Aké sú príčiny a liečba karpálneho tunela?

Aké sú príčiny a liečba karpálneho tunela?

S pribúdajúcim všeobecným rozvojom pribúdajú do nášho sveta aj nové choroby, ktoré sa niekedy nevyskytovali. Syndróm karpálneho tunela je postupne rozšírujúca sa choroba, ktorá postihuje prevažne ľudí pracujúcich s počítačom. Všeobecne najviac ohrození karpálnym tunelom sú ľudia, ktorí namáhajú svoje zápästia. Práve preto sa označuje aj ako choroba z povolania.

PRÍZNAKY KARPÁLNEHO TUNELA

Častým príznakom je pálenie rúk a palcov, mravčenie, či svrbenie. Na noc zvyknú prsty úplne znecitlivieť. Znecitlivenie rúk súvisí s uvoľnením vašich končatín počas spánku. Ráno vás môže zobudiť nepríjemné prekvapenie v podobe stále trvajúcej necitlivelosti doplnenej o brnenie v rukách. Je bežné, že brnenie spôsobené karpálnym tunelom prechádza až k ramenám.

V ťažkých prípadoch, keď sa už syndróm stáva závažným, nastupuje problém s uchytením. Svaly na ruke sa konštantne zmenšujú, čím sa zhoršuje pohyb. Navyše sprevádzajúca bolesť a svalové kŕče sa zvyšujú z dôvodu zväčšujúcej sa dominancie karpálneho tunela. Nie je ojedinelý aj opuch zápästia a ruky. Karpálny tunel sa následne prejavuje prostredníctvom:

  • straty citlivosti v prstoch,
  • straty koordinovaných pohybov,
  • úbytku celkovej sily.

Určite nezanedbávajte návštevu lekára. Nechcete predsa kvôli karpálnemu tunelu stratiť funkčnosť ruky.

karpálny tunel priciny

PRÍČINY KARPÁLNEHO TUNELA

Syndróm karpálneho tunela vzniká pôsobením tlaku na stredný nerv. Tento nerv predchádza od ramena, paže až ku zápästia ku karpálnemu tunelu a končí na ruke.

Výsledkom je častokrát opuch, na ktorý mimoriadne pozitívne pôsobí Salikort balzam. Mnoho pacientov, ktorí majú diagnostikovaný syndróm karpálneho tunela, nevedia skutočný dôvod vzplanutia. Syndróm môžete podnietiť:

  • opakovaným pohybom ako písanie alebo akákoľvek činnosť, kde sa namáha zápästie (rozvoj syndrómu karpálneho tunela podporuje poloha, keď sú ruky nižšie ako zápästie),
  • obezitou, reumatoidnou artritídou,
  • diabetom,
  • nepreliečeným úrazom a poraneniam,
  • tehotenstvom.

LIEČBA KARPÁLNEHO TUNELA

Spozorovali ste na sebe príznaky syndrómu karpálneho tunela? Určite konzultujte a spolupracujte s lekárom, ktorý sa syndrómu karpálneho tunela naozaj rozumie. Zároveň nastal čas na zavádzanie opatrení, pretože v opačnom prípade hrozí trvalé poškodenie. V istej fáze sa dokonca karpálny tunel stáva nevyliečiteľný.

Kľúčom k úspechu tvorí súbor opatrení, ktoré určite v boji s karpálnym tunelom musíte vyskúšať. Rovnako dôležitá je aj prevencia pred syndrómom karpálneho tunela. Odporúčame jednoznačne aj prírodné maste. Správnou voľbou je účinný Salikort balzam proti karpálnemu tunelu s obsahom kôry vŕby bielej, eukalyptu, mäty a aloe vera, čím zápastie príjemne schladíte.

Zanedbávanie starostlivosti, cvičenia a prevencie pri syndróme karpálneho tunela nie je na mieste. Privodiť si takýmto spôsobom môžete zlú pohyblivosť prstov a zápästia.

Konečným štádiom je podstúpenie operácie. Zákrok nie je náročný. Úlohou chirurga je prerezanie zápästného väzu počas zákroku. Syndróm by takýmto spôsobom mal poľaviť

karpálny tunel prejavy

Koho postihuje syndróm karpálneho tunela?

Ako sme uviedli v úvode tohto článku karpálny tunel je častokrát spôsobený určitým typom práce. Ale ktoré profesie sú ohrozené najviac? V praxi karpálny tunel postihuje ľudí pracujúcich s počítačom, športovcov alebo umelcov hrajúcich na hudobné nástroje. Predstavte si také vznešené povolania klavirstov, huslistov. Tlak na zápästie vyvíjajú aj určité manuálne profesie a pracovníci na pásovej výrobe či pilčíci.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.