Najčastejšie druhy vyrážok

Najčastejšie druhy vyrážok

VYRÁŽKY: PRÍČINY

Existuje mnoho dôvodov vzniku vyrážok – pupencov. Vybrali sme pre vás 5 najčastejšie sa vyskytujúcich vyrážok. Viete, čo ich spôsobuje resp. čo ich spôsobiť môže? Hľadali sme odpoveď.

5 NAJČASTEJŠÍCH DRUHOV VYRÁŽOK

  1. Vyrážky – akné

Najčastejšie sa vyskytujúca vyrážka, ktorá nás obťažuje takmer celý život, je akné. Upchaté póry, zapálené mazové žľazy prejavujúce sa ako červené (častokrát bolestivá) vyrážky signalizujú akné. Najviac sa rozvíja v období adolescencie, kedy pubertiaci musia večne riešiť svoju vyrážkovú pleť. Ak sa vám vytvorila vyrážka  medzi obočím, v nose, hrudi alebo stehne, máte zapálené chlpové lôžko. Súvisí to s upchatím lôžka alebo potnej žľazy. 

  1. Vyrážky spôsobené uhryznutím alebo uštipnutím hmyzu

Uštipnutie hmyzom môže spôsobiť okrem vyrážky aj bolesť a svrbenie. Následky môžu byť rôzne vrátane nebezpečnej alergickej reakcie. Tieto vyrážky sa objavujú prevažne v letnom období.

  1. Kiahne

Vyrážky pôsobia skôr ako pľuzgiere, ktoré sa prejavujú po celú dobu liečenia a po celom tele. Vyrážky sprevádza horúčka, bolesti tela a v krku alebo nechutenstvo. Choroba je nákazlivá po celú dobu liečby, až pokiaľ sa úplne nezlikviduje.

  1. Ekzematické vyrážky

Chronické kožné ochorenie, akým je ekzém, prebieha v niekoľkých stavoch. Pokožka je zapálená, červená, šupinatá a svrbivá. Šupinaté škvrny sa zvyčajne odlupujú. Môže sa prejavovať aj formou nepríjemných sčervenaných vyrážok. Vyrážky v oblasti hlavy môžu dokonca spôsobiť stratu vlasov.

  1. Svrab

Svrab je vysoko návykové kožné ochorenie, ktoré spôsobuje parazit – zákožka svrabová. Príznaky zvyčajne trvajú 4 – 6 týždňov, pričom vyrážky sú mimoriadne svrbivé. Počas svrabu sa tvorí veľké množstvo malých pľuzgierov.

ČO SPÔSOBUJE VYRÁŽKY?

Vyrážky sú sprievodným javom rôznych zdravotných problémov. Sprevádzajú šarlach, ovčie kiahne, svrab, osýpky, histamínovú intoleranciu, rubeolu, pásový opar, uštipnutie hmyzom a mnoho iných zdravotných problémov. Existuje mnoho príčin, ktoré spôsobujú vyrážky, a mnoho spôsobov ako ich odstrániť prírodnou cestou. Široký zoznam možno začať infekčnými a ukončiť neinfekčnými príčinami.

Infekčné vyrážky:

  • Baktéria candida spôsobuje kvasinkovú infekciu. Vyrážky sa objavujú zvyčajne vo vlhkom prostredí ľudského tela (medzi prstami, v ústach, vaginálnej oblasti, v záhyboch svalov).
  • Mykotickú infekciu kože spôsobuje aj trichofyton, skupina parazitických húb, ktoré sa prejavujú infekčnými vyrážkami na akomkoľvek povrchu tela.
  • Neobvyklé sú plesňové infekcie kryptokokóza, aspergilóza a histoplazmóza. Vyskytujú sa u slabých jedincov trpiacich zlým imunitným systémom (v dôsledku HIV-AIDS, chemoterapie, hamatologické ochorenia).

Vírusové vyrážky

  • Herpes simplex typu I a II sa vyskytuje prevažne ako infekcia pier, nosa, kože, tváre alebo pohlavných orgánov.
  • Choroba HIV má sprievodné nielen infekčné ale aj vírusové vyrážky.
  • Osýpky, ktoré v dnešných časoch už nie sú bežné vzhľadom na zaočkovanosť detí, sa prejavujú vyrážkami. Vyrážky sú malé a červené, začínajú na hlave a rozširujú sa smerom nadol.
  • Roseolóza je choroba, ktorá postihuje najmä dojčatá. Výsevu vyrážok zvyčajne predchádza horúčka.
  • Vyrážky sú sprievodným javom aj niektorých závažných ochorení: Ebola, Zika, West Nile.

Bakteriálne vyrážky

  • Stafylokokové infekcie často sprevádza prítomnosť rôznych druhov vyrážok (impetigo, abscesy).
  • Streptokokové infekcie nie sú výnimkou a rovnako ako pri stafylokokových infekciách dochádza k vyhodeniu vyrážok.
  • Dokonca aj pri syfilise sa môžu vyskytnúť vyrážky alebo škvrny.

Neinfekčné vyrážky

  • Liekové alergie môžu poznačiť aj pokožku formou vyrážok. Najčastejšie ide o alergickú reakciu na lieky s obsahom sulfátu, penicilínu či fenobarbital.
  • Alergická dermatitída sa tiež prejavuje vyrážkami. Osoby s citlivou pokožkou reagujú intenzívne predovšetkým na nikel, kobalt, vonné látky (prášky a aviváže), syntetické materiály, latex a farbivá.
  • Ekzém a atopická dermatitída sa prejavujú širokou škálou citlivosti kože. Pokožka svrbí je suchá, sčervenaná a môžu sa na nej vyhodiť aj vyrážky.
  • Aj potravinová alergia sa prejavuje výsypom vyrážok. Na prvý pohľad pôsobí ako žihľavka.
  • Vyrážky sa zvyknú urobiť aj autoimunitných stavoch (lupus, sklerodermia, hashimotova chorba, sklerodermia)
  • Častý výskyt neinfekčných vyrážok je pri problémoch s plienkovou dermatitídou, reakciou na slnko, kontaktnou dermatitídou, rosacea

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.