Domáca liečba hemoroidov – 3 najúčinnejšie spôsoby

Domáca liečba hemoroidov – 3 najúčinnejšie spôsoby

Hemoroidy, inak nazývané aj zlatá žila, sú opuchnuté žily v konečníku. Medzi najbežnejšie príznaky patrí bolesť, svrbenie či krvácanie z konečníka a podľa odhadov trápi zlatá žila asi 75% populácie. 

Boj s týmto problémom je síce zdĺhavý, no našťastie existujú spôsoby domácej liečby hemoroidov, vďaka ktorým sa tohto ochorenia zbavíte v pohodlí svojho domova. 

Aká je teda najúčinnejšia domáca liečba zlatej žily? Tu sú 3 spôsoby ako si môžete pomôcť. 

1. Sedavý parný kúpeľ 

Domáca liečba hemoroidov ponúka niekoľko možností. Medzi ne patrí aj sedavý parný kúpeľ s obsahom bylín. Nie je to však kúpeľ doslova a dopísmena. Dôležité je tu zvoliť správnu zmes bylín a solí, ktorá dokáže uľaviť od problémov so zlatou žilou, a rozpustiť ju v horúcej vode (neprivádzať do varu). Túto zmes následne nechajte vychladnúť na cca 40 stupňov a nádobu s vodou vložte do záchoda. Para stúpajúca z nádoby s bylinnou zmesou je tá, v ktorej si budete postihnuté miesto “kúpať” – naparovať. 

Práve para s bylinnou zmesou sa dokáže dostať na postihnuté miesto, zmierni bolesť a podporí prietok krvi v okolí konečníka. Ak budete takýto parný kúpeľ opakovať, môže sa napuchnutie žíl zmenšiť a priniesť vám úľavu od bolestivej zlatej žily.

 

2. Balzam nie len na dušu 

Ďalším spôsobom domácej liečby hemoroidov je používanie prírodných balzamov. Pri výbere je veľmi dôležité nájsť taký, ktorý pôsobí antisepticky a  protizápalovo zároveň.  

Je tiež dobré siahať po prírodných balzamoch, pretože takúto liečbu zlatej žily nemusíte prerušiť a telo nedostáva do obehu žiadne škodlivé látky či chemicky spracované prísady. Výhodou je tiež nájsť si balzam na zlatú žilu, ktorý je kompaktne balený, môžete ho nosiť kedykoľvek so sebou a diskrétne si ošetriť miesto podľa potreby.

Medzi najvhodnejšie bylinky na zlatú žilu patria 

  • Aloe Vera – pôsobí protizápalovo a tlmí bolesť
  • Eukalyptus má veľmi silné antiseptické účinky, urýchľuje hojenie a regeneráciu 
  • Vŕbová kôra  – ktorá je vyhľadávaná hlavne pre jej účinky tlmenia bolesti  

Vhodné bylinky vo forme balzamu, ktoré aplikujete lokálne, vám môžu priniesť rýchlu úľavu a urýchliť liečbu zlatej žily. 

3. Bylinné čaje – na pitie aj na obklady 

Aj bylinné čaje sú veľmi vyhľadávanou možnosťou domácej liečby hemoroidov. Dokonca sa dajú využiť dvojako – na klasické pitie alebo na kúpele zvonka.  Na rozdiel od parných kúpeľov, do tohto môžete postihnuté miesto priamo namočiť. So správne zvolenými bylinkami sa môže veľmi rýchlo dostaviť požadovaná úľava od bolestivej zlatej žily. 

Najvhodnejšou bylinkovou kombináciou na boj proti hemoroidom sú 

  • Kapsička pastierska
  • Nechtík lekársky
  • Púpavový koreň
  • Harmanček

Tieto bylinky pokope napomáhajú hojeniu a pôsobia protizápalovo. Takúto zmes je dobré piť po dobu 3 týždňov, následne týždeň nechať prestávku. Sedavé bylinkové kúpele používajte podľa potreby.

Domáca liečba hemoroidov tiež zahŕňa 

Zmena životosprávy

Dôležitým krokom pri liečbe hemoroidov je úprava životného štýlu a životosprávy. Musíme dbať na zvýšený príjem vlákniny, vitamíny C, E, A, D, rutínu a magnézia. Keď sú cievy pevnejšie, je menšia šanca, že sa v nich vytvorí krvná zrazenina alebo vystúpia zo svojho miesta.

Dostatok tekutín

Pre odstránenie hemoroidov treba dodržiavať pitný režim. Pitný režim by sa mal skladať prevažne z čistej vody a prírodných čajov. Odporúča sa vypiť zhruba 3 litre tekutín.

Pohyb

Ak trpíte hemoroidmi, dlhodobé vysedávanie vám ich môže zhoršiť. Je vhodné venovať sa športom ako plávanie, chôdza a iné ľahšie športy. Naopak, silové športy sa neodporúčajú.

Správna hygiena

Nesprávna hygiena môže byť príčinou ďalších komplikácií v podobe infekcie. Najideálnejšie je po stolici očistiť okolie análneho otvoru vodou (bidet, sprcha). Samozrejmosťou by mal byť čo najjemnejší toaletný papier, ktorý môžete jemne navlhčiť. Pre dosiahnutie toho môžete použiť aj špeciálne vlhčené obrúsky.

Nenechajte sa viac obmedzovať zlatou žilou! Vďaka domácim spôsobom liečby hemoroidov dostanete svoj problém pod kontrolu!

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.