10 spôsobov ako odrovnať karpálny tunel

10 spôsobov ako odrovnať karpálny tunel

Začala vás trápiť necitlivosť, brnenie alebo slabosť v ruke? Nepotešíme vás, ide o príznakykarpálneho tunela. Niektorí pacienti s týmto problémom pociťujú tiež také prejavy ako:

  • nepríjemné a bolestivé pocity v druhom a treťom prste (ukazovák a prostredník),
  • bolesť na ramene a v oblasti krku,
  • dokonca karpálny tunel spôsobuje aj silné zášklby počas spánku.

Našli ste sa? Karpálny tunel je ozaj skľučujúci. Skvelou správou je, že existujú spôsoby ako problémy s karpálnym tunelom zastaviť. Iba tak môžete zabrániť, aby sa súčasný stav syndrómu karpálneho tunela kontinuálne nezhoršoval.

AKÉ KROKY PODSTÚPIŤ, ABY SA KARPÁLNY TUNEL NEROZVÍJAL EŠTE VIAC?

  1. Obmedzujte aktivity, ktoré problém zhoršujú

Prácou, s ktorou ste si problém karpálneho tunela spôsobili, sa pokúste obmedziť. Ak máte takú možnosť, tak úplne odstráňte jej výkon.

  1. Pracujte jemnejšie

Snažte sa pracovať jemnejšie s ohľadom na karpálny tunel. Nezaťažujte ruku a zápästie. Aj svoje denné rutiny mnohokrát vykonávame so zbytočným tlakom a prehnanou silou. Dávajte na to pozor.

  1. Pravidelne cvičte rukou

Ako precvičovať ruku, aby sa karpálny tunel ani nedostavil? Zovrite ruku do päste a postupne dvíhajte palce, až kým nevyrovnáte ruku. Opakujte 5 – 10krát. Druhým cvičením začnite tak, že uvoľnite ruku a prsty. Následne natiahnite prsty, pokiaľ možno čo najďalej od seba a smerom dozadu. Opäť toto cvičenie opakujte aspon 5 – 10krát. Blahodarne cvičenia proti karpálnemu tunelu.

  1. Spevnite ruku

Myslete na svoje zápästie pred spaním. Vtedy zafixujte ruku na noc. Najlepšie dláhou. Ak ju nemáte, spevnite ruku akýmkoľvek pevným predmetom podobným dlahe. Takáto starostlivosť o karpálny tunel nie je vhodná na dlhodobú starostlivosť, ale počas spánku vám pomôže zvládnuť syndróm karpálneho tunela. Aby bolo výsledky vidieť čo najlepšie, pred fixovaním zápästie natrite terapeutickým balzamom. Bolestivá časť ohrozená karpálnym tunelom získa pokojový režim doplnený o extra dávku prenikavých a upokojujúcich látok.

  1. Zlepšite držanie tela

Aj taká záležitosť ako držanie tela ovplyvňuje vznik karpálneho tunela. Držte svoje telo vzpriamene. Zlé držanie tela môže spôsobiť, že sa pohybujete dopredu. Ako reťazová reakcia je skrátenie svalov a nervov na krku až po ramená. Prejaviť sa to môže až do zápästia a to už je iba malý krôčik ku karpálnemu tunelu.

  1. V zime teplo, v lete ľadové obklady

Počas mínusových teplôt dávajte pozor, aby ste mali ruku a zápästie v teple. Stuhnutosť a chlad totiž prispievajú k poškodeniu šliach a nervov. Na druhej strane, dobrú službu pri bolestiach spôsobených karpálnym tunelom urobia ľadové obklady. Tie stlmia dokonca aj opuch a zápal. Ľadové kocky zabaľte do uteráku a priložte na 5 minút na postihnuté miesto.

  1. Vitamín B6

Pyridoxín, vitamín B6, nájdete v mäse, banánoch alebo v mliečnych výrobkoch. Jeho nedostatok sa môže podpísať pod bolesti. V štúdii Canadian Family Physician sa uvádza, že mnoho pacientov s problémovým karpálnym tunelom má nedostatok práve tohto vitamínu.

  1. Volant a šoférovanie

Neblaho na rozvoj karpálneho tunela pôsobí aj šoférovanie. Ide hlavne o uchopenie volantu a posed v aute. Vyvarujte sa tomu, aby ste ruky šoférovaním zaťažovali. Uvažujte aj nad tým, aby ste zlým sedením nevyvíjali záťaž na krk, chrbát.

  1. Masáž s penovým valcom

Skvelé výsledky môžete dosiahnuť aj s cvičením pomocou penového valca. Je to spoľahlivá pomôcka, ktorá rozmasíruje stuhnuté miesta. S karpálnym tunelom vám pomôže tak, že si s ním rozmasírujete krk. Penový valček otočte vodorovne, podložte pod krk a zrolujte. Pohybujte sa až nadol od krku, cez hornú časť chrbta až po dolnú časť do oblasti krížov.

  1. Ergonomické pracovné prostredie

Pracujete denno-denne na počítači? Už práca s klávesnicou zásadne zhoršuje pošramotený stav karpálneho tunela. Preto urobte aspoň jeden pozitívny krok. Navrhujeme upraviť monitor na úroveň očí. Tak znížite záťaž na chrbát a krk.

Ak chcete pre seba a bolestivé zápästie urobiť viac, naštudujte si ako svoje pracovné prostredie premeniť na ergonomické. Základné ergonomické pokyny zabraňujú syndrómu karpálneho tunela. Ergonomia kancelárie rieši umiestnenie pracovného stola, počítača, stoličky, klávesnice a myšky. Docielite tak správnu polohu ruky a zápästia.

PREVENCIA AKO HLAVNÁ ZBRAŇ PROTI KARPÁLNEMU TUNELU

Žiaden spôsob vám nezabezpečí 100%-nú ochranu pred karpálnym tunelom. Ale platí, že ak znížite tlak kladený na ruku  a začnete viac dbať o svoje zápästie, problém môžete udržať na stabilnej úrovni.

Režimové preventívne opatrenia proti karpálnemu tunelu určite stoja za vyskúšanie. Robíte ich v pohodlí domova, bezplatne, neinvazívne. Uvedomte si, že je to určite jednoduchšie ako operácia s otáznou úspešnosťou a dlhodobou rehabilitáciou, ktorá vás môže vyradiť na pár mesiacov.

KEDY BY STE KVÔLI KARPÁLNEMU TUNELU MALI ZÁJSŤ K LEKÁROVI?

V prvom rade zhodnoťte, či pociťujete symptómy karpálneho tunela pravidelne. Ešte horšie je, ak sa začínajú prejavy aj zintenzívňovať.

Ak máte pochybnosti, urobte si rýchly test. Priložte ruky k sebe ako pri modlení, potom otočte dlane k sebe tak, aby špičky prstov boli pri sebe. Cítite v tomto momente mravčenie? Vaša pozitívna odpoveď značí, že je čas zájsť k lekárovi. Ten už posúdi stav a závažnosť problému s karpálnym tunelom.

Ruženka

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba 🙂 Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.
Ruženka

Written by Ruženka View all posts by this author →

Denno-denne sa vŕtam v hľadaní odpovedí na otázky o zdraví. Nemyslím si, že je dôvod si to nechať pre seba :) Preto sa so všetkými zaujímavosťami a informáciami delím v každom texte, v každom článku.