Cvičením proti migréne!

Cvičením proti migréne!

Cviky proti migréne

Migréna, novodobá choroba moderného človeka, postihuje takmer 10% populácie a jej najčastejšia príčina je v zlom sedení. Avšak pri sedení si vieme zacvičiť a predísť tak migréne.

Príčinou vzniku migrény sú najmä nesprávne návyky pri sedení a zlá kondícia z čoho vyplývajú ochabnuté svaly okolo chrbtice, hlavy a krku. Rizikové sú hlavne sedavé zamestnania, kde trávime väčšinu dňa, no doma si taktiež sadneme a pohyb nám takmer úplne chýba.

Ako hlavnú prevenciu proti vzniku migrény zo sedavej polohy by sme sa mali naučiť správne sedieť. Čo to znamená?

Správnym sedením proti migréne

Najprv si nastavíme výšku našej stoličky, chodidlá by mali ležať na zemi a stehná by mali klesať pod 15 stupňovým uhlom. Kolená nezvierajú úplne pravý uhol. Pod rovnakým 15 stupňovým uhlom by mala byť naklonená aj opierka. Sedieť by sme mali vzpriamene a rovno, čiže chrbtica so stehnami by mala zvierať 110 až 130 stupňov. Sedení v 110 stupňovom uhle sa používa hlavne pri aktívne práci s rukami uloženými na stole. Druhý uhol 130 stupňov sa používa skôr na pasívny spôsob sedenia.

spravnym_sedenim_proti-migrene

Na stoličke v práci alebo doma si môžeme aj zacvičiť. Tieto cviky napomáhajú migréne predísť a pri pravidelnom cvičení sa jej môžete aj zbaviť nadobro. Proti väčšine bolestí hlavy je najúčinnejšie cvičenie, ktoré zabraňuje skráteniu krčných svalov. Patrí tam predklon, úklon hlavy, gúľanie alebo otáčanie hlavou zo strany na stranu a taktiež pretiahnutie, avšak aj lekári odporúčajú vynechať záklon hlavy.

Účinným cvikom proti migréne je aj vysúvanie brady. Ide o jednoduché cvičenie, ktoré funguje ako prevencia proti migréne. Stačí ak sa pohodlne usadíme a s nádychom bradu vysunieme a naopak pri výdychu zasunieme. Musíme si, ale dávať pozor, aby sa brada pri vysúvaní nezdvíhala, ale zostala v jednej rovine.

Strečing neurológov z Kalifornie

Pomocou tejto techniky sa dokáže zbaviť bolesti hlavy 9 z 10 ľudí. Pri tomto cviku tiež stačí pohodlne sedieť na stoličke. Začnete tým, že otočíte hlavu do ľavá, ako keby ste sa chceli pozrieť do ľavá cez vaše rameno. Ukazovák ľavej ruky si dajte na ľavú stranu tváre tak, aby ste si bradu opreli o dlaň a pod ňou máte palec. Následne veľmi jemne tlačte rukou hlavu doľava.

Medzitým si súčasne položte na hlavu pravú ruku zhora tak, že prostredník sa dotýka ľavého ucha. Touto rukou následne tlačíme hlavu veľmi jemne k hrudníku.

Tesne pred tým, ako začne byť cvik nepríjemný resp. Poloha hlavy zastavte sa v tejto pozícií a podržte 10 sekúnd. Následne opakujte na opačnú stranu doprava. Celkovo cvik opakujeme asi 3 krát na každú stranu.

POZOR! Dôležité je, aby sme postupovali jemne, nie silou alebo násilím. Neprekračujeme časť, kedy je poloha hlavy nepríjemná. Celkový tlak by mal byť stály, ale jemný.

Precvičovanie krčnej chrbtice:

Základné precvičovanie krčnej chrbtice určite každý pozná zo základnej školy z hodín telocviku.

Zakláňanie hlavy s výdychom na jednu a na druhú stranu.

Rotovanie hlavou zľava doprava a opačne. Krčnú chrbticu ale majte vždy v jednej osi s chrbticou.

Robiť polkruhy od jedného ramena k druhému.

Ďalší cvik je, tiež veľmi jednoduchý, položíme si ruky na ramená tak, aby nám prsty smerovali k lopatkám. Lakte vytŕčajú dopredu. Pri pomalom výdychu pomaly vysúvame dopredu hlavu. Opačne, keď hlavu zasúvame pomaly sa nadychujeme. Dávajte pozor na predklony hlavy, tie neprecvičujeme.

Ďalšími spôsobmi prevencie a úľavy od bolesti sú aj masáže a aerobik, jóga alebo meditácia. Rozoberieme si aj tieto spôsoby.

Masáže:

K úľave od bolesti nám pomôže aj masírovanie spánkov, temena hlavy, krku ale aj chrbta a ramien. Aby sa dostavila spomínaná úľava je potrebné tieto masáže aplikovať aspoň 3 krát do týždňa.

Aerobik:

pravidelné cvičenie resp. Aeróbne cvičenie ako je plávanie, bicyklovanie alebo svižná chôdza pomáhajú znížiť intenzitu migrén. U ľudí cvičiacich práve tieto aeróbne cvičenia, sa znížila a zmiernila bolesť hlavy až o 3 krát menej.

Jóga:

jóga je kombináciou dýchacích cvičení, fyzických pozícií a taktiež meditácie, čo ma za výsledok harmonizáciu organizmu. Pri cvičení jógy sa znížia bolesti hlavy, migrény a ich frekvencia a intenzita už po troch mesiacoch.

Meditácia:

Táto technika upokojenia mysle pomáha zmierňovať aj chronické bolesti. Praktizovaním meditačnej metódy Vipassana(indická meditačná technika) dokáže zmierniť výskyt migrén a taktiež aj zvýšiť toleranciu bolesti u pacientov s migrénami.

Ďalej odporúčame nasledujúce doplnky výživy

salikort_balzam_na_migrenu

 

Prírodný Čaj relax je vyrobený zo špeciálne vybraných liečivých bylín ktoré blahodárne pôsobia proti bolesti hlavy, zbavujú stresu a napätia.

Poraďte sa s odborníkom.

Nie ste si istý, či sú tieto produkty vhodné pre Vás? Neváhajte a obráťte sa na nás. Stačí nám zavolať na čísle: 0904 408 548 alebo zadajte vaše číslo do kontaktného formulára a my Vám zavoláme späť.

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Jedlom na migrénu

Bylinkami proti migréne

 

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *