Bylinkami na migrénu!

Bylinkami na migrénu!

Na migrénu trpí asi 8 % obyvateľov zeme. Častejšie postihuje ženy ako mužov, a to z dôvodu kolísania hladiny hormónov pred a po menštruácii, počas tehotenstva a v období prechodu.

Migrénu vyvolávajú podráždenia, ktoré spôsobuje kŕč a následne rozšírenie krvných ciev v mozgu. V čase keď trpíme migrénou sa v našom mozgu hladina sérotonínu zvyšuje a znižuje medzi jednotlivými záchvatmi.

Hlavné spúšťače migrény:

Záchvaty migrény vyvoláva niekoľko faktorov

  • konkrétne jedlá, rôzne druhy syrov, čokoláda, červené víno, vyprážané jedlá,
  • nízka hladina cukru v krvi,
  • dehydratácia,
  • nedostatok spánku,
  • silný hluk,
  • hormonálne zmeny.

Jeden z najčastejších príznakov migrény je krutá pulzujúca bolesť v jednej polovici hlavy. Ako predzvesť záchvatu sa môžu objaviť rôzne záblesky pred očami alebo rozmazané videnie. Keď už bolesť hlavy nastúpi, mnohí pociťujú nevoľnosť, pocit na vracanie a niekto je obzvlášť citlivý na svetlo a rôzne zvuky.

Bylinky už od nepamäti pomáhajú ľudom pri rôznych tipoch problémov, a to platí aj pri migréne. Pri prvotných  príznakoch migrény alebo bolesti hlavy dokážu bylinky takmer zázraky. Medzi tie najlepšie bylinky patria Rimbaba obyčajná, zázvor pravý  a majoránka záhradná.

Pri využití byliniek je potrebné vystihnúť ten správny čas, kedy sa migréna začína prejavovať, a kedy je možné ju ešte pomocou byliniek účinne zastaviť. V neskoršom štádiu už bylinky nemusia byť dostatočne účinné.

Poďme si niečo povedať o spomínaných bylinkách, ktoré nám môžu pomôcť:

Rimbaba obyčajná:

V prvom rade je potrebné pripomenúť, že rimbaba obyčajná nie je vhodná pre tehotné a ani dojčiace mamičky a ľudí, ktorí užívajú tabletky na riedenie krvi.

Jej liečivé účinky sú známe už od staroveku a používa sa ako prevencia proti migréne. Dokáže taktiež zmierniť silné reumatické bolesti kĺbov a chrbtice, čo je mnoho krát príčina vzniku migrén. Je výborná od bolesti a pomáha aj na ťažšie stavy.

Pri migrénovom záchvate sa odporúča rozhrýzť 2 až 3 listy a úľava by sa mala dostaviť do 15 minút. 

 

rimbaba-obycajna-proti migrene

Zázvor pravý:

Vyznačuje sa hlavne svojou štipľavou chuťou a žltou farbou. Pomáha hlavne pri nastupujúcej migréne, kedy si ho stačí nastrúhať do pohára a zaliať vriacou vodou (môžeme ho ochutiť citrónom alebo medom) a vypiť. Zázvor podporuje prekrvenie a taktiež zahriatie organizmu.

zazvor_pravy

Majoránka záhradná:

Majorán záhradný je jednoročná, niekedy aj dvojročná bylina, ktorá je hotový zázrak. Je možné ju používať aj ako prevenciu ale aj pri začínajúcom záchvate, kedy silnejší čaj môže pomôcť. Použite skôr bylinku používanú ako korenie, má totiž výraznejšiu vôňu aj chuť. Pri majoránke kupovanej z obchodu použijeme do čaju pól sáčka na jednu šálku a necháme 10 minút lúhovať a následne vypijeme. Úľava od bolesti by sa mala dostaviť do pól hodiny.

Ľanové semienka:

Bolesti hlavy často spôsobuje hormonálna hladina v organizme, ktorú sme spomínali v predošlom odseku. K liečebným prostriedkom patrí aj ľanové semienko. Môžeme užívať 1 až 2 lyžičky pomletých alebo podrvených semienok

Medzi ďalšie preventívne bylinky pri migréne patria ginko dvojlaločné, ľubovník bodkovaný, medovka, harmanček alebo kozlík, ktoré pôsobia antidepresívne a uľavia od stresu a napätia.

Liečivé sila bylín nám dokážu pomôcť prekonať bolesti migrény a celkovo odstrániť bolesti hlavy.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *