Diagnostika a možnosti liečby entezopatie

Diagnostika a možnosti liečby entezopatie

Lekári sa pri diagnostike entezopatie opierajú o viditeľné symptómy poškodenia. Rovnako majú k dispozícií niekoľko techník testovania pohyblivosti poškodených miest. Keď metódy neprinesú jasné alebo jednoznačné výsledky, často sa odborníci obracajú k využitiu zobrazovacích metód. Medzi tieto metódy patrí vyšetrenie pomocou RTG, ultrazvuku, počítačovej tomografie či magnetické rezonancie. Tieto vyšetrenia majú za cieľ poskytnúť jasné informácie o charaktere a rozsahu poškodenia šľachového úponu.

Liečba entezopatie

Liečba entezopatie môže mať niekoľko podôb. K základným medicínskym odporúčaniam pri liečbe entezopatie je odpočinok, nezaťažovanie poraneného miesta. Ničím nezvyčajným nie je v tomto prípade znehybnenie končatiny sadrovaním.

Farmakologické prostriedky

Ďalším krokom pri liečbe býva spravidla snaha zbaviť pacienta bolesti. K dispozícií sú rozličné protizápalové farmakologické medikamenty, ktoré je možné dostať bez lekárskeho predpisu a ktoré tlmia bolesť (ibuprofen, naproxén) Chronické bolestí vedú mnohých k dlhodobému užívaniu týchto liekov. To sa zväčša u nich prejaví prítomnosťou nepríjemných vedľajších účinkov, akými sú tráviace ťažkosti, podráždeným žalúdkom, vysokým krvným tlakom či cievnými problémami.

Alternatívne prostriedky môžu človeku pomôcť zbaviť sa bolestí.

V prípade, že je príčinou entezopatie autoimunitné ochorenie, lekár volí také medikamentózne prostriedky, ktoré útočia na samotnú príčinu, aby uľavili a zbavili pacienta nepríjemných príznakov.

Cvičenie a fyzikalné terapie

V niektorých prípadoch cvičením možno uľaviť a predchádzať bolestiam spojeným s entezopatiou. Posilnenie a uvoľnenie svalstva v okolí poškodeného úponu môže priniesť úľavu. V prípade problémov s achilovkou sa odporúča popreťahovať lýtkový sval, čo prinesie istú úľavu zasiahnutej Achilovej päte.

Autor: Bauerfeind AchilloTrain Achilles Tendon Support – Ankle Support for Pain Relief – Removable Cushion – Ankle Supports – Ankle Supports & Braces – Supports & Braces | physioroom.com

Pri liečbe entezopatií sa tiež používajú rozličné podoby fyzikálnej terapie. Liečba ultrazvukom, magnetoterapia, diadynamika sú príkladmi používaných terapeutických prístupov. Takáto fyzikálna liečba však môže namiesto úľavy spôsobiť krátkodobé, dočasné zhoršenie stavu.

Pomoc pri entezopatii jednotlivých úponov môže priniesť aj nosenie rôznych ortéz. Tie slúžia na odľahčenie záťaže kladenej na postihnutý úpon, čím zlepšujú pohyblivosť končatín.

Chirurgické riešenie entezopatie

Pri závažných problémoch, keď sa, napriek všetkým snahám, vyčerpali všetky tradičné metódy konzervatívnej liečby a stále bez očakávaného úspechu, nasleduje logicky chirurgické riešenie. V tomto prípade často ide o zavedenie nejakého protetického komponentu s cieľom nahradiť poškodenú časť.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.