Bolesť chrbta v tehotenstve

Bolesť chrbta v tehotenstve

Bolesť chrbta v tehotenstve a prevencia

Jedno z najkrajších období ženy – tehotenstvo sprevádzajú aj bolesti chrbta. Prečo k tejto bolesti dochádza a ako jej predchádzať?

Bolesť chrbta v tehotenstve vzniká najmä tak, že sa zväčšujúce bruško  tlačí dopredu a dole. To zaťažuje chrbticu.  Mamičky sa snažia zaťaženie vyrovnávať zakláňaním hornej časti smerom dozadu, a tak dochádza k vychýleniu v krížovej oblasti. Toto vychýlenie po určitom čase smeruje k bolestiam chrbtice a preťaženiu svalstva.

Bolesť chrbta sa prejavuje zväčša v dolnej časti chrbta, ale aj pri ramenách a hrudnom koši. Pri dlhšom sedení alebo státí sa bolesti zhoršujú. V prípade, ak budúca mamička trpela bolesťami chrbtice už pred tehotenstvom väčšinou sa tieto bolesti zhoršia. Obzvlášť veľký pozor si musí dať, ak bolesti pociťuje v panve. Vtedy je dobré čo najrýchlejšie konzultovať daný stav s lekárom

PREVENCIA BOLESTI CHRBTA V TEHOTENSTVE

Prevenciou proti vzniku bolestí chrbta v tehotenstve je sledovať držanie tela a pohyb. Zjednodušene povedané – držať telo v správnej polohe

Neodporúča sa ani dlhšie stáť v rovnakej polohe. Je dobré často meniť postoj, sadnúť si, poprechádzať sa, keď je to možné. Pri sedavom zamestnaní alebo dlhšom čase strávenom v aute by si budúce mamičky mali zaobstarať bedrovú opierku.

Master balzam

Pri spomínanom sedavom zamestnaní by sme mali dodržiavať správnu polohu na sedenie a teda monitor a sedačku mať nastavenú správne.

Ďalšou vecou, ktorú by tehotné mamičky nemali vykonávať je zdvíhanie a nosenie ťažkých vecí alebo nákupov. V prípade zdvíhania predmetov radšej urobte podrep a s rovnou chrbticou pomaly dvíhajte.

V žiadnom prípade nezdvíhajte premety v predklone, môže to viesť k úrazu!

Batoľa noste na jednom boku, predídete tým preťaženiu chrbtice.

Taktiež sa odporúča dobrá a kvalitná opora pŕs(správna veľkosť podprsenky, dosť široké ramienka). Niekedy je dobré zaobstarať si tehotenský pás, ktorý odľahčuje bruško a taktiež posilňuje chrbtové svalstvo. Budúce mamičky by si mali dávať pozor aj pri výbere topánok. Neodporúča sa opätok vyšší ako 5 cm, ale ani plochá podrážka.

Pre lepší spánok bez zaťaženia chrbta alebo krížov je dobré použiť obyčajný alebo dojčiaci vankúš ako oporu nôh čo zabezpečí, aby sa vaše telo nepretočilo.

Predísť bolesti alebo ju zmierniť môžeme aj týmito spôsobmi:

  • pravidelné cvičenie pred tehotenstvom, pokračovať môžeme aj v tehotenstve, no musíme cvičenie prispôsobiť stavu, ako sa cítime. Odporúčané cviky sú hlavne naťahovacie cvičenia a chôdza, čo zmierňuje bolesť a stuhnuté svaly. Cviky nevykonávame nasilu!
  • Jóga (pre tehotné ženy), masáže, teplé kúpele, obklady. Treba si dať pozor na masírovanie oboch strán dolnej chrbtice, keďže môžu spôsobiť kontrakcie.
  • Akupunktúra
  • Aromaterapia a relaxovanie v kúpeli s levanduľou uvoľňuje bolesti svalov. Použiť môžeme aj uterák namočený do teplej vody s niekoľkými kvapkami esencionálneho oleja a priložiť na chrbát.
  • Homeopatia: Ak vás trápia bolesti zo zranení môžeme použiť krém z arniky a poradiť by sme sa mali s homeopatom
  • Prírodné balzamy vhodné aj pre tehotné

Bolesti chrbtice pretrvávajú aj po pôrode, no vo väčšine prípadov zmiznú sami do 3 mesiacov, niekedy až do 1 roka. V mála prípadoch bolesti neprechádzajú. V tomto prípade je potrebné poradiť sa s lekárom o vhodnej liečbe.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *