Bechterevova choroba  – ankylozujúca spondylitída

Bechterevova choroba – ankylozujúca spondylitída

Bechterevova choroba je systémové zápalové ochorenie pohybového aparátu. V odbornej literatúre sa, okrem názvu Bechterevova choroba, môžeme stretnúť aj s pojmami, ako sú ankylozujúca spondilitída, morbus Bechterev, alebo len skrátene “Bechterev”. Táto porucha patrí do veľkej skupiny reumatických chorôb. Je to autoimunitné ochorenie, pre ktoré je charakteristická neprimeraná, abnormálna reakcia imunitného systému. V prípade autoimunitných ochorení imunitný systém napáda a poškodzuje vlastné zdravé bunky a tkanivá. 

Bechterevova choroba ako taká je nevyliečiteľná. Preto je úlohou terapie eliminovať, tlmiť jej príznaky a spomaliť  procesy poškodzujúce pohybový aparát. Ochorenie sa zvyčajne prejaví v rannej dospelosti, medzi 15. a 35. rokom života. Vznik choroby po 40. je veľmi zriedkavý.  “Bechterev” sa objavuje hlavne u mužov, a to dvakrát až trikrát častejšie ako u žien. 

Príznaky Bechterevovej choroby

Bechterevova choroba má v ranných štádiách často neurčité príznaky, čo komplikuje jej včasnú diagnostiku. Diagnóza ankylozujúcej spondylitídy sa často stanoví správne až niekoľko rokov po začiatku choroby.

Autor: medicalnewstoday.com | Lower back spasm: Causes, treatment, and prevention

K príznakom zápalu, ktoré sa objavia ako prvé, patria bolesť a stuhnutosť v dolnej časti chrbta, v oblasti krížov a bedier, inými slovami v oblasti tzv. sakroiliakálneho kĺbu. Zápal pri tomto ochorení môže mať prejavy podobné chrípke, môže byť sprevádzaný celkovou únavou i zvýšenou teplotou. 

Avšak tým najznepokojúcejším následkom tohto zápalového ochorenia býva osifikácia alebo kostnatenie kĺbových chrupaviek a väzív, čo môže viesť až do štádia, pri ktorom sú pohyby chrbtice značne obmedzené. Ku kostnateniu kĺbov a väzív dochádza najmä v oblasti krížov, ďalej v oblasti hrudnej chrbtice a rebier. Fúzia, spojenie kostí rebier s hrudnou kosťou môže spôsobiť vážne problémy s dýchaním, najmä s možnosťou zhlboka sa nadýchnuť.  

Okrem chrbtice bývajú pri Bechterevovej chorobe často zasiahnuté aj veľké kĺby bedier či kolien. Nie je ničím výnimočným ani zápal ramenného kĺbu. Zriedkavejšie sú už zápaly a bolesti malých kĺbov rúk a prstov. Toto ochorenie môže spôsobovať zápaly aj v šľachách a šľachových úponoch v dôsledku autoimunitných reakcií. 

Hlavnými príznakmi Bechterevovej choroby sú:

  • Bolesť krížnej a bedrovej oblasti chrbtice

      • Intenzívna bolesť hlavne v noci a ráno (pričom po rozcvičení, rozhýbaní sa bolesť ustupuje)
      • Bolesťou a zápalom sú zasiahnuté aj šľachové úpony, napr. Achilová päta
      • Bolesť pretrváva viac ako tri mesiace
      • Pocit stuhnutosti hlavne v oblasti dolnej časti chrbtice
      • Opuch veľkých kĺbov
      • Začervenanie pokožky nad kĺbom
      • Zvýšená telesná teplota
      • Deformácia, poškodenie kĺbov
      • Obmedzenie až strata možnosti pohybu chrbtice (neskoré štádium), čo vedie k invalidite
      • Pre neskorú fázu tohto ochorenia je typické ohnutie chrbtice (postoj v predklone, vysunutá hlava, zaoblené ramená, sploštený a prehnutý hrudník (kyfóza)
      • Môže dôjsť k poškodeniu iných systémových orgánov (pľúca, srdce, obličky)
      • Častým príznakom je zápal očnej dúhovky, typické začervenanie a bolesť oka

Keď je chrbtica deformovaná tak, že prehnutie trupu smerom dopredu je jasne viditeľné, lekárovi je určenie diagnózy jednoduché. Pre Bechterevovu chorobu je veľmi typické držanie tela, ktoré umožňuje lekárovi určiť diagnózu, ako sa zvykne hovoriť, “od dverí”. 

Príčiny Bechterevovej choroby

Určenie príčin vzniku Bechterevovej choroby dodnes nie je jednoznačné. Vedci sa domnievajú, že svoj podiel na tom môžu mať infekcie. Hovorí sa aj o vplyve vírusov a baktérií. Iní vedci sa domnievajú, že príčinou môžu byť poruchy látkovej výmeny. 

Nevylučuje sa ani dedičný faktor. Naopak, jeho zastúpenie je veľmi pravdepodobné. Istá korelácia medzi antigénom HLA-B27 a vznikom ankylozujúcej spondylitídy sa potvrdila. U 90 percent pacientov s „Bechterevom“ sa tento antigén objavil. No existuje aj percento populácie, ktoré napriek prítomnosti antigénu HLA-B27 v bunkách, nikdy týmto ochorením netrpelo.

Ďalšie komplikácie

Bechterevova choroba ako zápalové systémové ochorenie častokrát zapríčiňuje aj nesprávne, chorobné fungovanie vnútorných orgánov. Avšak v prípade, že diagnóza “”Bechtereva” nebola zistená, môže pri určovaní príčin vzniku komplikácií a chorôb vnútorných orgánov, či už srdca alebo pľúc, dochádzať k omylom. Stanovenie včasnej diagnózy tohto ochorenia je kľúčové, aby sa predišlo poškodeniu vnútorných orgánov.

Bechterevova choroba: Možnosti terapie a spomalenia progresu

Na zmiernenie bolesti a zápalu, ktorý sprevádza túto chorobu, lekári najčastejšie odporúčajú užívanie protizápalových liekov. Pacientom sa často predpisujú aj tzv. antireumatiká. Užívanie týchto medikamentov môže spôsobiť vedľajšie účinky, ktoré hoci zmierňujú jeden zdravotný problém, môžu vyvolať ďalšie ťažkosti a ochorenia.  

V posledných rokoch sa do popredia dostáva tzv. biologická liečba. Liečba sa zakladá na aplikácii biologických látok a proteínov, ktoré prirodzene inhibujú a potláčajú látky zodpovedné za abnormálne fungovanie imunitného systému pri autoimunitných chorobách.

Hlavnou zbraňou v boji proti Bechterevovej chorobe sú však zmeny životosprávy, rozšírenie rozsahu pohybových aktivít, zmena stravy a pod. Je nevyhnutné zvýšiť množstvo a intenzitu pohybových aktivít, odporúča sa najmä plávanie, pravidelné prechádzky či Nordic walking. Vhodný je aj tanec, v zime bežecké lyžovanie. 

Nevyhnutnosťou sú cviky na podporu a zachovanie elasticity a sily kĺbov a svalov chrbtice. Vyhľadajte skúseného fyzioterapeuta, ktorý vás naučí cviky a možnosti cvičenia doma a samostatne. Odporúča sa každodenné cvičenie v rozsahu 15 minút ráno a 20 až 30 minút večer. 

Človek by sa mal usilovať o správne držanie tela, chrbtice či už v ľahu alebo v sede. Používať zdravotné ergonomické doplnky, ako sú matrace, vankúše, stoličky a podobne.  Blahodárne na zápalom a bolesťami sužovanú chrbticu pôsobia kúpele, masáže a tepelné zábaly

Bechterevova choroba: Prírodná terapia 

Fytoterapia, rovnako ako moderná pozitívna lekárska veda, zatiaľ nedokáže riešiť príčiny reumatických ochorení, akou je napríklad aj Bechterevova choroba. Jej pozornosť sa teda zameriava na potláčanie nepríjemných symptómov. Fytoterapia ako bylinná terapia poskytuje účinné prostriedky na zápaly a bolesti pohybového aparátu. Účinky niektorých bylín sú známe už celé stáročia, zatiaľčo o účinkoch iných sa dozvedáme len postupne vďaka neustálej zvedavosti človeka, ktorá je jeho charakteristickým postojom k svetu.

Učinnou terapiou pre všetkých, ktorí hľadajú úľavu od zápalu a bolesti kĺbov a chrbtice, môže byť Maximum balzam. Táto masť obsahuje 19 bylín efektívnych pri tlmení a zmierňovaní zápalových prejavov rozličných ochorení. Maximum balzam ako prírodný prostriedok neobsahuje žiadne umelé syntetické látky. Preto sa nemusíte obávať negatívnych dôsledkov ošetrenia miesta postihnutého zápalom. Maximum balzam pomáha:

  • Pri zmierňovaní opuchu kĺbov a chrbtice
  • Chladiť rozhorúčené miesta pokožke spôsobené zápalom
  • Bojovať proti bolesti     

Mnohé z 19 bylín prítomných v Maximum balzame sú svetoznámymi protizápalovými prostriedkami. Ako príklad možno uviesť kurkumu, rozmarín, nechtík lekársky či eukalyptus.

Za pozornosť stojí aj produkt Vitago. Ide o kĺbovú výživu. Glukozamín a chondroitín sú látky nevyhnutné pre zdravie kĺbovej chrupavky. Ďalšie látky, ktoré sú zaujímavé práve z hľadiska ich priaznivého pôsobenia proti príznakom a progresu Bechterevovej choroby, sú napríklad vitamíny C a E či minerál selén. Balíček Vitago je vhodným prípravkom pre každého, kto dbá o zdravie pohybového aparátu, predovšetkým kĺbov ako jednej z jeho základných zložiek.

Kombinácia zmien v životospráve, aktívnej pohybovej aktivity a užívania prírodných prípravkov, či už ako protizápalových, analgetických alebo výživových prostriedkov, vám v konečnom dôsledku môže priniesť úľavu, ktorá vám poskytne príležitosť žiť aktívnym a plnohodnotným životom aj napriek Bechterevovej chorobe.

Pavol

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.
Pavol

Written by Pavol View all posts by this author →

Záujem a starosť o seba a o iných ma naučili hľadieť na zdravie inak - s úctou a primeranou vážnosťou. V prírodnej medicíne (hlavne v bylinkárstve - štúdiu a použití liečivých rastlín) som našiel múdrosť, s akou sa dá hľadieť na prírodu a bohatstvo jej darov.