Liečivý propolis – včelí zázrak

Liečivý propolis – včelí zázrak

Propolis (včelie lepidlo) je zmes živicových látok, včelieho vosku, balzamov a éterických olejov. Má protizápalové a bolesť znižujúce účinky, ničí baktériea vírusy.

Ako ho včely produkujú?

Včely zbierajú živicu na stromoch a pridávajú do nej výlučky svojich žliaz. Do úľa nosia propolis na zadných nohách, podobne ako peľ. Propolis používajú v dvoch formách. Riedky a hustý. Riedkym natierajú steny a iné časti úľa. Ten tu pôsobí dezinfekčne, proti plesniam, vírusom a baktériám. Hustý propolis používajú pre izoláciu úľa – aj preto sa mu niekedy hovorí včelí tmel.

Ak do úľa prenikne akýkoľvek zdroj nákazy, včielky neváhajú a ihneď ho obalia propolisom, ktorý si svojím zložením aktívne poradí so všetkými baktériami a mikroorganizmami. A takúto rovnakú silu môžeme využiť aj v našom tele.

Prečo propolis používať?

Včelí propolis je výborným prostriedkom na podporu imunitného systému, pôsobí proti rôznym mikróbom, baktériám a vírusom. S obľubou sa využíva pri liečbe kožných ochorení ako akné, afty, zápaly ďasien, bradavíc, popálenín, preležanín, kŕčových žíl, popraskaných piat, oparov alebo rozličných zápalov na koži. Propolis urýchľuje a uľahčuje hojenie rán. Je to rovnaké, ako keď dezinfekčným čistiacim prostriedkom umyjete kúpeľňu – zničíte všetky baktérie a vytvoríte vrstvu, na ktorej nejakú dobu žiadna ďalšia neprežije.

  • Možnosti využitia propolisu sú naozaj široké. Je vhodný pre vnútorné i vonkajšie použitie.
  • Pri vonkajšom použití stačí postihnuté miesto natrieť masťou alebo tinktúrou a opláchnuť.
  • Propolis je najvzácnejším dielom pilnej práce včiel, ktorý je obľúbenou súčasťou v kozmetike.

Ukrýva sa v ňom až 300 účinných látok, ktoré sú koncentrované v našej hojivej propolisovej masti. Receptúra na báze za studena lisovaných olejov, včelieho vosku a extraktu z propolisu je určená na šetrnú starostlivosť o rôzne druhy kožných problémov. Pre špičkové a dôkladné ošetrenie odporúčame použiť aj propolisové mydlo, ktoré je výborným prostriedkom dennej hygieny aj ošetrenia problematickej, poškodenej pokožky.  Pomáha pokožke k obnove a regenerácií jej zdravého výzoru.

Tinktúra vzniká lúhovaním surového propolisu v alkohole, jeho následným scedením a zriedením na 60% koncentráciu. Na dokonalé vylúhovanie propolisu je potrebný koncentrovaný alkohol (80% – 96%), preto nie sú vhodné slabšie náhrady v ktorých sa propolis dokonale nerozpustí a tinktúra nie je dostatočne účinná.

Pri vnútornom použití môžeme tinktúru nakvapkať do trochy vody, mlieka, medu alebo na kocku cukru. Dávkovanie sa líši podľa typu ochorenia. V prípade závažnejších ochorení je vhodné vnútorné použitie propolisu konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Pozor na alergiu na propolis!

Tak ako pri všetkých včelích produktoch, tak aj na propolis môžu byť citlivejší alergici. Preto je dôležité pred prvým použitím propolisu vykonať skúšku na citlivosť.

Otestujte sa na alergiu na propolis

Pri vonkajšom použití – testujeme na vnútornej strane zápästia – tampónom votrite tinktúru a nechajte zaschnúť. Ak nevznikne na koži začervenanie alebo pupienky do 24 hodín, potom ho môžete užívať. V opačnom prípade neodporúčame jeho užívanie.

Pri vnútornom použití – začnite minimálnou dávkou a sledujte reakciu organizmu. Ak je všetko v poriadku, môžete propolis užívať. Ak zaznamenáte akékoľvek nežiaduce reakcie, neodporúča sa jeho užívanie.