššie ako hlavu. Krv v žilách tým v noci správne cirkuluje. Ihneď ráno opláchnite kŕčové žily studenou vodou. Takto spevnite tkanivo a podporíte spätný tok krvi.
  • Vynikajúco pôsobí v boji proti kŕčovým žilám aj používanie kompresných pančúch.
  • Skutočnú prírodnú liečbu kŕčových žíl začnite používaním vhodných bylín. Veľmi účinná je praslička alebo stavikrv, pretože obe obsahujú kyselinu kremičitú. Aj žihľava je zdrojom kyseliny kremičitej. Tá posilňuje tkanivo podporujúce žily. Žihľavu môžete konzumovať alebo si z nej urobiť obklad. Vynikajúcou voľbou je čaj na kŕčové žily.

Pri kŕčových žilách je potrebné podporiť lymfatický systém. Na vnútorné použitie je vhodný nechtík, lipkavec a echinacea. Nevyhnutnou zložkou prírodnej liečby kŕčových žíl je pagaštan konský alebo aj olej z hroznových jadierok Najlepšie je ich výťažky využiť vo forme balzamov alebo krémov.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.