Varixy – 5 receptov ako na ne

Varixy – 5 receptov ako na ne

Kŕčové žily – varixy vznikajú, keď začnú zlyhávať žilové chlopne. Prestávajú byť schopné zabrániť spätnému toku krvi, krv je pretlačená do povrchovej žilovej siete  a hromadí sa v žilách nôh. U niektorých ľudí môžu varixy spôsobiť nepríjemnú bolesť a nepohodlie. Boj s kŕčovými žilami býva často zdĺhavý a náročný. Existujú ale recepty, ktoré dokážu varixy zlepšiť. 

1. Cvičenie

Pravidelné cvičenie podporuje lepší krvný obeh v nohách, čo má za následok lepší priechod krvi v cievach. Cvičenie tiež pomáha znížiť krvný tlak, čo je ďalším faktorom, ktorý je prospešný v boji s varixami.

Cvičiť môžete pokojne aj doma, známym bicyklovaním vo vzduchu, ktorý skombinujte s pozíciou vyložených nôh. Na kŕčové žily je dobré zaradiť do svojej rutiny aj minimálne polhodinové prechádzky.

Ak sa pýtate čo je dobré na kŕčové žily, určite skúste športy ako

  • plávanie
  • chôdza
  • jazda na bicykli
  • jóga

2. Rastlinné extrakty a bylinky

Z prieskumnej štúdie z roku 2006 vyplýva, že extrakt z pagaštanu konského môže pomôcť znížiť bolesť nôh a ťažkosti spôsobené vznikom kŕčových žíl.

Ďalšia štúdia pri otázke: “Čo je dobré na kŕčové žily?” preukázala, že na varixy blahodárne pôsobí  aj extrakt z borovice. Ten môže znížiť opuch nôh a tak uľaviť od tlaku.

Prírodné maste a extrakty z bylín, by tak mali byť pri boji s kŕčovými žilami prvou voľbou.

3. Kompresné pančuchy

Sú dostupné vo väčšine lekární a môžu pomôcť pri tlaku na nohy. Kompresné pančuchy pomáhajú svalom a žilám vytláčať krv smerom k srdcu.

Štúdia z roku 2018 zistila, že ľudia, ktorí používali kompresné podkolienky počas jedného týždňa, hlásili zníženie bolesti a bolesti spojené s kŕčovými žilami.

4. Zmena v stravovaní

Slané potraviny alebo potraviny bohaté na sodík môžu spôsobiť, že telo zadržiava vodu. Takéto potraviny by ste preto pri problémoch s varixami mali vylúčiť. Nahraďte ich takými, ktoré majú vysoký obsah draslíka:

  • mandle a pistáciové orechy
  • šošovica a biela fazuľa
  • zemiaky
  • listová zelenina
  • ryby, ako napríklad losos a tuniak

Vhodné je tiež doplniť stravu o vlákninu, ako napríklad:

  • orechy, semená a strukoviny
  • ovos, pšenica a ľanové semiačka
  • celozrnné potraviny

Pri problémoch s varixami je tiež nutné udržiavať si optimálnu váhu. Tú si môžete udržať aj varením z prírodných olejov ako napríklad kokosový olej. S ním navaríte jedlá s menším obsahom kalórii a dokonca ho môžu používať aj ľudia s cukrovkou, pretože nepotrebuje pri vstrebávaní inzulín.

5. Kŕčové žily – čas na zmenu šatníka

Nosenie tesných a priliehajúcich odevov môže obmedziť prietok krvi. Preto pri problémoch s varixami nie je vhodné nosiť ich. Čo je dobré na varixy pokiaľ ide o oblečenie sú voľné kúsky, ktoré neobmedzujú prívod krvi do spodnej časti tela.

Nosenie nízkych topánok namiesto vysokých podpätkov môže tiež pomôcť pri varixoch v nohách.

Nenechajte sa poraziť varixami! Stačí vedieť, čo je dobré na kŕčové žily a starostlivosť o svoje nohy zvládnete aj doma.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.