Manuál starostlivosti o pleť v zime

Manuál starostlivosti o pleť v zime

Pleť je zrkadlo. Bez milosti prezradí to, čo práve prežívate, aký je váš životný štýl a, samozrejme, aký dôraz kladiete na starostlivosť o pleť. Stačí si predstaviť, ako ráno vyzeráte, keď ste sa v noci budili kvôli horiacim termínom v práci alebo pozabudnete na dôležitosť zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička, alebo podceníte dôkladné večerné odlíčenie a hydratáciu pokožky. 

V zime je to však kvôli prudkým výkyvom teplôt, mrazu, vetru a, naopak, prekúreným interiérom so suchým vzduchom ešte komplikovanejšie. Pokožka v zime si zaslúži viac, napríklad kvalitný hydratačný krém na tvár a telo, ktorý ju ochráni pred nepriaznivými vplyvmi prostredia, pleť obnovuje, regeneruje a zabraňuje jej vysychaniu. Samozrejme, v kombinácii s každodennou rutinou správnej starostlivosti o pokožku. 

Ako sa starať o pleť v zime krok za krokom 

Striedanie pobytu vnútri a vonku môže počas zimy narušiť kožnú bariéru. V dôsledku toho je pokožka nepríjemne napnutá, suchá, šupinatá, začervenaná a svrbí. Obzvlášť problematické to môže byť pre ľudí, ktorých trápia kožné problémy, ako ekzém a psoriáza. Alfou a omegou je každodenná rutina správnej starostlivosti o pokožku a výber vhodnej kozmetiky. Bez čoho sa nezaobídete? 

Odlíčenie a čistenie pokožky

Prvým krokom v rámci starostlivosti o pleť je dôkladné odlíčenie prostriedkom vo forme čistiaceho gélu, peny, krému či oleja. Voľte kozmetiku šetrnú k pokožke bez obsahu alkoholu, aby nedochádzalo k narušeniu ochrannej kožnej bariéry. Tiež v zime platí, že čím krémovejšia konzistencia, tým lepšie. 

Počas zimy môžu byť obzvlášť vhodné prírodné čistiace oleje, ktoré sa aplikujú na navlhčený vatový tampón a pleť zbavia mejkapu i nečistôt. K pokožke sú šetrné aj prírodné mydlá. Napríklad mydlo z bahna z Mŕtveho mora disponuje unikátnou vlastnosťou viazať vodu, pokožku zvlhčuje, regeneruje, a čo je v zime podstatné, nevysušuje. 

Praktickou pomocníčkou je organická špongia získaná z huby Spongia officinalis. Oceníte skutočnosť, že je určená aj na jemnú a citlivú pokožku, má antibakteriálne a antiseptické vlastnosti. Je skvelou náhradou či doplnkom bežnej kozmetiky na odlíčenie a čistenie pleti. 

Nanesenie peelingu a masky na pleť 

Peeling zbaví pokožku odumretých kožných buniek a nečistôt. Počas zimy ho stačí aplikovať raz, maximálne dvakrát týždenne a zvoliť taký, ktorý je šetrný. Peeling sa vždy aplikuje na vlhkú pleť krúživými pohybmi. 

Hydratáciu a vitamíny dodá v zime pokožke pleťová maska. Voľte ju vždy podľa typu pleti. Vhodné je, keď obsahuje zložky, ako kyselina hyalurónová, aloe vera či bambucké maslo. Z domácich ingrediencií sú na nezaplatenie med, ovsené vločky a prírodné oleje. Alebo sa inšpirujte tipmi a trikmi pre krásnu pleť

Aplikácia tonera 

Po odlíčení a  vyčistení pokožky je potrebné dočistiť ju tonikom. Tonikum zároveň slúži aj na vyrovnanie pH, upokojenie a osvieženie. V podstate ide o vodu, v ktorej sú rozpustené účinné látky. V zime oceníte toniká s hydratačnými a upokojujúcimi zložkami, ako napríklad kyselina hyalurónová, urea, kolagén, extrakty z aloe, levandule či damašskej ruže. 

Extra tip: Odstránenie mejkapu, čistenie pleti a nanesenie tonika môžete absolvovať aj v jednom kroku. Čistiace mlieko 3v1 z granátového jablka pokožku chráni pred vznikom akné. Stačí naniesť na tvár, krk a dekolt a odstrániť vatovým tampónom. Potom môžete naniesť sérum a krém.  

Nanesenie séra 

Starostlivosť o pleť po 30 si nevystačí len s aplikáciou denného a nočného krému. Ešte pred tým je potrebné naniesť na tvár sérum podľa typu pleti. Počas chladných mesiacov preferujte séra na tvár s hydratačnými, vyživujúcimi a upokojujúcimi vlastnosťami, ideálne s obsahom vitamínov C a E. Tie sú významnými antioxidantmi chrániacimi kožné bunky pred poškodením oxidačným stresom. 

Jedným z nich je prírodný mrkvový suchý olej s aloe vera. Zamilujete si ho pre jeho unikátne vlastnosti. Okrem toho, že hĺbkovo hydratuje, neupcháva póry a zlepšuje pružnosť pokožky, dodáva jej krásnu farbu a disponuje prirodzeným ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu. Príjemným bonusom je jemná citrusová vôňa. 

Hydratácia pleti denným a nočným krémom 

Starostlivosť o pleť počas celého roka je nepredstaviteľná bez kvalitnej hydratácie v podobe denného a nočného krému, alebo krému určeného na 24-hodinovú starostlivosť. Pri ich výbere zohľadnite nielen typ pleti, ale preferujte tie s hydratačnými vlastnosťami a ochranným faktorom. Krémy určené na zimné ošetrenie pleti sú hutnejšie a mastnejšie

Odborníci z American Academy of Dermatology Association odporúčajú krémy, oleje a balzamy, napríklad s obsahom kyseliny hyalurónovej, jojobového oleja či kyseliny mliečnej. Hydratačný krém s kyselinou hyalurónovou v prvom rade pokožku zvlhčuje. Ďalej zmierňuje prejavy starnutia, eliminuje tvorbu vrások, hydratuje, zlepšuje pevnosť a pružnosť pokožky. 

Nezabúdajte na starostlivosť o pleť celého tela

Popri každodennej rutine v starostlivosti o pleť tváre, krku a dekoltu nezabúdajte ani na svoje pery, ruky a pokožku celého tela. Balzam na pery s leskom dodá tvári šmrnc, a čo je hlavné, pery ošetrí, hydratuje a zabraňuje ich vysúšaniu a popraskaniu. Čerešničkou na torte je, že obsahuje iba prírodné farbivá. Teda nezaťažuje organizmus chémiou. 

Pre výber krémov na ruky a telových krémov na zimné obdobie platí to isté, čo v prípade prostriedkov na tvár. Preferujte kozmetiku s obsahom hydratačných zložiek a prírodných olejov pre váš typ pokožky, ktoré rozpoznáte aj podľa hutnejšej a mastnejšej konzistencie. 

Ak trpíte kožnými problémami, ako sú akné, ekzémy či psoriáza, je obzvlášť dôležité dať si záležať na výbere kozmetiky a správnom postupe starostlivosti o pokožku, pretože poveternostné vplyvy môžu stav týchto kožných ochorení skomplikovať. Šetrný spôsob ošetrenia aknóznej pleti vo vyššom veku je nepredstaviteľný napríklad bez dávky potrebných vitamínov a kozmetiky s obsahom oleja z jadierok granátového jablka.

Bez vody a vitamínov to nepôjde

Každodenná starostlivosť o pleť ide ruka v ruke s kvalitným pitným režimom, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. Hydratácia pokožky je nevyhnutná nielen zvonku, ale najmä zvnútra. 

Snažte sa aj počas zimy piť priebežne a v menších množstvách po celý deň tak, aby ste vôbec nepocítili smäd, pretože ten je už symptómom dehydratácie. Preferujte čistú alebo filtrovanú vodu, nesladené bylinkové čaje, neperlivé minerálne vody určené na denné pitie. Pitný režim môžete spestriť ovocnými a zeleninovými šťavami, zriedenými s čistou vodou v pomere 1:2. Dodajú pokožke nielen hydratáciu, ale aj vitamíny. V zimnom období je výborná prírodná šťava z arónie, aloe vera alebo rakytníka a jablka.  Samozrejme, vzhľad vašej pleti značným spôsobom ovplyvňuje to, čo si servírujete každý deň na tanier. Stavte na zdravý, pestrý a vyvážený jedálniček, napríklad s obsahom antioxidantov, vitamínov C, E, skupiny B, kvalitných proteínov či zdravých tukov.

Zdroje:

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/winter-skin-survival-