Migréna? Potlačte ju bylinkami

Migréna? Potlačte ju bylinkami

Migréna sužuje viac ako 8 % ľudí. Objavuje sa zväčša u žien. Hlavnou príčinou je kolísanie hladiny hormónov súvisiaca s menštruáciou, tehotenstvom alebo s prechodom.

Bolesť hlavy vzniká zväčša podráždením. To zapríčiní kŕč a zväčšenie krvných ciev v časti mozgu. Pri bolestiach hlavy hladina serotonínu kolíše, zvyšuje a znižuje sa. Výsledkom je striedanie pokojovej fázy s migrénami.

BYLINKY NA MIGRÉNU

Overenou formou pomoci pri bolestiach hlavy je pomoc z prírody v podobe byliniek. Bylinky dokážu pri úvodnej bolesti dokonale pomôcť. Podľa prírodného liečiteľstva medzinajpreferovanejšie bylinky pri bolesti hlavy sú:

  • rimbaba obyčajná,
  • zázvor pravý,
  • majoránka záhradná.

Ak použijete bylinky v správny čas, môžete sa vyhnúť ukrutným bolestiam hlavy. Ide predovšetkým o sprievodné bolesti hlavy. Dôležité je načasovanie a použitie byliniek zavčas.Neskôr bylinky už nemusia účinkovať proti migréne.

Rimbaba obyčajná

Svojimi schopnosťami je známa rimbaba už od stredoveku. Pýši sa svojimi unikátnymi liečivými účinkami pri migréne. Navyše eliminuje bolesti kĺbov a chrbtice. Mnohokrát sú práve tieto bolesti príčinou migrén. Rimbaba je fantastická od bolesti, migrény alebo iných zdravotných komplikácií. Ak máte silný migrénový záchvat, rozžujte 2 až 3 listy rimbaby. Do 15 minút by vám mala migrény ustúpiť.

Zázvor pravý

Príznačné pre zázvor je ostrá štipľavá chuť. Vyznačuje sa radom pozitívnych vlastností na ľudský organizmus. Nastupujúcu migrénu skrotíte zázvorovým nápojom. Pripravíte si ho nastrúhaním zázvoru, ktorý zalejete vriacou vodou (dochutením citrónovou šťavou a medom dosiahnete väčšiu silu). Okrem úľavy vám zázvor prinesie aj prekrvenie a zahriatie.

Majoránka záhradná

V boji proti bolesti hlavy sa môžete obrátiť aj na majoránku. Dokáže potlačiť migrénu, ale je potrebné pripraviť si silnejší odvar. Rovnako je vhodný ako prevencia. Najlepšie je kúpiť si majoránku, ktorá sa predáva ako korenie. Je výraznejšia čo sa vône a chutí týka. Pripravte si čaj, ktorý budete lúhovať približne 10 minút. Použite približne čajovú lyžičku majoránky a zalejte vriacou vodou.

Okrem vyššie uvedených bylín pomôžu proti migréne aj:

  • medovka,
  • ľubovník bodkovaný,
  • harmanček,
  • kozlík.

Uvoľnenie od bolesti môžu priniesť aj ľanové semienka. Skonzumujte 1 – 2 lyžičky pomletých semienok. Pri prekonávaní rôznych bolestí a migrén vám môže dokonale pomôcť Salikort balzam. Poskytuje rýchlu a bezpečnú úľavu.

ČO SPÔSOBUJE MIGRÉNU?

  • Hluk,
  • nepostačujúci pitný režim – dehydratácia,
  • hormonálne zmeny alebo nerovnováha,
  • nízka hladina cukru v krvi,
  • nekvalitný alebo nedostatočný spánok,
  • nevhodná strava (určité druhy syrov, vyprážané jedlá, čokoláda…),
  • časté telefonovanie.

Migréna nastupuje obvykle s pulzujúcou bolesťou v jednej časti hlavy. Znakom prichádzajúcej bolesti sú záblesky pred očami alebo zlé videnie (rozmazané obrazy). Ľudia trpiaci na migrénu často súčasne s bolesťou hlavy zažívajú nevoľnosť, nutkanie na zvracanie, citlivosť na svetlo alebo zvuky.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.