Čo spôsobuje bolesti hlavy?

Čo spôsobuje bolesti hlavy?

S bolesťami hlavy sa stretol asi každý. U niektorých ide o krátkodobú záležitosť, u iných zase o chronické a dlhodobé ochorenie. Práve bolesť hlavy nás vie vyradiť z aktívneho života.

Poďme sa pozrieť, čo ju spôsobuje a ako sa jej účinne vyhýbať…

Na úvod je potrebné spomenúť, že bolesť hlavy delíme do dvoch základných skupín a to primárne bolesti hlavy a sekundárne bolesti hlavy.

Primárna bolesť hlavy je choroba, ktorá nesúvisí s iným ochorením a vyskytuje sa samostatne bez pozorovateľných vonkajších príčin.

Sekundárna bolesť hlavy je spôsobená vonkajšou príčinou alebo sú symptómom iného ochorenia, zdravotného problému alebo úrazu.

Príčin bolestí hlavy je veľa a je ťažké ich rozoznať. Podme si predstaviť najčastejšie spúšťače týchto nepríjemných bolestí.

Svalové napätie:

Ide o širokú skupinu tenzných bolestí, ktoré sú spôsobené napätím šijového svalstva. Prejavom bývajú tupé a tlakové bolesti. Nejde o pulzujúce bolesti ako pri migréne. Niekedy sú tieto bolesti spojené s pocitom na vracanie či odpadnutie. Často sa prejavuje pri práci s počítačom, vtedy je potrebné prácu prerušiť, pomasírovať a uvoľniť šijové svalstvo. Prejavujú sa často u citlivejších alebo vnímavejších ľudí, ktorí ľahšie podľahnú stresu a bývajú prepracovaný. Niekedy sa môžu spájať aj s depresiou, úzkosťou, napätím ale aj poruchami spánku.

Syndróm krčnej chrbtice:

Bolesti hlavy spôsobené krčnou chrbticou máme často od nesprávneho sedenia v práci, pred televízorom, volantom. Syndróm krčnej chrbtice môže spôsobiť okrem bolesti hlavy aj bolesť, ktorá prechádza do rúk a pliec, ale aj poruchy sluchu, mihotanie pred očami, závraty, pocit mravčenia a stŕpnutie.

Predmenštruačný syndróm:

U veľa žien s nástupom menštruácie vznikajú bolesti hlavy v dôsledku hormonálnych zmien. V tomto období by sa ženy mali vyvarovať potravinovým alergénom. Pomáha aj odpočinok v tmavej miestnosti a studené obklady.

Bolesti hlavy môže spôsobiť aj užívanie hormonálnej antikoncepcie, kedy sa môžu objaviť ďalšie vedľajšie účinky a to zmeny nálady, vracanie, zvýšenie hmotnosti a napätie v prsníkoch. U žien trpiacich migrénou a súčasne užívajú hormonálnu antikoncepciu je väčšie riziko cievnej mozgovej príhody a to najmä v prípade fajčenia.

Migréna:

Ďalšia z príčin bolestí hlavy je známa a často spomínaná migréna. Migréna často postihuje ľudí vo veku od 25 do 55 rokov, no jej prejavy pôsobia častejšie na ženy. Faktory pri vzniku migrény sú rôzne od stresu, zmeny počasia, potraviny, hormonálne faktory ale aj vyčerpanosť a nedostatok spánku. Bolesť obvykle postupne prechádza do silných bolestí, ktoré väčšinou zasahujú jednu stranu hlavy.

Človek pri týchto bolestiach nie je schopný pokračovať v práci, potrebuje ticho a pokoj, častokrát aj zvracia, prekáža taktiež svetlo a hluk. Častá bolesť hlavy spôsobená migrénou by určite mala byť konzultovaná a liečená odborným lekárom.

Hortonov syndróm:

Bolesťami hlavy tohto typu trpia takmer výhradne muži a prejavuje sa presne zacielenou bolesťou na jedno miesto v jednej polovici hlavy často v okolí oka, spánkov a očníc. Často sa prejavuje v opakovaných intervaloch od pár minút niekedy až do pól hodiny. Ide zväčša o jeden až desať záchvatov denne. Vyskytuje sa v súvislých viactýždenných úsekoch. Táto bolesť sa môže niekedy stratiť aj na celé roky.

Jedlo:

Bolesti hlavy sa nemusia nutne prejavovať a súvisieť s príznakmi, ktoré sme spomínali vyššie, ale môžu byť spôsobené aj niektorými druhmi jedla alebo nápojov. Najčastejšie dokáže bolesť vyvolať čokoláda, oriešky, syr, ocot, cibuľa, sójová omáčka, pečeň, dresing alebo takzvané konzervačné prísady „Éčka“.

Niekedy môžeme v súvislosti s bolesťou hlavy počuť aj názov syndróm čínskej reštaurácie, kde je bolesť vyvolávaná látkou MSG – monosodium glutamát.

Vitamíny:

Vyvolanie bolesti hlavy sa vzťahuje aj na vitamíny. V prípade nadmerného použitia vitamínov A, B6, jódu alebo selénu sa môžu vyskytnúť.

Hlad:

Častou príčinou bolesti hlavy je aj hlad, kedy je v organizme nízka hladina cukru v krvi. Zbavíme sa jej hlavne konzumáciou jedál, ktoré obsahujú vyššie množstvo cukrov a bielkovín.

Alkohol:

Ďalším vyvolávačom je aj nadmerné požitie alkoholu, kedy dochádza k zúženiu ciev, poruche regulácie vody, elektrolytov a edém mozgu.

Lieky

Bolesť hlavy sa môže dostaviť aj pri nadužívaní niektorých druhov analgetík resp. liekov proti bolesti, alebo liekov s nežiaducimi vedľajšími účinkami. Tieto bolesti môžu sprevádzať aj ochorenia krku alebo hlavy, no môžu sa prejaviť aj v súvislosti s určitými lekárskymi zákrokmi.

V neposlednom rade ide o vynechanie pravidelného prísunu kofeínu, týka sa to hlavne kávičkárov.

Prevencia bolesti hlavy

Teraz sa pozrieme ako predísť bolestiam hlavy a čo robiť ako prevenciu:

  • neprerušovaný a pravidelný spánok,
  • vyšetrenie u imunológa a odhalenie prípadných alergií na potraviny,
  • v žiadnom prípade nehladovať, stravovať sa v pravidelných intervaloch,
  • nepožívať veľké množstvo alkoholických látok, kofeínu a môžeme sa vyvarovať aj produktom typu „light“ a polotovarom,
  • dodržiavať pitný režim, pri bolestiach hlavy z dehydratácie sa odporúča vypiť naraz aspoň pol alebo liter vody,
  • účinne zvládať stres, napríklad jógou alebo relaxačnými technikami,
  • obmedziť stravu bohatú na tuky, jednoduché cukry a soli,
  • prestať fajčiť,
  • pravidelná fyzická aktivita,
  • sledovať vlastné spúšťače bolesti v rámci potravín a vyvarovať sa im,
  • dopĺňanie vitamínov na pravidelnej báze, hlavne vitamín B, C, D a horčík,
  • vyvarujte sa častému užívaniu analgetík, ktoré môžu spôsobiť závislosť alebo iné zdravotné ťažkosti napríklad pálenie záhy, žalúdočné vredy alebo hnačku
  • prírodný produkt Salikort balzam Vás zbaví bolesti hlavy.

balzam-proti-bolesti-hlavy

 

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *